Vorig jaar om deze tijd schreef ik er ook een blog over: Blue Monday. Klik hier om deze blog (nogmaals) te lezen. De derde maandag in januari: de dag die door velen wordt gezien als de vervelendste maandag van het jaar.
In deze blog deel ik wederom tips om deze dag op een zo leuke mogelijke manier door te komen. Les je mee?

Waarom blue monday?

Blue Monday is de naam voor de meest deprimerende dag van het jaar, volgens Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht deze titel in 2005 en kreeg daarop veel kritiek vanuit academische kringen. Toch krijgt hij volop aandacht van grote kranten en andere media.

De term slaat op de derde maandag van januari en zou de dag zijn waarop de meeste mensen zich depressief voelen, omdat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Bovendien zijn de dagen nog donker en vaak somber en is de maandag de eerste dag van de werkweek.

Dit jaar helemaal deprimerend

Ik kan niet zeggen dat ik ooit last heb gehad van Blue Monday. In ieder geval niet specifiek op de derde maandag van de maand januari. De redenen die genoemd worden waarom deze dag zo deprimerend zou zijn, kan ik wel begrijpen en beamen. In december had je een heleboel feestdagen om naar uit te kijken en te vieren en in januari is het eerste feest nog ver weg.

Veel mensen vinden de winter het minst fijne seizoen en hebben een hekel aan kou en donkere dagen. Ik ben waarschijnlijk een uitzondering, want ik hou wel van de winter met z’n koude en donkere dagen. Heerlijk om buiten te wandelen als het vriest en daarna vervolgens lekker onder een deken op de bank te zitten met een kop thee of warme chocomel.

Alles is anders

Dit jaar zijn er echter nog meer redenen om je depressief te voelen, al denk ik niet dat dit op de derde maandag van het jaar het meest voelbaar is. Afgelopen dinsdag is er weer een persconferentie geweest en de uitkomst daarvan stemde niet bepaald vrolijk. Het lijkt erop dat de lockdown te weinig resultaat heeft en dat er nog meer aangescherpt moet worden. Het is ook om depressief van te worden.

Ik snap dat het voor veel mensen ontzettend moeilijk is om de moed erin te houden. Zeker als je in een hoek zit waar rake klappen vallen, maar ook als dat niet zo is. Ik bedoel, thuis werken met kinderen die thuisonderwijs moeten volgen, je huishouden doen, geen tot weinig verzetjes hebben en alle bordjes omhoog houden, is dan een heel zware opgave.

Kijk naar de dingen die je wel hebt en kan doen

Ik weet dat het cliché is, maar toch wil ik het opnieuw benoemen. Hoe makkelijk en logisch het ook is om te kijken naar wat je niet hebt of kunt, toch is het de kunst om te waarderen wat je wel hebt. Het hoeft echt niet groot of veel te zijn, probeer juist de kleine dingen te zien en waarderen. Denk aan: een mooie zonsopkomst, een lekker kopje koffie, een spelletje doen met je kind(eren), een goed boek, een mooie film of serie op tv, een lekkere maaltijd (die je samen met je kinderen hebt bereid), een mooi gedekte tafel, een leuke videocall, enz. Er zijn legio dingen te bedenken waar je dankbaar voor kunt zijn.

Het is echt de moeite waard om te kijken naar wat er om je heen voor moois te zien is. Je zult verbaasd zijn hoeveel prachtigs er in je buurt of huis is. Het fijne is dat je het kunt trainen. Schaf een mooi notitieboek aan en schrijf iedere avond voor het slapen gaan een paar dingen op waarvoor je dankbaar bent. Of bespreek dit aan tafel en maak er een familiemoment van. Ik heb op mijn mobiel een app, waarin ik iedere dag een foto met bijbehorende tekst schrijf. Als je na een tijdje hierin terugkijkt, zul je zien hoeveel je hebt om dankbaar voor te zijn.

Ga iedere dag naar buiten

Ook een dooddoener misschien, maar wel belangrijk en waardevol. Probeer, als het kan, om iedere dag een half uurtje naar buiten te gaan. Het is gezond en je bent in beweging. Zeker als je een hele dag binnen hebt gezeten, is het extra fijn om een frisse neus te halen. Ook als het regent kun je best naar buiten. Ze hebben niet voor niets paraplu’s en regenpakken uitgevonden, haha.

Maak plannen voor de zomer

Deze is misschien wat lastiger, omdat het nog een beetje onzeker is hoe de situatie zich zal ontwikkelen. Maar wat is er nou leuker dan fantaseren en visualiseren wat je gaat doen zodra het weer beter wordt? Om plannen te maken voor een heerlijke vakantie, dagtripjes en mooie reizen.

Ik weet wel dat Bart al meerdere vakanties heeft uitgezocht en uitgewerkt. Het reisschema ligt klaar om uitgevoerd te worden. Eerlijk gezegd heb ik ook wel weer zin om een mooie reis te maken. Je waardeert pas wat je hebt als het er niet meer is (en ja, dat klinkt enigszins tegenstrijdig).

Een dag niet gelachen…

Maak van iedere dag een dag waarop je minstens één keer flink hebt moeten lachen. Het geeft een goed gevoel en maakt dat je dingen soms wat beter kunt relativeren. Al valt dat niet altijd mee. Kijk een leuke comedy, vertel elkaar moppen, zet een app op je telefoon waarmee je gekke selfies kunt maken (succes verzekerd! En ik praat uit ervaring). Kortom; zoek momenten waarop je lekker kunt lachen.

UPDATE: Een extra tip die ik op Blue Monday ontvangen heb en graag met je deel, want wie wil niet leren om positief (positiever) te denken! 🙂
https://www.laudius.nl/footer/gratis-cursus-positief-denken

Ik hoop dat je met deze tips de donkere, sombere wintermaanden goed kunt doorkomen. Misschien heb je wel leuke tips voor mij? Ik vind het te gek als je ze in een reactie achterlaat.