In een van mijn meest recente blogs schreef ik dat de winter mijn favoriete schrijfseizoen is. Nog niet gelezen? Geen probleem 😉 Klik hier om deze blog alsnog te lezen.

De winter is ideaal om te lezen

Nu het bijna winter is en de dagen kouder en korter zijn, breng je meer tijd binnenshuis door. Logisch dat je aan dingen toekomt, waar je je eerder misschien niet de tijd voor gunde. Dat kan bijvoorbeeld schrijven zijn of lezen. Er zijn natuurlijk nog een heleboel andere leuke dingen om te doen, maar ik beperk me in deze blog tot lezen.

Heb ik tijd om te lezen?

Al is de winter mijn lievelingsseizoen en heb ik nog meer zin om tijd achter mijn laptop door te brengen dan anders, meer tijd om te lezen heb ik waarschijnlijk in de zomermaanden.
Dan vond en vind ik het heerlijk om, als de zon eenmaal onder is, met een dik boek en een ijskoud glas frisdrank (liefst cola zero J) een lekker plekje op te zoeken om te lezen.

Dat wil niet zeggen dat ik in de wintermaanden geen boek of letter lees. Integendeel; juist in de wintermaanden geniet ik van onder de leeslamp met een boek verdwijnen in een spannend verhaal.
Met mijn enorme verbeeldingskracht zit ik zo in een andere wereld of tijdperk. Heerlijk. Ik raad het iedereen aan om een leuk boek te vinden, waarin je jezelf verliest.

Wat voor boeken lees ik het liefst?

Het zal niet als een complete verrassing komen, dat ik graag fantasyboeken lees. Young Adult verhalen vind ik ook erg leuk. Veel van deze boekenreeksen worden tegenwoordig verfilmd. Dit betekent dubbel plezier.
Al is het vaak zo dat het beeld in mijn hoofd niet overeenkomt met de filmbeelden. Dat is natuurlijk ook onmogelijk, tenzij ik de film gemaakt zou hebben, haha.

Het genre dat ik lees, is niet alleen van belang, maar ook de dikte van het boek speelt mee in mijn boekkeuze.
Ik lees het liefst van die dikke pillen. Daarvan kan ik echt genieten. Als ik eenmaal begin, gaat het vaak hard en kan het best zijn dat ik zo’n boek in een paar dagen uit lees. Dan laat ik alle karweitjes vallen en focus ik met helemaal op het verhaal. Niet altijd verstandig, dus. Mijn huis ziet er dan namelijk uit alsof er een klein bommetje is ontploft.

Welke schrijvers zijn favoriet?

 1. K. Rowling: wat een briljante boekenreeks Harry Potter. Zo leuk dat onze jongste Yfke nu ook met deel 1 begonnen is.
 2. Stephenie Meyer: van de Twilight serie. Een heerlijk liefdesepos. Dit is helemaal mijn ding. Een bovennatuurlijk verhaal over de liefde. Ik heb gesmuld tijdens het lezen en gezwijmeld tijdens het kijken van de films.
 3. Christopher Paolini: bekend van de Ergaonreeks. Ik was echt onder de indruk, toen ik ergens las dat hij pas vijftien jaar was tijdens het schrijven van het eerste deel. Een prachtig verhaal over een jongen die een drakenei vindt. De verfilming vond ik een stuk minder interessant.
 4. Veronica Roth: van de Divergentreeks.
  Fantastische boekenreeks over een apocalyptische wereld, waarin men in districten een nieuw bestaan opbouwt.
 5. Virginia Andrews: o.a. bekend van de serie “Bloemen op zolder”.
  Psychologische romans. In deze reeks speelt familieverraad een hoofdrol en worden er gemene spelletjes gespeeld.
  Ik vind het schitterend waarin de schrijver de karakters van de hoofdpersonages zodanig beschrijft, dat je als lezer helemaal meegezogen wordt in het verhaal.
 6. Sophie Kinsella: chicklit auteur o.a. bekend van de “Shopaholic” reeks.
  Luchtige romans met een flinke dosis humor over Becky, een vrouw die gek is op uitverkoop en alles wat met mode, winkelen en uiterlijk te maken heeft.
 7. Stephen King: Horror grootmeester bekend van o.a. “The Shining” en “IT”.
 8. John Flanagan: bekend van ‘De grijze jager’ boekenreeks.
 9. Dan Brown: schrijft spannende thrillerfictie en het meest bekend is zijn boek ‘De Da Vinci Code’.
 10. J.R.R. Tolkien: auteur van “The Lord of the Ring”.

Zoals je leest, is mijn lijst heel divers en nog lang niet compleet. Ik vergeet waarschijnlijk een heleboel goede schrijvers.
Als een boek me aanspreekt en de eerste bladzijden boeien me, kan ik zo een paar uur verder zijn.

Het zou natuurlijk helemaal GAAF zijn, wanneer mijn naam in andermans favorieten lijst staat en dat mijn verhalen of boeken favoriet zijn en veel gelezen worden.

Mijn missie

Het is mijn missie om mensen meer aan het lezen te krijgen. Lezen is ontspannend en biedt tal van mogelijkheden om je gedachten te verzetten. Jezelf verliezen in een spannend verhaal is echt heerlijk.

Door te kiezen voor een makkelijk leesbare schrijfstijl hoop ik mensen te verrassen en mee te nemen in mijn verhalen. Ik heb de ervaring dat wanneer een boek vlot leest en prettig geschreven is, je makkelijker en vaker leest.
Als ik een zin meerdere keren moet lezen, voordat ik de essentie ervan begrijp, haalt me dat uit mijn concentratie en haak ik sneller af.

Doelgroep

Is een volwassen doelgroep de juiste doelgroep voor mij? Of moet ik me op de jeugd of jong volwassenen richten? Ik denk dat mijn verhalen geschikt zijn voor zowel volwassenen of kinderen.
Door verhalen niet te literair te schrijven, zijn meer mensen geneigd om mijn verhalen te lezen. Ik wil het daarom tot mijn missie maken om mensen meer aan het lezen te krijgen.

Ik heb in mijn werk als juf gezien dat de liefde voor boeken en lezen steeds verder naar de achtergrond verdwijnt en kinderen vaker kiezen voor snel genot. Er zijn ook veel prikkels die ervoor zorgen dat ze eerder afgeleid zijn en hun aandacht moeilijker bij het lezen van een verhaal kunnen houden. Dat doet me wel wat.

Ik zou het zonde vinden, wanneer boeken over een aantal jaren uit beeld verdwenen zijn. Er gaat niets boven het gevoel en de geur van papier, wanneer je een nieuw boek opent.

Wat zijn jouw favoriete schrijvers en welk genre lees je het liefst?
Misschien heb je leuke tips of aanraders voor mij. Ik lees ze graag in een reactie onder deze blog.