Afgelopen week had ik een bijzonder openhartig gesprek met Henk Driessen. Als je mijn podcast luistert, heb je misschien al eens vaker een aflevering van onze rubriek ‘Henk en Ellen in gesprek’ gehoord. Hierin stippen we allerlei maatschappelijke thema’s aan waarvan wij denken dat hierop nog taboes rusten.

Zo hadden we woensdag dus een zeer interessant gesprek over vooroordelen. In deze blog ga ik er meer over delen. Lees je mee?

Taboedoorbrekende gesprekken

Henk en ik zijn met deze rubriek gestart, omdat we allebei van mening zijn dat er nogal wat taboes rusten op de geestelijke gezondheid en gezondheidszorg. En geloof me, ik had nogal wat vooroordelen…
Inmiddels hebben we alweer 4 afleveringen opgenomen en online gezet. Er zijn intussen al aardig wat luisteraars.

Waarom deze gesprekken? Wij zijn allebei van mening dat veel mensen nog steeds moeite hebben om bepaalde problematieken bespreekbaar te maken vanwege angst of schaamte. Dat betreuren wij zeer en wij hopen dan ook met onze rubriek veel mensen een hart onder de riem te steken en her- en erkenning te bieden.

Gewaagde uitspraken

In de gesprekken die Henk en ik voeren, doet Henk af en toe gewaagde uitspraken die misschien behoorlijk wat stof kunnen doen opwaaien. Hij weet zelf heel goed waarover hij praat, omdat hij al sinds lange tijd met psychische klachten kampt.

In de laatste aflevering gaan we het hebben over vooroordelen en is Henk bijzonder openhartig over zijn tijd in de psychiatrische inrichting. Hij vertelt er met veel humor over (regelmatig gitzwart zelfs), maar het geeft wel een duidelijk beeld hoe hij deze tijd ervaren en beleefd heeft.

Verder kijken dan je neus lang is

De moraal van ons verhaal is dat het heel goed zou zijn, wanneer mensen eens verder zouden durven en kunnen kijken dan hun neus lang is. Niets zo gemakkelijk als het veroordelen van anderen. Hoe vaak zeg je niet dat je iets heel anders zou doen zonder de beweegredenen van de ander te weten of respecteren.

En ja, ik maak me er zelf ook nog wel eens schuldig aan. Ik steek wat dat betreft de hand in eigen boezem. Achteraf bedenk ik dat ik best wat meer moeite had mogen steken in het begrijpen en luisteren naar andermans verhaal. Je weet immers nooit precies wat er in een ander omgaat en het is dan heel gemakkelijk om snel een oordeel klaar te hebben.

Hoe kan het anders?

Met onze podcastafleveringen proberen wij om mensen bewust te maken van hun eigen gedrag. Maar ook om te laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Dat er heel veel meer mensen zijn die (soms) problemen hebben. Dat het geen schande is. Dat er hulp is, dat ze het niet alleen hoeven te doen.

De eerste stap is het bespreekbaar maken van je probleem. Om hulp te vragen/zoeken. Je kunt zo verstrikt zijn in je eigen problemen dat je niet meer weet hoe je eruit kunt komen. Je durft het niet met anderen te bespreken, omdat je bang bent voor hun mening/reactie. Je bent van mening dat je het zelf op moet lossen.

Verbinding

Om je niet alleen te voelen, is het dus heel belangrijk om te verbinden met andere mensen. Alleen dan kun je iets aan je probleem doen. En ja, dat klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Waar moet je aankloppen, bij wie kun je terecht? Als je het niet alleen durft, kun je altijd de hulp/steun inschakelen van iemand die je vertrouwt en die dichtbij je staat.

Uiteindelijk zijn we allemaal mensen die op zoek zijn naar verbinding met anderen. Het gevoel er alleen voor te staan en alles zelf op te lossen, kan heel overweldigend zijn. Wij zijn ook sociale wezens, die contact met anderen nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren.

Voldoening

Het voeren van onze gesprekken en hiermee anderen inspireren, geeft mij heel veel voldoening en energie. Het voelt gewoon fijn om anderen hiermee te kunnen helpen. Althans, ik hoop oprecht dat luisteraars zich door onze gesprekken gesteund voelen.

Om op deze manier (via het maken van podcastafleveringen) een bijdrage te kunnen leveren aan een mooiere wereld, geeft voldoening. Ik hoop dan ook dat we nog veel meer mensen met onze gesprekken kunnen bereiken.

Mocht je ons daarbij willen helpen, kun je de afleveringen online delen, bijv. via Facebook, Instagram of Twitter. Je zou ons er een grote dienst mee bewijzen en helpen een groter bereik te krijgen. Alvast heel erg bedankt.

Mocht je willen luisteren dan kan dat via mijn podcast ‘Life’s better after your burn-out’, te vinden op o.a. Spotify en Google podcasts, Anchor of Apple Podcast.