Jeetje, wat vliegt de tijd. Alweer twee jaar geleden begon mijn schrijfavontuur op mijn eigen website ‘Ellens Schrijfavonturen’. Mijn schrijfavonturen waren natuurlijk al langer geleden begonnen, maar blogs over mijn schrijven, waren vanaf toen voor iedereen te lezen via mijn site. Een hele mijlpaal dus. Vorige week schreef ik er een blog over. Heb je deze (nog) niet gelezen? Klik dan hier

In deze blog wil ik het met je hebben over productiviteit en hoe ik de maand januari super goed afgesloten heb. Lees je mee?

Een heleboel ideeën

Ik heb het wel vaker in blogs benoemd, maar ik ben echt gek op schrijfwedstrijden. Ik vind het iedere keer een mooie uitdaging om een nieuw verhaal te bedenken en uit te werken en om te kijken hoever mijn verhaal in de wedstrijd komt.

Soms brengt dat succes met zich mee en een andere keer krijg ik een teleurstelling te verwerken. Dat laatste is helaas minder prettig, maar hoort er gewoon bij. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat alle verhalen die ik instuur gepubliceerd worden of kans maken om te winnen. Al zou het wel leuk zijn, haha. Belangstellend check ik regelmatig het actuele overzicht van schrijfwedstrijden en meestal poppen er dan meer dan genoeg ideeën in mijn hoofd op.

Meerdere verhalen ingestuurd

In de maand januari en dan met name de laatste dagen ervan had ik een erg productieve week. Zo leverde ik maar liefst vier!! verhalen voor schrijfwedstrijden in, kreeg ik twee nieuwe ideeën voor nog te schrijven verhalen en schreef ik bijna drieduizend woorden voor een nieuwe wedstrijd. Je kunt dus gerust stellen dat het een behoorlijke productieve week was.

Soms lukt het nu eenmaal heel vlot en lijken de verhalen als vanzelf uit mijn pen te vloeien. Jammer genoeg (of misschien juist maar goed) gaat het me niet altijd zo gemakkelijk af. Er zijn momenten dat ik weinig inspiratie heb, niet vooruit te branden ben om aan mijn manuscript verder te werken of ik teveel afgeleid word en ben door andere zaken.

Hoe verhoog je je productiviteit?

Dit soort weken wil ik wel vaker. Hoe gaaf is het als dingen vanuit flow gebeuren en je niet veel moeite hoeft te doen. Ik vraag mezelf af hoe en of je dit proces zelf in de hand hebt en/of kunt sturen. Niets zo fijn als een productieve dag of week. Of is het misschien juist fijn wanneer dit soort weken niet te vaak plaatsvinden, zodat je het waardeert als het een enkele keer gebeurt.

Er zijn waarschijnlijk meer dan genoeg boeken te vinden over productiviteit en allemaal zullen ze als boodschap hebben dat je je productiviteit kunt verhogen. Ik heb zojuist gegoogeld op boeken over productiviteit en heb een mooi lijstje voor je gevonden, dat ik hieronder met je zal delen. Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen.

*Nooit meer te druk van Tonny Crabbe
*Een werkweek van  4 uur van Tim Ferris
*Slik de Kikker van Brain Tracey
*De zeven eigenschappen van effectief leiderschap of Prioriteiten van Steven Covey
*Getting Things Done  van David Allen
*Doe een ding van Gary J. Keller
*Grip  van Rick Pastoor
*De slaaprevolutie van Arianne Huffington
*Diep Werk van Carl Newport

Natuurlijk zijn er nog veel meer boeken te vinden, maar dit lijstje is een mooi begin als je meer wilt weten over hoe je je dagen zo effectief en productief mogelijk indeelt.

Wat zouden mijn tips zijn?

Ik denk dat het maken van een planning een heel effectief middel is om meer gedaan te krijgen op een dag. Ik heb zelfs ooit een online training hiervoor aangeschaft en ben super enthousiast hieraan begonnen. Daar hoorde een papieren planagenda bij en ook deze vulde ik enthousiast in.

Waarschijnlijk voel je het al een beetje aankomen, maar ik heb me er niet lang aan gehouden. Met schrijven is het namelijk nogal lastig om een goede planning te maken. Inspiratie kun je niet per dag inplannen. De ene dag krijg ik veel geschreven en de andere dag komt er geen zinnig woord op papier. Voor huishoudelijke taken is het zeker een prettig en effectief middel. Niets zo fijn als het afstrepen van taken die je gedaan hebt. Het invullen van een to-do lijstje is dan ook zeker een pre om je taken voor elkaar te krijgen.

Andere tips

Behalve een strakke en goede planning te maken, zijn er nog een aantal andere zaken van belang om productief te zijn, namelijk:

*Een fijne, opgeruimde werkplek: spreekt voor zich, denk ik. Als je een mooie, gezellige en opgeruimde werkplek hebt, waar je bovendien in alle rust kunt werken, krijg je veel meer gedaan dan in een rommelige ruimte waar veel omgevingsgeluiden zijn. In tijden van corona is het misschien wat lastiger voor sommigen om een rustige werkplek te vinden, maar als je een beetje creatief bent, kom je daar vast wel uit.

*Een ijzersterke focus: hiervoor kun je gebruik maken van wekkers, of digitale tools die je kunt inzetten om je focus op je taak te houden. Een beroemde methode is de Pomodoro-methode. Hierbij werk je 25 minuten aan je taak en neem je daarna vijf minuten pauze. Zo kun je in korte tijdblokken veel gedaan krijgen. Als je drie of vier van deze tijdblokken achter elkaar hebt uitgevoerd, neem je een langere pauze van een kwartier of half uur. Dit zou het uitstelgedrag en perfectionisme tegengaan. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar ik kan me voorstellen dat het werkt. Het proberen waard, toch?

*Een timer op je mobiel instellen: door een bepaalde tijd in te stellen op je mobiel dat je niet online kunt zijn, voorkom je de verleiding om doelloos je tijd te verdoen door te scrollen door social media of andere apps. Een zeer effectieve manier om productiever te werken, lijkt me, al valt dit niet altijd mee, haha. Ook alle meldingen uitzetten, zodat je telefoon niet iedere keer zoemt of trilt, helpt hierbij.

*Een beloning: met jezelf een beloning afspreken als je een bepaalde taak hebt gedaan, is een goede manier om te beginnen en bezig te blijven aan een taak waarin je misschien niet zoveel zin hebt. Het helpt om te weten waarvoor je het doet.

Zo, dit waren een aantal van mijn tips om productief te zijn of nog beter je tijd in te delen en bezig te blijven.

Hopelijk heb je er iets aan en kun je er je voordeel mee doen. Mocht je nog tips voor mij hebben, houd ik me uiteraard aanbevolen.
Een laatste tip: kies dingen die bij je passen. Zo houd je het makkelijker vol en wordt het ook nog eens leuk!