In één van mijn eerdere blogs (om deze te lezen, klik hier) deelde ik mijn (schrijf)plannen en doelen voor dit jaar.
Alleen al het opschrijven ervan maakt dat het ‘echter’ voelt, dat het binnen handbereik is. In deze blog wil ik het met je hebben over het maken van vision- of moodboards. Wat is een visionboard en wat kun je ermee?

Manieren om je doelen helder te krijgen

Er zijn verschillende manieren om te weten wat je wil en hoe je dit kunt bereiken.
Zo kun je een (business) coach in de arm nemen en samen met hem of haar aan de slag om je plannen helder te krijgen en ermee aan het werk te gaan.

Of je zoekt een (business) buddy om mee te brainstormen. Iemand, die net als jij, graag grootse dingen wil bereiken. Om een stok achter de deur te hebben, kan het fijn zijn om dit te doen met iemand, die ‘ongeveer hetzelfde’ doet als jij.

Visualiseren om doelen te zetten

Een andere manier, een stuk goedkoper en simpeler, is door te visualiseren wat je wil bereiken/doen/hebben, enz.
Dit klinkt misschien een beetje vaag of zweverig. Geloof me, ik ben totaal niet het zweverige type, maar ik ben wél visueel ingesteld. Dagdromen doe ik dan ook graag. Nooit geweten dat dat visualiseren heet, haha.

Het betekent simpelweg jezelf voor te stellen hoe jouw leven eruit ziet. Dit kan zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak.

En dan?

Om voor jezelf duidelijk te krijgen hoe je jouw ‘toekomst’ voor je ziet, kun je werken met een zogenaamd vision- of moodboard. Het maken hiervan is niet ingewikkeld, maar juist super leuk om te doen (kan ik inmiddels uit ervaring zeggen).

Je kunt werken met een groot vel karton (A3 formaat) of een canvas doek (lang leve de Action). Je kunt zo creatief zijn als je maar wilt. Pak oude tijdschriften, gebruik foto’s (die je bijvoorbeeld van Pinterest) haalt, teken, knip & plak, kortom: use your imagination.

Hoe doe je dat?

Trek makkelijke kleren aan, zet een relaxt muziekje op (of in mijn geval luister naar lekker stevige metal), zet een kop thee/koffie en zoek een plekje waar je ongestoord kunt werken (dus niet om vijf voor vijf de keukentafel overhoop zetten om na twintig minuten alles weer te moeten opruimen). Het mag best wat rommelig worden.

Denk dan aan wat je graag wil bereiken (op persoonlijk  óf werkgebied) en verzamel of creëer zelf teksten, quotes, plaatjes, foto’s, tekeningen, maak een mindmap of verzin iets anders creatiefs. Het is jouw feestje.

Samen is nog leuker!

In je eentje hierover nadenken is al leuk, stel je voor dat je het samen doet. Dat kan zijn: je partner, je beste vriendin, een businessbuddy, een nichtje, een buurvrouw, enz. Iemand, die het ook leuk vindt om hiermee bezig te zijn en hierover na te denken. Je kunt elkaar vragen stellen om de ander op weg te helpen, te stimuleren of motiveren.

Bovendien is het gewoon gezellig om, onder het genot van een hapje en een drankje, dit samen te doen. Je persoonlijke cheerleader; wie wil dat nou niet? 😉

Wat doe je ermee?

Ja leuk, denk je nu misschien. Maar, wat móet ik ermee? Ten eerste is het te gek om op een mooi visionboard al je dromen/plannen/ideeën of wensen concreet te zien. Het wordt al meteen een stukje tastbaarder. Het in beeld hebben en houden van je doelen houd je gemotiveerd.

Ik heb bijvoorbeeld een jaar geleden (tjonge, wat vliegt de tijd) een visionboard gemaakt over mijn schrijfavonturen en het hebben van een eigen werkplek. Dit bord staat sinds vorig jaar op onze keukentafel en ik kijk dus iedere dag naar mijn droom, waardoor die niet uit mijn hoofd verdwijnt.

Ook iets voor jou?

Ik ben dus enthousiast. De vraag is: vind jij het ook een leuk idee om op deze manier een doel/droom/wens of plan vorm te geven en zelf zo’n bord te maken. Het is geen magisch tovermiddel om, net als Aladin en de wonderlamp, je wensen direct in vervulling te laten gaan.
Eerlijk gezegd begrijp ik ook (nog) niet hoe het precies werkt, maar ik kan me wél voorstellen dat het zichtbaar maken van je doel of plan je een stapje dichterbij de uitvoering daarvan brengt. Omdat als het concreet wordt, je makkelijker in de actiestand komt.

Tips voor het maken van een visionboard

Samengevat enkele tips om écht aan de slag te gaan:

  • Plan een datum in je agenda om hieraan te werken (ik doe dit het liefste op een regenachtige winteravond, waarop je kunt knippen & plakken).
  • Zoek een ‘partner in crime’ (samen is leuker dan alleen).
  • Leg alle benodigdheden klaar (denk aan: tijdschriften, schaar & plakstift, mooie stiften/pennen, foto’s, tekeningen en/of andere versiersels).
  • Ga ergens werken waar je ongestoord vooruit kunt en niet tussentijds hoeft op te ruimen (scheelt je een hoop ergernis en stress 😉 ).
  • Bedenk van te voren alvast wat je zoekt ( TIP: Pinterest staat bol leuke ideeën).
  • Plak alles op een leuke, creatieve manier op; het oog wil ook wat!
  • Zet het bord op een prominente plek, zodat je er dagelijks aan herinnerd wordt.
  • Kom in actie; wat kun je nú doen om een stapje vooruit te zetten?
  • Heb plezier en geniet ervan. Met je handen bezig zijn, werkt ontspannend en bovendien is het ook leuk om te doen.

 

Ik ben benieuwd of deze blog je nieuwsgierig heeft gemaakt naar het maken van een visionboard en of je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat?

Laat je het me weten wanneer je er één gemaakt hebt? Of nog leuker: deel het resultaat met me! Ik kijk er naar uit om jouw bord te zien.
Succes en veel plezier.