Afgelopen maandag, 25 juli, was ik jarig. Hiep hiep hoera! We vierden een rustige verjaardag en dat was helemaal oké. Grote feesten zijn aan mij niet besteed, haha.

In deze blog wil ik het hebben over ouder worden. Lees je mee?

Dankbaar

Op de eerste plaats ben ik dankbaar dat het me gegeven is een jaar ouder te mogen worden. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Te vaak nemen we dingen voor lief, zo ook onze verjaardag. We vinden het heel gewoon dat we jarig zijn.

Ouder worden

Voor veel mensen betekent ouder worden aftakelen. Hoewel je lichamelijk misschien niet meer op je hoogtepunt zit, voelt het voor mij niet zo. Het heeft alles te maken met hoe je je voelt. Toen ik bijvoorbeeld net moeder was, kon ik me soms erg bejaard voelen. Slaapgebrek, verandering, aanpassen, het was allemaal heel vermoeiend.

Als je ouder wordt, word je ook zachter (soms ook letterlijk 😉). Je wordt minder hard voor jezelf. Door alle ervaringen die je hebt opgedaan, heb je (als het goed is) veel levenservaring opgedaan. Je leert jezelf steeds beter kennen en ook hoe anderen in elkaar zitten. Je leert het spelletje als het ware steeds beter spelen.

Diepte- en hoogtepunten

Het afgelopen (levens)jaar was een jaar met diepte- en hoogtepunten, waarin ik veel wijzer ben geworden. Sommige dingen zou ik liever niet opnieuw willen meemaken, maar ik weet ook dat er andere, nieuwe uitdagingen op mijn pad zullen komen.

Natuurlijk wist ik dat ik (en wij allemaal trouwens) een crisis kunnen overleven en dat werd dit jaar bevestigd. Net als je denkt dat het nooit meer goed komt, is er toch licht aan het einde van de tunnel. Ze zeggen wel eens dat je nooit meer op je bordje krijgt dan dat je aankunt.

Vier het leven

Hoewel het niet per se op je verjaardag hoeft te zijn (je kunt het namelijk ieder moment doen) ben ik van mening dat je het leven moet vieren. Iedere dag dat je bestaat, mag je blij en dankbaar zijn. Misschien klinkt dat erg zoetsappig en nog meer cliché, maar zo is het gewoon.

Niet iedere dag zal een feestje zijn, maar zolang je bereid bent zelf de slingers op te hangen, kun je er wel een feestje van proberen te maken. Je hebt het zelf in de hand. Ik denk dat het daarom ook een speciale dag is; je verjaardag. Een moment om extra stil te staan bij het feit dat je hier op aarde bent.

Lessen

Heel vaak zien we onze ellende als vreselijk en als iets wat we liever niet willen meemaken. Zeker op het moment dat het je overkomt, dan zit je er middenin en kun je nog niet uitzoomen. Pas later kun je vanuit helicopterview neerkijken op de gebeurtenis en er lering uit trekken.

Ik ben van mening dat iedereen op aarde zijn lessen te leren heeft, dat deze bovendien voor iedereen anders zijn. Het is een utopie om te denken dat er nooit uitdagingen op je pad zullen komen. Een leven met alleen maar geluk en succes kun je dan niet op waarde schatten. Zonder duister is er immers geen licht.

Filosofische blog

Zo af en toe heb ik van die momenten dat ik over het (en mijn) leven filosofeer. Reflecteren of evalueren zijn misschien betere woorden.
Een verjaardag, of vlak daarna, is bij uitstek een geschikt moment hiervoor. Je maakt de balans op en checkt even bij jezelf in.

Wat wil ik nog? Zit ik op het goede spoor of moet ik wellicht bijsturen? Vragen die je jezelf kunt stellen om te bepalen welke richting je het beste kunt opgaan. Natuurlijk heb ik dit ook gedaan. Momenteel zit ik goed in mijn vel. Ik heb mijn traject bij de psycholoog bijna afgesloten, ga aan een nieuwe opleiding beginnen en er komen binnenkort twee e-books uit. Mooie momenten om extra bij stil te staan.

Concluderend kan ik stellen dat het een bewogen levensjaar is geweest. Op Facebook deelde ik al een bericht toen ik jarig was. Ook hierin schreef ik dat ik dankbaar ben voor alle lessen die ik in het afgelopen jaar heb mogen leren. Vol vertrouwen begin ik aan een nieuw levensjaar en ik laat me verrassen door alles wat er op mijn pad komt.

(p.s. Ik las een korte pauze in i.v.m. onze vakantie. Tot snel! 😊)