In deze blog wil ik iets met je delen waar je de laatste tijd veel over hoort. Als je tenminste vaak luistert naar podcasts of boeken leest over persoonlijke ontwikkeling.
Blijf bij jezelf, blijf trouw aan jezelf. Wat is dat en hoe doe je dat precies? In deze blog laat ik er mijn licht over schijnen 😉

Wat betekent het?

Het is een uitspraak, een cliché dat vaak wordt gebruikt, maar waarvan je niet precies weet hoe je dit kunt interpreteren. Voor mij betekent het dingen doen die goed voelen, die passen bij wie je bent. En ja, daar is alweer het volgende cliché, haha.
Hoe weet je dat dan? Hoe weet je wie je bent en wat bij je past? Een goede, erg belangrijke vraag. Misschien helpt het als ik een voorbeeld geef. Dan heb je er meteen wat meer context bij.

Een voorbeeld

Stel: je wordt gevraagd om mee op skivakantie te gaan met je vriendengroep. Iedereen reageert dolenthousiast en is druk in de weer om alle benodigde artikelen en spullen bij elkaar te zoeken. Je vrienden kunnen de dagen niet aftellen voordat het zover is.
Alleen word jij er niet echt warm van. Sterker nog, je bent een echt strandmens en wilt niets liever dan relaxed met een boekje aan zee liggen met een cocktail binnen handbereik. Omdat je ziet en merkt dat je vrienden zo excited zijn, zeg je niet dat je er liever van afziet. Je slikt je twijfels in. Bovendien wil je geen spelbreker zijn en meedoen met de rest.

Niet jezelf kunnen zijn

Het kan zijn dat je dit voorbeeld niet echt kloppend vindt of dat je denkt: dan zeg je toch gewoon hoe het zit? Hoe moeilijk kan het zijn? Voor de een is het waarschijnlijker een stuk makkelijker om zijn of haar mening te geven dan voor de ander. Misschien durf je je echte zelf nog niet te laten zien.
Stel dat je nog niet zo lang in dat vriendengroepje zit en dat niet iedereen weet waar jouw voorkeuren liggen. Mensen die echt dichtbij je staan, weten meestal wel wat jouw passies en liefhebberijen zijn. Al zijn er vast ook dingen die je lekker voor jezelf wilt houden 😊 (en dat is ook helemaal oké).

Anderen kopieren

Bovenstaande was een voorbeeld uit je privésituatie. Je kunt het ook doortrekken naar je werkleven. Wat nu als je baas van je verwacht dat je dingen aanpakt zoals die ene collega. Want hij of zij weet altijd de beste klanten binnen te halen. Hij of zij vergeet daarbij voor het gemak even dat jij niet hetzelfde in elkaar zit.
Jij vindt het nu eenmaal lastig om te acquireren. Je bent veel beter in administratieve taken of het uitwerken van plannen (ik noem maar even een paar voorbeelden). Stiekem ben je best wel jaloers op je collega. Hij of zij krijgt veel complimenten en loopt zelfverzekerd rond, terwijl jij je weleens onzeker voelt.

De les

Het klinkt simpel en toch is het dat niet. Soms laat je je meeslepen in andermans verwachtingen. Of denk je dat het ook iets voor/van jou is. Ben je even vergeten om naar dat onderbuikgevoel te luisteren.
De les die ik je wil meegeven (en pak het vooral niet te belerend op 😉) is dat je het beste kunt reageren en handelen op een manier waarop jij je er goed bij voelt. Iedereen kent wel dat gevoel dat je in je buik kunt hebben dat aangeeft dat het niet oké is. Vaak luister je ernaar, maar niet altijd. Soms negeer je het en praat je het goed waarom je toch doet wat je doet.

Met vallen en opstaan

Nu lijkt het misschien alsof ik het allemaal beter weet en dat is absoluut niet het geval. Was het maar zo’n feestje, haha. Het valt niet altijd mee om bij je eigen gevoel en standpunt te blijven. Je hebt namelijk bijna altijd met andere mensen en hun gevoelens te maken.
Belangrijk is dat je met elkaar in gesprek gaat/blijft en de ander uitlegt waarom je iets wel of niet wilt doen. Zolang je open en transparant (ja ja, ook weer zo’n lekker cliché 😉) met de ander communiceert, kun je tot elkaar komen. Luisteren, écht luisteren, is daarbij van groot belang. Niet altijd zegt iemand precies wat hij of zij bedoelt en moet je tussen de regels door luisteren.

Een ongoing proces

Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat het een oneindig proces is. Een proces van vallen en opstaan. Je blijft namelijk je hele leven in ontwikkeling en soms passen dingen (die eerder perfect leken) opeens niet meer bij jouw levensfase.
Het is, denk ik, de kunst om aan te sluiten bij je behoeften en je gevoel. Om niet te worden afgeleid door andermans verwachtingen, maar te luisteren naar wat je intuïtie je wil zeggen. Te vaak rationaliseren we dingen en doen dan iets wat uiteindelijk niet (goed) bij ons past. Dat is toch eigenlijk zonde, nietwaar? Probeer dus goed op de signalen te letten die je krijgt van je lijf.
Tot zover de wijze les van Ellen; ik hoop dat ik in deze blog heb kunnen uitleggen wat ik bedoel met trouw blijven aan jezelf en hoe je dat kunt doen. Als je aanvullingen of opmerkingen hierover hebt, laat het me gerust weten. Graag zelfs, dan kan ik mijn blog aanvullen.