Een paar weken geleden postte ik een antwoord op een vraag van Vriendin op Facebook over het luisteren van podcasts. Verrast las ik mijn antwoord terug in Vriendin nr. 2. Ik luister graag én vaak naar podcasts.
Uit de poll bleek dat veel mensen niet weten wat podcasts zijn. Of er wel eens over gehoord hebben, maar niet precies weten wat het inhoudt.

In deze blog leg ik uit wat podcasts zijn en uiteraard deel ik een lijstje met mijn favoriete podcasts. Misschien raak je na het lezen van deze blog geïnspireerd door de vele mogelijkheden en raak je er, net als ik, een beetje aan verslaafd.

Wat is dat nu eigenlijk: een podcast?

Het is een digitaal geluidsbestand, dat je zelf kiest en overal en altijd kunt luisteren, waar je maar wilt: thuis op de bank, tijdens het sporten, in de auto of trein, tijdens het koken/strijken of klussen. Meestal nog gratis ook.
Podcasts zijn er in allerlei vormen en lengtes. Je hebt ze over sport, boeken, actualiteiten, persoonlijke ontwikkeling, technologie en ga zo maar door.

Je kunt luisteren via je smartphone, IPad, tablet, laptop of televisie. Zo’n 1,9 miljoen Nederlanders luisteren dagelijks of af en toe. Het is een super handig audiofenomeen. (bron: NPO radio 1.nl)

Waarom luisteren naar een podcast?

Er zijn dus nogal wat varianten van de podcast en het is op de eerste plaats belangrijk om te onderzoeken welke voor jou interessant is. Op internet kun je een heleboel informatie hierover vinden en eens rondsnuffelen in het uitgebreide aanbod. Dit kan via apps als Spotify of Soundcloud. Deze kun je vinden in ITunes (Apple) of Playstore (Android).  Je kunt daar zoeken naar verschillende thema’s. Erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

Het luisteren naar podcasts is ontspannend en leerzaam. Het ligt er ook aan welke podcast je luistert, maar voor iedereen is iets leuks te vinden.
Muziek luisteren is uiteraard ook ontspannen, maar ik geniet ervan wanneer ik (saaie) klusjes kan combineren met het opdoen van informatie.
Leren terwijl u kookt, haha. Het maakt de klus een stuk leuker en meestal vlot het daardoor ook beter. Ik luister dus graag terwijl ik: de auto of ramen was, de was strijk, eten kook, de was opruim, de kamer stofzuig, enz. Get the picture? 😉

Radio of podcasts luisteren?

In principe heeft een podcast veel overeenkomsten met een radio-uitzending. Het verschil is dat je zelf kunt plannen wanneer je wat luistert in tegenstelling tot een radio-uitzending. Juist het gemak van zelf kunnen bepalen wanneer, wat en waar je luistert, spreekt me aan.

Je kunt een bepaalde aflevering ook meerdere keren beluisteren, met name de gedeelten die je interessant vindt. En nee, dit is geen promo praatje, maar gewoon iets waarover ik enthousiast ben en je graag wil informeren.

Mijn favoriete podcasts

Je vraagt je misschien af wat voor podcasts mijn voorkeur hebben en of ik je tips kan geven welke podcasts je kunt luisteren. Behalve dat ik graag boeken lees over persoonlijke ontwikkeling, vind ik het ook leuk om ernaar te luisteren. Met name podcasts, waarin mensen geïnterviewd worden over een bepaald onderwerp dat met persoonlijke ontwikkeling/groei te maken heeft.
Hier zijn legio podcasts voor te vinden. Zoek maar eens in Spotify of Soundcloud op podcast en je krijgt een hele lijst te zien.
In mijn favorieten lijstje zijn o.a. de volgende podcasts opgenomen:

 1. De 100% inspiratie podcast van Thijs Lindhout, waarin hij inspirerende mensen interviewt en hun succesformule probeert te achterhalen en deze deelt op zijn website. Mensen die hij bijvoorbeeld heeft geïnterviewd in zijn podcast zijn: André Kuijpers, Angela Groothuizen, Patrick Kicken, Remco Claassen, Michael Pilarczyk.
 2. De OMDENKEN podcast van Berthold Gunster, waarin hij problemen van luisteraars op een unieke manier benadert en bespreekt (kun je het probleem omdenken?). Het geeft de kandidaat vaak verrassende inzichten.
 3. Design Your Dream podcast van Rosanne Raubun. Bij deze leuke webdesigner heb ik mijn website gebouwd. Toen ik ontdekte dat zij een eigen podcast had, ben ik deze meteen gaan luisteren. Ze vertelt open en eerlijk over haar ervaringen in het (online) ondernemen en welke obstakels ze hierin tegenkomt. De leukste afleveringen vind ik de afleveringen, waarin ze andere onderneemster bevraagt over hun droomleven en droombedrijf.
 4. Kim Munnecom podcast. Een spontane, enthousiaste en ambitieuze meid, die heel inspirerend vertelt over LOA (Law of Attraction) en hoe deze ervoor kan zorgen dat je dit kunt toepassen in jouw leven/bedrijf/werk/gezondheid/relaties.
 5. 365 dagen succesvol podcast van David & Arjan. Bekend van columns, boeken en hun jaaropleiding: 365 dagen succesvol.
  In redelijk korte afleveringen snijden ze diverse onderwerpen en thema’s aan en geven hun visie hierop.
 6. Leef je mooiste leven podcast van Michael Pilarczyk. Voormalig radio dj, die zijn leven omgooide en nu succesvol is als business coach. Met zijn vriendin Cindy woont hij het grootste gedeelte van het jaar op Ibiza en hij is de bedenker van het programma ‘Roadmap to succes’. Hij schreef het boek ‘Leef je mooiste leven’. Hij bespreekt in zijn podcasts o.a. vragen van luisteraars.
 7. Business buddies podcast van Kim Munnecom en Yvonne Lagewaard: hierin bespreken ze met elkaar alles wat ze weten over personal branding, marketing, mindset, social media, law of attraction, enz. In wekelijkse telefoongesprekken delen ze tips en bespreken ze zaken over persoonlijke ontwikkeling en business. Leuk als je met iemand samenwerkt of ambities hebt dit ooit te doen.
 8. Transformatie podcast van Sjanet de Geus. In alle afleveringen staat persoonlijke ontwikkeling centraal en gaat Sjanet op zoek naar antwoorden op levensvragen in de vorm van interviews. Erg sprankelend en enthousiaste dame.
 9. De Eelco de Boer podcast. In deze podcast deelt hij inzichten over business en online ondernemen, stukken uit interviews of masterminds die hij had.
 10. De Freedom Writers podcast van Lou Niestadt, Roos Schlikker en Roanne van Voorst. Een podcast voor alle schrijvers, die willen schrijven wat ze bezighoudt en hun pen achterna móeten lopen, omdat ze niet anders kunnen.
  Ze praten met elkaar over hoe het schrijversleven eruit ziet. Over inspiratie en writers block, maar ook over financiële zorgen, die je kunt voelen. En bovenal over de vrijheid die je ervaart als schrijver.

Ben je benieuwd naar één van deze podcasts of spreken anderen je meer aan? Heb je een tip voor me of wil je een leuke aflevering delen? Voel je vrij om ze hieronder in een reactie te delen. Ik kijk ernaar uit.

Het lijkt me te gek om ooit zelf een podcast op te nemen, maarre…dat zijn toekomstplannen!