Ambitie? Wat is dat eigenlijk? En ben ik ambitieus? Vandaag ga ik je vertellen over mijn ambities.

In een van mijn vorige blogs is al eens ter sprake gekomen dat ik vroeger als klein meisje enorm graag in the picture stond: toneelspelen, optreden, playbacken en ga zo maar door. Het gevoel dat ik had wanneer mensen naar mij keken en genoten van mijn shows en voorstellingen. Weergaloos en verslavend. Het geeft een bepaalde kick, die ik niet goed kan omschrijven. Eerst bouwt er zich een bepaalde spanning in je op, die vervolgens vlak voor het moment suprême tot uitbarsting komt, om dan over te gaan in een heerlijk gevoel wanneer je optreden goed verloopt.

Schrijven en optreden?

Nu vraag je je misschien af wat schrijven en optreden met elkaar te maken hebben. Nou ja, geen idee eigenlijk, maar voor mij horen die twee dingen bij elkaar, zoals regen en paraplu of friet en mayonaise. Het een kan niet bestaan zonder het andere en andersom. Het versterkt elkaar, ze tillen elkaar naar een hoger level. Of het gebruikelijk is of niet, maakt me dan ook helemaal niets uit. Voor mij voelt het vanzelfsprekend. Ik wil ook geen keuze maken tussen het een of het andere.

Focus is het sleutelwoord

In gesprekken die ik voerde met mijn coach, en ook met mensen in mijn naaste omgeving trouwens, wordt steeds gezegd: “Focus je op één ding, kies uit waar je het meest van houdt en ga dat uitbouwen.” Aan de ene kant begrijp ik hun advies goed; het is zoveel makkelijker om je pijlen op één doel te richten, maar tegelijkertijd voelt het verkeerd. Alsof ik op deze manier gedwongen word om een keuze te maken tussen twee dingen waar ik evenveel van houd. Net of ik moet kiezen van welk kind ik het meest houd. Dat is toch een onmogelijke en onbegrijpelijke keuze? Ja, dat vind ik ook.

Daarom volg ik mijn gevoel en probeer ik me niet van pad te laten weghouden. Dan duurt het alleen maar langer of is de weg hobbelig, met veel obstakels. Als dat de consequentie is; so be it!

Een mens mag groots denken en dromen. Dat zit bij mij wel goed, hahaha!

Hoe ik die combinatie voor me zie? Hoe het een met het ander te mixen valt, weet ik nog niet helemaal precies, of misschien wel, maar is dat een zeer ambitieus plan. Het maakt niet uit, het gaat me lukken en ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat mijn plannen gaan slagen.

Hoe ziet die combi eruit?

Mijn ideaalplaatje ziet er als volgt uit: Stel je een sprookjesachtig, magisch bos voor met mysterieuze mist, sterretjes, bloemen, waar een heerlijk frisse, zoete geur hangt. Je waant je in een compleet andere wereld. In die prachtige omgeving zit je heerlijk op zachte bankjes/stoeltjes en hoor je, naast betoverende muziek, ook de meest fantastische verhalen. Verhalen waarin alles nét even anders is als de werkelijkheid. Verhalen met een boodschap. Verhalen die je aan het denken zetten, die je even losmaken van al je dagelijkse beslommeringen. Stel je dat eens voor?
Lukt het al?

Deze verhalen worden voorgedragen en/of voorgelezen door een mooie Storyteller (ik!), die in de meest betoverende en sprookjesachtige outfits en met de meest kunstige make-up op het toneel verschijnt. Mensen ademloos achterlaat. Dat idee dus!

Een podium voor mijn verhalen

Ja, behoorlijk ambitieus en heel groots gedacht, maar tegelijkertijd zó mooi!
Natuurlijk kan ik zoiets nooit of te nimmer in mijn eentje voor elkaar krijgen. Hoe kan ik zoiets groots opzetten? Hoeveel mensen zijn er nodig om zoiets groots te kunnen bewerkstelligen? Dat is ook meteen mijn angst. Het is té groots. Waarschijnlijk moet ik eerst kleiner denken en bijvoorbeeld in gemeenschapshuizen of kleine lokale theaters mijn ideeën vormgeven en uitvoeren.

Dat vervelende stemmetje altijd!

Maar dan klinkt er een vervelend stemmetje in mijn hoofd: Dat wil jij helemaal niet. Jij wil grote theaters vol krijgen met honderden mensen publiek. En dat klopt ook. Ik wil niet stuntelen met weinig middelen en iets zeer middelmatigs neerzetten. Dan liever niks en dat mijn idee alleen in mijn dromen en hoofd blijft bestaan!

Ik ben dus zelf mijn grootste rem. Hoe kan ik dat oplossen? Hoe ga ik dat doen? Ik ga eerst andere stappen zetten om te kijken of de dromen die ik heb, wel te realiseren zijn. Om te beginnen wil ik heel graag een online community oprichten om gelijkgestemden te vinden en wie weet wat voor moois daar uit kan groeien.

Naast een community wil ik mijn website zo inrichten en vullen dat het voor mijn bezoekers (jullie dus!) een feestje is om te bekijken. Het moet fantasierijk zijn, anders. Niet de zoveelste website, waar mensen snel op uitgekeken zijn. Nee, een plek waar je even kunt wegdromen, inspiratie en ideeën kunt opdoen en lekker kunt lezen. Ik werk dan ook zo veel mogelijk aan mijn site om deze zo mooi mogelijk te maken. Een heel karwei, maar ontzettend leuk om te doen. Langzaamaan zie ik mijn site steeds mooier worden. En kom ik dus al een klein beetje in de richting van mijn ambitie!

Ik hoop dat jij hier ook deel van uit wil maken? Laat je het achter in de reacties?

Liefs Ellen