Maandag 20 januari 2020 is het ‘blue Monday’. Dit zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. De bedenker van deze term is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Op de maandag van de laatste volle week van januari voelen de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig. Dit heeft te maken met goede voornemens die mislukt zijn en vakanties die ver weg lijken. De dagen zijn bovendien nog donker en maandag is de eerste dag van de werkweek (bron: Wikipedia).

In één van mijn vorige blogs schreef ik dat de winter mijn favoriete seizoen is. Heb je deze blog nog niet gelezen? Klik dan even hier.
Ik weet dat veel mensen last hebben van deze zogenaamde Winter blues, vandaar deze tips om je leed enigszins te verzachten. Veel leesplezier…

“It’s blue monday, don’t forget to be awesome today”

In deze blog wil ik mijn visie hierop met je delen en zou ik graag van je horen hoe jij hier tegenaan kijkt en je geef ik je aan de hand van leuke quotes enkele tips (een beetje van mezelf en een beetje van Google) over het tegengaan van neerslachtige of weemoedige gevoelens.

“If you’re feeling blue, try painting yourself a different color”

De beste tip, die ik je kan geven, is om blue Monday niet al te serieus te nemen en met een big smile deze dag te beginnen. Het ligt eraan hoe je er tegenaan kijkt. Als je met een frisse en positieve houding deze dag benadert, voelt dat al meteen een stuk lichter. Bekijk de wereld vanuit een roze bril. Schrijf eens iets op waar je vrolijk van wordt of dankbaar voor bent.

“Blue monday? Just think red. Be happy and smile!”

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat deze blue Monday de meest deprimerende dag van het jaar is. Wel zijn er redenen om aan te nemen waarom deze in de laatste volle week van januari valt en waarom men zich juist op die dag niet happy voelt. In de inleiding schreef ik dat dat te maken heeft met het niet volhouden van goede voornemens en vakanties die nog ver weg lijken. Gelukkig is er van alles aan te doen om het gevoel tegen te gaan.

“ Maybe this day is not one of your favorites, but never forget that every day you wake up is an amazing gift and it’s up to you to make it count” (MONDAY)

Zelf heb ik weinig last van dit verschijnsel, maar dat heeft alles te maken met mijn voorkeur voor de winter. Juist in dit koude, donkere en soms sombere jaargetijde voel ik me levendiger, krijg ik meer gedaan en werkt mijn creatieve geest op volle toeren.
Of misschien heb ik dat mezelf wijsgemaakt? Het is belangrijk hoe je dingen bekijkt. Het is zoals je denkt dat het is.

Hoe heerlijk ik het weekend ook vind, toch ben ik blij als het maandag is en iedereen in huis weer z’n eigen ding doet. Dat betekent voor mij namelijk alle ruimte en rust om te werken aan mijn plannen, ideeën en doelen, zonder afgeleid te worden door vragen van de kinderen, clubjes waar kinderen naartoe gebracht moeten worden of een man die allerlei plannen heeft.
Begrijp me niet verkeerd: ik geniet ervan en ik kan me tijdens het weekend zeker ontspannen, maar van echt geconcentreerd schrijven, komt het meestal niet.

“Do what you love and you’ll never have a problem with monday”

Een open deur misschien, maar wel één met een kern van waarheid. Als je iets doet waarvan je hart sneller gaat kloppen, heb je niet snel het gevoel alsof je maandag weer MOET beginnen. Het kan zelfs voelen als iets waar je naar uitkijkt vanaf het moment dat je weekend ingaat.

Begin iedere week met een TO DO, waar je heel graag aan wilt werken in plaats van een lange lijst met een heleboel klussen waar je als een berg tegenop ziet. Het zet meteen de toon en de rest gaat dan vast een stuk beter en sneller. Ik ga in het ieder geval proberen. J

“Okay, it’s monday, but who said mondays had to suck? Be a rebell and have a great day anyway”

Kijk in je agenda en zet een rondje (mét glitterpen) om de leuke dingen, die je gepland hebt. Dan wordt het een stuk minder vervelend om die karweien in huis of op je werk te doen en heb je iets om naar uit te kijken.

“Mondays are for fresh starts”

Een nieuwe (werk)week biedt nieuwe kansen en mogelijkheden. Iedere week is een nieuwe start om goede dingen te doen en te genieten. Van de kleine dingen of soms gewoon voor het simpele feit dat ook deze dag voorbij gaat (mocht je in een negatieve vibe zitten en veel last hebben van de winterblues).

“When live gives you mondays, dip it in glitter and sparkle all day”

Tenslotte nog wat extra tips om blue Monday (of gewoon de winterblues) te verzachten:

  • Boek een vakantie of surf lekker rond op internet. Voorpret is vaak net zo leuk. Bovendien ben je zo avonden zoet om alle donkere winteravonden zonnig en warm te maken.
  • Ga naar buiten en snuif op die frisse lucht. Met name in een groene, bosrijke omgeving kom je tot rust en doe je nieuwe energie op. Helemaal gezellig om met iemand samen te wandelen.
  • Heb je goede voornemens en lukt het je (nog) niet om jezelf eraan te houden? Blijf volhouden. Stel je doel of voornemen eventueel bij (of hak het in stukjes en ga met klein(ere) stappen te werk) en vraag om hulp. Een stok achter de deur, mentale back up, een lieve reminder. Alles om jou te helpen je doel voor ogen te houden.
  • Lekker lachen: tijdens een goede lachbui komt er endorfine vrij en word je meteen een stuk vrolijker, wat direct effect heeft op je neerslachtige stemming.
    Hoe dan? Kijk een komische film of serie, zet lachfilmpjes op YouTube op, luister naar een grappige cabaretier of lees een grappig verhaal. Lachen is gezond. “Keep on smiling”.
  • Of?…

Wat zijn jouw tips om Blue Monday te verslaan? Geloof je erin of denk je dat het onzin is.
Ik ben benieuwd naar jouw tips en mening. Leuk als je het in een reactie onder deze blog achterlaat.

Delen van deze blog is LIEF! Hoe meer mensen ik kan helpen, hoe beter!