Jippie, de lancering van mijn tweede e-book komt steeds dichterbij. De allerlaatste correcties zijn doorgevoerd en het boek is nu bij de vormgever. Over iets minder dan een week kan iedereen mijn verhaal lezen. Super veel zin in.

Vandaag iets heel anders. De titel verraadt het al een beetje 😉. Lees je mee?

Korte spanningsboog

Al mijn hele leven heb ik ‘last’ van een korte spanningsboog. Ik dacht tenminste altijd dat ik daar last van had. Als ik mezelf vergeleek met anderen, voelde het voor mij alsof ik iets niet goed deed. Zij konden dingen veel langer achter elkaar doen. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van een gezelschapsspel, een sport en ga zo maar door. De mensen die mij al langer kennen, zullen dit bevestigen, haha.

Op school werd door leerkrachten over mij gezegd dat ik een slechte concentratie had, dat ik megasnel afgeleid was. En dat klopt helemaal, haha. Ik kan niet anders dan dat beamen. Met een correctie was ik weer snel met mijn aandacht bij mijn werk, maar het moest wel vaak tegen me gezegd worden.

Intuitief

Nu ik wat meer over persoonlijke ontwikkeling weet, besef ik dat ik gewoon heel intuïtief ben en te werk ga. Ik blijf dingen doen zolang ik ze leuk vind en als die interesse afneemt, ben ik dus afgeleid. Geweldig toch, hoe je brein werkt? Al snap ik nu pas dat dat is wat ik al die tijd gedaan heb en nog doe.

Ik vond mezelf niet altijd gedisciplineerd, terwijl ik aan de andere kant een ijzersterk doorzettingsvermogen heb. Ik ga door, zelfs als ik weet dat het niet goed voor me is. En dan ga ik dus aan mijn intuïtie voorbij. Doe ik dingen omdat dat van me verwacht wordt, omdat anderen dat ook doen, omdat het “hoort”.

Keuzes

Dat is ook de reden waarom ik, zelfs na mijn burn-out, nog steeds dacht dat ik één nieuw ding moest kiezen. Vrij snel ontdekte ik dat ik schrijven erg leuk vind. En daar ben ik helemaal voor gegaan. Dat doe ik nog steeds, omdat ik het super leuk vind.

Maar, ja ja, de beruchte maar. Ik vind ook zoveel andere dingen leuk. En waarom zou ik moeten kiezen? Waarom mag het niet en/en zijn? Waarom kun je niet meerdere dingen gelijktijdig doen? Omdat anderen zeggen dat je je op een ding moet focussen? Omdat de meesten dat doen? Omdat dat is wat we al jong moeten leren? Wat een bullshit!

Go with the flow

Ik gooi er maar weer eens een cliché tegenaan: doe waar je je goed bij voelt. En zo is het maar net. Waarom mag je onderweg niet wisselen? Omdat je intuïtie of je onderbuikgevoel je dat ingeeft? Dat is toch juist fantastisch?

Steeds meer durf ik te vertrouwen op dat onderbuikgevoel, om met the flow mee te gaan. Me te laten drijven door de dingen die op mijn pad komen en die goed voelen. De ene periode is dat bezig zijn met het schrijven van een verhaal, een andere periode verdiep ik me in de menselijke psyche. Hoe gaaf is dat?

Combineren maar…

Nog toffer dat die twee ook samen kunnen gaan. Lang heb ik mezelf gepusht om op zoek te gaan naar een specifieke niche, een doelgroep waar ik me op wilde richten. Keurig netjes zoals “de mensen die er verstand van hebben” zeiden. En ik volgde hun advies braaf op. Alleen voelde het nog steeds niet goed.

Dus, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik mijn eigen pad mag volgen. Dat ik niet één ding hoef te doen. Ik mag “gewoon” doen waar ik op dat moment behoefte aan heb. Het leuke is dat het dan allemaal een stuk makkelijker gaat. Dan voelt het niet als zwaar of moeten.

Niet of/of, maar en/en

Ik nam er afgelopen week zelfs een podcast over op. Die kun je hier terugluisteren (mocht je dat nog niet gedaan hebben. Waarom niet eigenlijk? 😉).
Het was voor mij een aha-erlebnis, al is het niet zo dat ik het voor de eerste keer hoorde.

Het mag en/en zijn in plaats van of/of. En dat werkt bevrijdend. Jezelf gunnen om lekker te experimenteren, om te voelen waar je blij van wordt en energie van krijgt. Ik denk dat we dat stiekem allemaal zouden willen, maar het niet doen omdat het niet “hoort”. F*ck dat!

Ik ga de komende tijd lekker verder met “prutsen” (en dat bedoel ik in de zeer positieve zin van het woord): experimenteren en proberen. Mijn intuïtie volgen en doen wat me energie geeft. Ik heb er zin in. Wie doet er mee?