Alweer ruim acht maanden geleden ging mijn website (en dus tegelijkertijd) mijn blog officieel de lucht in. Wat kan ik me dat moment nog goed herinneren en wat gaat de tijd snel voorbij (ja, heel cliché, ik weet het).
Toch heb ik in die maanden al het een en ander geleerd. In deze blog wil ik dat graag met je delen.

Een website bouwen is vooral leuk!

Ik ben blij dat ik er uiteindelijk voor gekozen heb om zelf mijn website te bouwen. Voordat ik dat besluit nam, twijfelde ik eerst een tijd of ik dat werk niet beter kon uitbesteden. Dat zou vast heel wat sneller gaan en (hoogstwaarschijnlijk) relatief gezien goedkoper.

Na een inspirerend webinar van Rosanne Raubun, besloot ik tóch om zelf mijn website te gaan bouwen. Een hele investering, maar wel één waar ik zeker geen spijt van heb gehad.

Zelf doen!

Net als peuters die oh zo graag dingen ‘zelluf doen’, vond en vind ik het ook leuk om alles uit te vogelen en uit te proberen.
Mocht je, net als ik toentertijd, nog twijfelen over het wel of niet zelf ontwerpen en bouwen, kan  ik het je van harte aanbevelen.

Je gaat eerst goed nadenken over wie je bent, wat je doet, wat je kan en schrijft dat allemaal op in een werkboek. Natuurlijk is het dan wel van belang dat je weet hoe je website eruit zou moeten zien. Welke kleuren vind je mooi en passen bij jou (en jouw product of dienst), welke lettertypes en nog veel meer dingen.

Reserveer genoeg tijd en plan een datum in je agenda

Wat ik je wel als tip kan meegeven, is dat je zeker genoeg tijd in je agenda moet vrijmaken, mocht je je eigen website willen bouwen.
Het is geen klusje, dat je even tussendoor doet en waar je niet veel tijd mee kwijt bent.

Iets dat misschien net zo belangrijk is, is dat je voor jezelf een moment markeert in je agenda, waarop je website live gaat. Dit communiceer je ook naar buiten toe. Waarom? Omdat je dan niet alleen met je jezelf een concrete afspraak maakt, maar ook naar anderen toe uitspreekt dat je website vanaf dat moment te bezoeken is. Het werkt als een goede stok achter de deur. Mensen verwachten dan ook dat je website vanaf een bepaald moment live is. Je wilt die mensen (en jezelf) toch niet teleurstellen?

Het hebben van een lange adem

Een ding wat ik ook geleerd heb, is dat het hebben van een lange adem een ‘must’ is. Geduld, geduld en nog eens geduld. Kijk, het stuk waar je actief bezig bent met het bouwen aan je website en dingen creëert is super leuk en vooral heel praktisch. Je kunt iets doen en je hebt er zelf invloed op.

Maar dan? Dan is je website live en moet of mag je gaan loslaten. Dat bedoel ik absoluut niet zweverig. Vanaf het moment dat je online bent, heb je er geen totale controle meer over. Ja tuurlijk, je kunt altijd besluiten om bepaalde informatie of beeldmateriaal van je site te verwijderen of aan te passen, maar hoe je website of blog ontvangen en bekeken wordt, daar heb je niet al te veel invloed op. Er zijn best trucjes toe te passen, waardoor je die invloed nog wat kunt vergroten, maar het is vooral belangrijk om veel geduld te hebben en vol te houden.

Iedere mijlpaal vieren

Je mag mijlpalen en successen vieren. Tenminste, dat doe ik. Ook tijdens het maken van mijn site vierde ik iedere pagina die ik klaar had. Ik stond even stil bij iets moois wat ik zelf gebouwd had en waar ik heel tevreden over was.

Natuurlijk was ik reuze benieuwd en heel trots toen mijn website op 1 februari jongstleden officieel ‘live’ ging. Na een aantal maanden intensief bezig geweest te zijn met het bouwen, was het nu eindelijk zover dat iedereen het resultaat kon zien (en hopelijk ook bewonderen, haha!).

Consequent updaten

Het is niet alleen belangrijk om je website er zo goed mogelijk te laten uitzien. Ook is het zaak dat je consequent je site up te date houdt. Dat betekent in mijn geval concreet dat ik op vaste momenten dingen op mijn site plaats.

Zo zet ik iedere vrijdagochtend een nieuwe blog online en sinds een aantal maanden plaats ik iedere dinsdag een brief (van mij naar Sandy of van Sandy aan mij) op onze gezamenlijke pagina “Samen op schrijfavontuur).

Ik doe dit omdat mensen na een tijdje precies weten wanneer ik iets plaats. Het zou fijn zijn als mensen op een gegeven moment echt uitkijken naar het moment waarop ik weer iets nieuws plaats. Dat lukt het beste wanneer je op vaste dagen en tijdstippen dingen plaatst.

Ook voor jezelf is het handig en je weet waar je aan toe bent. Een win-win situatie.

Kritisch blijven

Ik ben nog niet echt erg lang bezig met mijn website, maar ik vind dat ik in deze korte tijd al best het een en ander wijzer ben geworden.
Wat ik merk, is dat ik het vooral heel leuk vind om te doen. Ik geniet ervan iedere keer nieuwe dingen te verzinnen en om mijn kijk op bepaalde zaken aan jou mee te geven. Je hoeft het er helemaal niet mee eens te zijn. Je kunt ermee doen wat je wilt.

In de toekomst

Ik hoop dat ik het schrijven van blogs en het up to date houden van mijn site net zo leuk blijf vinden als nu. Al zou ik het fijn vinden als je mijn blog graag leest en er misschien wat van opsteekt, toch is dat niet mijn belangrijkste drijfveer.

In 2020 wil ik mijn blog updaten en gaat mijn website er anders uitzien. Hoe? Dat verklap ik nog niet. Hou mijn blog en site in de gaten en je zult het vanzelf zien 😉

Het belangrijkste is dat ik iets gevonden heb om te doen, waar ik heel blij van word en dat me veel energie geeft.

Ik denk dat iedereen wel herkent dat je met het doen van nieuwe dingen in korte tijd veel leert. Heb jij andere tips of opmerkingen? Ik lees ze graag in een reactie