Afgelopen week ging ik voor de laatste keer naar de psycholoog. In deze blog deel ik mijn inzichten uit het traject. Lees je mee?

Aan alles komt een einde

Ergens was het spannend. De laatste afspraak bij de psycholoog. Daarna zou ik het op eigen kracht ‘moeten’ doen. Dat voelde gek en ook een beetje eng. Natuurlijk is het de bedoeling dat je na een aantal sessies dingen afsluit en in staat bent het zelf te doen.

Het woordje moeten heb ik expres benadrukt, omdat daar het grootste probleem zat. Het is iets wat ik mezelf vooral oplegde en daardoor ontstond er zo’n enorme druk dat ik in paniek raakte bij de gedachte om iets te moeten. Ga maar eens bij jezelf na hoe vaak je (onbewust) zegt: “Ik moet nog even…”

Zelf bepalen

Het allergrootste en belangrijkste inzicht dat ik heb gehad is dat ik zelf mag bepalen wat ik wel en niet wil doen. Misschien klinkt dat voor een ander heel onnozel of simpel, maar voor mij was het een grote aha-erlebnis.

Dit gaat vooral over werk gerelateerde dingen. Na jarenlang iets te hebben gedaan wat me doodongelukkig maakte, en wat van mezelf moest blijven doen, wilde ik nooit meer iets moeten. Dat keurslijf, het gevoel gevangen te zitten; ontzettend benauwend en verstikkend. Letterlijk.

Effect emdr

Nog steeds vind ik het bijzonder hoe EMDR werkt. Dat zo’n apparaat je helpt om bepaalde traumatische herinneringen/ervaringen te verwerken, een andere betekenis te geven. En toch is dat wat er gebeurde. Ik heb school en werken als juf nu anders in mijn geheugen geprent.

Dat wil overigens niet zeggen dat het me niets meer doet. Ik kan het voortaan bekijken als een ervaring die ik heb gehad en die me veel geleerd heeft. Er zijn ook heel veel mooie dingen aan mijn tijd in het onderwijs en die had ik geblokkeerd.

Ander inzicht

Ook heeft het me veel geleerd over mijn schrijfavonturen. Nadat ik de autobiografie had geschreven en ontdekt had dat ik van schrijven heel gelukkig werd, legde ik mezelf (onbewust) de druk op om ook hierin te ‘moeten’ presteren. Om succesvol te zijn.

Iedereen zegt dat je met schrijven geen brood op de plank kunt verdienen. Ik wilde het tegendeel bewijzen. Er komt dan een enorme bewijsdrang in me naar boven. Een vechtersmentaliteit. ‘Dat zullen we nog wel eens zien’.  Jarenlang heb ik geprobeerd om dit te bewijzen. Totdat ik besefte dat ik schrijven vooral zo leuk vind om het gevoel van vrijheid dat het me geeft.

Loslaten

Ik heb losgelaten dat schrijven per se tot succes moet leiden. Bovendien, wat is succes? Als ik opsom wat ik allemaal voor leuks heb gedaan, vind ik dat behoorlijk succesvol. Een autobiografie uitgebracht en herschreven (hopelijk komt het binnenkort opnieuw uit 😊), een boek in eigen beheer uitgebracht met een collega schrijfster, lanceren van mijn eerste e-book bij HIP Publishing (en de tweede en derde op komst), verschillende publicaties in verhalenbundels, het winnen van een wedstrijd voor het schrijven van een moordverhaal voor leerlingen van 4 VWO, meewerken aan een bundel waarvan de opbrengst naar het Autismefonds gaat en veel leuke contacten opgedaan.

Stapje voor stapje

Ik heb mezelf de tijd gegeven om langzaam te mogen ontdekken wat het beste bij me past. Een maand geleden ben ik begonnen met de opleiding ‘Ervaringsdeskundige’ en dat voelt goed. Het leert me veel over wat het inhoudt om professioneel ervaringsdeskundige te zijn en geeft een hoop inzichten in mijn eigen proces.

Of ik er uiteindelijk iets mee kan, is voorlopig onduidelijk en ook dat is helemaal oké. Dat hoeft ook nog niet. Het mag een proces zijn. Onderweg kan er nog van alles veranderen. Dat lucht op. Het mag allemaal, het moet niet.

Dankbaar

Uiteindelijk was het een heel waardevolle periode, die niet altijd even leuk was, maar dat is goed. Voorheen zou ik hebben gedacht dat ik gefaald had (ik heb tenslotte nog niet de bestseller geschreven die ik had gewild), dat gevoel is weg.

Ik ben dankbaar voor waar ik nu sta, heb weer een heleboel overwonnen, veel geleerd en veel inzichten gehad. Dat neem ik mee in mijn avontuur.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog wat wijzer bent geworden. Misschien haal je er zelf ook een mooi inzicht uit, dat zou helemaal fantastisch zijn!