Wat een leuke dag was het gisteren. Onze zoon werd 18 jaar en dat vierden we. Én ik stond in de krant. In het Eindhovens Dagblad. Samen met Henk. Over de theatervoorstelling die aanstaande maandag (17 april) gaat plaatsvinden. Als klap op de vuurpijl stond er ook nog een advertentie in het Weekblad voor Deurne. Wow, wat een publiciteit. Hoe cool is dat?

Vandaag wil ik het hebben over waarom je doet wat je doet. Lees je mee?

Intenties

Er zijn meerdere intenties om dingen te doen die je doet. Zo is er een diep, intrinsiek verlangen om dingen te doen. Je kunt het misschien niet eens verklaren. Je wilt het graag doen, omdat je het super leuk vindt.

Of je doet dingen omdat je denkt dat ze zo horen, omdat je denkt dat het van je verwacht wordt. Omdat je voelt dat er een bepaalde druk is van jezelf of een ander. Je kunt je voorstellen dat deze laatste intentie niet de beste is.

Niet eens over nadenken

Vaak denken we niet na over de dingen die we doen. We constateren gewoon dat het zo is. Punt. Wat heeft het voor zin om te weten waarom ik dingen doe? Wat levert het me op? Wat is het nut? Vragen die je jezelf zou kunnen stellen.

We handelen vanuit automatisme. Misschien word je advocaat omdat je ouders het ook zijn of neem je de winkel van je ouders over. Het kan best zijn dat de toekomst al op jonge leeftijd voor je is uitgestippeld. Dat kan aan de ene kant handig en prettig zijn. Toch kan het ook helemaal niet fijn zijn.

Eigen keuzes maken

In deze moderne tijd waarin we leven met de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden (zie de blog die ik eerder schreef) kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Je verdrinkt in alle kansen die er zijn.

Hoe geweldig het ook is om je eigen keuzes te kunnen en mogen maken, toch kan het ongewild ook druk en stress opleveren. Misschien ben je bang om de “verkeerde” keuze te maken. Voel je je een loser als je een andere keuze wil maken. Maar dat hoeft helemaal niet. Je mag altijd opnieuw kiezen.

Hoe zit dat bij mij?

Ik luisterde afgelopen week naar een podcastaflevering van de Omdenkenpodcast. Hierin ging Berthold in gesprek met een jonge vrouw die van zichzelf vond dat ze altijd alles goed (nee, liefst perfect zelfs) moest doen. Vooral beter nog dan de mensen in haar directe omgeving. Waarom moet doet, vroeg Berthold. Omdat ze vond dat de dingen die ze doet van betekenis moeten zijn.

Dat zette me aan het denken. Hoe is dat eigenlijk voor mij? Waarom doe ik de dingen die ik doe? Wil ik ze echt zelf of denk ik dat ik iets moet doen wat van betekenis is? Mmm, dat was even best confronterend. Ik denk namelijk dat iedereen het gevoel heeft dat ie moet doen wat voor een ander waardevol/zinvol is.

Combinatie

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat het bij mij een combinatie is van allebei. Ik doe dingen die ik echt leuk vind, maar stiekem wil ik ook dat de dingen die ik doe voor anderen helpend en waardevol zijn. Zodat mijn leven betekenis krijgt. Zoeken we daar niet allemaal naar?

Is het dan erg om dingen te doen om anderen te helpen? Om voor anderen van betekenis te zijn? Ik denk van niet. Zolang je niet uit het oog verliest dat je dingen op de eerste plaats voor jezelf doet. Als het bijkomend effect is dat je hiermee anderen kunt helpen dan is dat super fijn.

Bewustworden

Kijk, het is niet zo dat je nu opeens moet denken: O jee, dan ben ik dus niet goed bezig. Het gaat er vooral om dat je je bewust wordt van je eigen intenties. Dat je erover nadenkt en wellicht kunt beslissen om dingen anders te doen.

Misschien is het ook fijn om milder voor jezelf te zijn of te worden. Je “prutst” immers maar wat. Niemand weet precies waarom dingen gaan zoals ze gaan. Er hoeft niet altijd een oorzaak te worden gevonden voor de dingen die gebeuren. Soms is het nu eenmaal zo. Punt.

Met deze woorden wil ik deze blog afronden. Het is een ietwat filosofisch verhaal geworden. Ik vond het in ieder geval een zeer interessant onderwerp om eens bij stil te staan. Misschien jij ook?