Een keer in de maand neem ik samen met Henk Driessen een podcastaflevering op. Ik geniet altijd met volle teugen van deze gesprekken. Henk en ik kunnen samen erg goed filosoferen en hopen hiermee anderen te inspireren.

In deze blog wil ik een thema aanstippen dat in één van onze gesprekken naar voren kwam, namelijk zingeving. Lees je mee?

Wat is zingeving?

Zingeving is een begrip uit de metafysica, wijsgerige antropologie en de psychologie en betekent het zoeken naar de zin, de bedoeling of het doel van het leven of van grote gebeurtenissen in het leven, of het trachten dit doel zelf te scheppen (Wikipedia).

Dit is de definitie die op Google te vinden is. Zelf zou ik het omschrijven als zoeken naar datgene wat jouw leven zin geeft, al komt dat natuurlijk op hetzelfde neer 😉. Veel mensen zijn daar waarschijnlijk niet bewust mee bezig. Ze doen wat ze doen, omdat het nu eenmaal zo is.

Waarom is het belangrijk?

Eerlijk gezegd dacht ik daar jaren geleden precies zo over. Waarom  al die “zweverige” toestanden, wat voegt het toe? Inmiddels denk ik daar heel anders over. Ik zou het vreselijk vinden om doelloos door het leven te zwalken, zonder richting en reden.

Als mens is het belangrijk om te voelen en ervaren dat jouw leven ertoe doet, dat je hier niet voor niets bent. Anderen houden er een andere mening op na en denken dat er geen verklaring te vinden is voor je bestaan. Dat vind ik een onplezierige gedachte. Wat heeft het anders voor zin om überhaupt op deze aarde te zijn? Als het niets uitmaakt, als het totale willekeur is?

Hoe ervaar ik zingeving?

Tijdens ons gesprek van afgelopen woensdag vroeg Henk aan mij waar ik momenteel voldoening uit haal. Hij noemde het schrijven, mijn gezin en praten over burn-out als mogelijke voorbeelden. Intussen kent hij me redelijk en kan dus best een goede inschatting maken. Het klopt namelijk precies.

Een ding staat er nog niet bij (althans niet expliciet omschreven) en dat is persoonlijke groei. Dat is, denk ik, de basis. Als je als mens niet meer ontwikkelt, sta je stil. Sta je te lang stil, is er te weinig actie of beweging, dan verdor je. Net als bij een bloem. Geef je die geen water en zonlicht verwelkt hij.

Verbinding

Waarom juist deze dingen mij zingeving geven, heeft te maken met verbinding. Als je in je leven niemand hebt waar je gebeurtenissen en speciale momenten mee kunt delen, wat is dan het nut? Omdat je door in verbinding te zijn met anderen bepaalde dingen deelt, kun je dat als erg prettig ervaren.

Ga maar eens bij jezelf na, de mooiste momenten in je leven: wie was daarbij aanwezig? Waarschijnlijk had je mensen om je heen met wie je die ervaring kon delen. Het maakte dat je je verbonden voelde, dat je niet alleen was. Vanuit de prehistorie is het allerbelangrijkste doel overleving en daarvoor heb je andere mensen nodig. Wie buiten de groep viel, had veel minder kansen om te overleven. Daar komt de drang om erbij te horen vandaan.

Doen waar je hart sneller van gaat kloppen

Om te ontdekken wat jouw leven zingevend maakt, kun je bij jezelf nagaan waar je hart sneller van gaat kloppen. Als je daar je energie en aandacht naartoe stuurt, weet je dat het past bij jou. Dingen doen waar je blij van wordt, die je moeiteloos urenlang kunt volhouden en waar tijd en ruimte niet lijkt te bestaan.

Vaak hebben we het idee dat het iets moet zijn waar je geld mee kunt verdienen. Ik denk daar anders over. Stel je voor dat je niet betaald zou krijgen voor de dingen waar jouw hart sneller van gaat kloppen, zou je het dan nog doen? Als het antwoord ja is, weet je genoeg. Dan weet je waar je meer tijd en energie in moet steken. Als ik betaald had gekregen voor al het schrijfwerk dat ik in de afgelopen jaren heb geschreven, was ik nu rijk geweest, haha!!

Iets betekenen voor een ander

Bovendien ben ik van mening dat wanneer je iets voor anderen kunt betekenen (op welk gebied dan ook), dat dat voor heel veel zingeving kan zorgen. Je kunt dat heel klein zien: voor je gezin, je familie of je buren, maar ook heel breed trekken: voor Nederland of zelfs wereldwijd. Het is maar net waar je ambities liggen, haha.

Zo zou ik voor de hele wereld iets willen betekenen. Ik ben klein begonnen (lees: mijn woonomgeving) en hoop het op deze manier uit te breiden. Stap voor stap. De kunst is om van iedere stap te genieten.

Wat betekent zingeving voor jou? Hoe pas jij dit in jouw leven toe? Ik ben benieuwd…