Wie mijn podcast wel eens luistert, heeft de informatie die ik in deze blog ga delen waarschijnlijk al gehoord. Gelukkig is het zo dat hoe vaker je iets hoort, hoe meer je het gaat geloven. Laten we hopen dat dat ook voor het thema van deze blog geldt. Benieuwd naar die aflevering? Klik dan hier om ‘m te luisteren.

Bare

Ik las het boek “BARE” van Susan Hyatt. Een heel interessant boek over hoe je jezelf in zeven weken een andere, gezonde leefstijl kunt aanmeten. Natuurlijk is het na zeven weken niet klaar. Het blijft een proces, een waar je je leven mee bezig zult blijven.

Als het goed is, voelt het goed en kost het je daarom ook geen moeite om de leefstijl vol te houden. In het boek refereert Susan naar een ander boek: “Vraag jezelf vrij” van Byron Katie. Laat ik dat ‘toevallig’ ook hebben en op dit moment aan het lezen zijn. Toeval bestaat niet… 😊

Iedereen heeft gedachten

Het boek van Byron is even andere koek, moet ik eerlijk bekennen. De dingen die ze schrijft en heeft meegemaakt, zijn best lastig om te begrijpen. Niet omdat de woorden moeilijk zijn, maar omdat de inhoud ver buiten mijn comfortzone ligt. Het gaat onder andere over Boeddha en zijn zienswijze.

Ieder mens heeft gedachten. Het is de kunst om deze (negatieve) gedachte te durven onderzoeken. In BARE heeft Susan een oefening opgenomen om gedurende een dag ieder uur je gedachten op te schrijven. Zou je dit een paar dagen achter elkaar doen, ontstaat er een patroon. Welke gedachten keren steeds terug?

Onderzoek de gedachten

Misschien ben je je helemaal niet bewust van de gedachten die steeds opkomen. Je hebt een vervelend gevoel, maar kunt er de vinger niet opleggen waar het vandaan komt. Als je de oefening van het opschrijven doet, krijg je helder wat voor gedachten je hebt en dus waarom je je vervelend voelt.

Stel dat je steeds (onbewust) denkt: ik ben lelijk en niemand vindt mij aardig. Dat geeft je een naar, verdrietig en eenzaam gevoel. Het belemmert je bovendien in je dagelijkse leven. Om te weten waarom die gedachte steeds terugkomt, kun je jezelf vier vragen stellen.

De vier vragen

  1. Is het waar?
  2. Kan ik er honderd procent zeker van zijn dat de gedachte waar is?
  3. Wat gebeurt er wanneer ik die gedachte geloof?
  4. Wie zou ik zijn zonder die gedachte?

Het is de vraag of je het aandurft om jezelf deze vragen te stellen en echt te onderzoeken wat de antwoorden zijn.

En dan?

Aangezien ik het boek van Byron Katie nog niet helemaal gelezen heb, kan ik niet alle details uitleggen. Wél kan ik een paar manieren noemen om met negatieve gedachten om te gaan. Deze manieren staan beschreven in het boek van Susan Hyatt.

Disclaimer: niet alle manieren zullen bij je passen en zullen dus helpend zijn. Het is de kunst om een manier te vinden, waarvan je denkt dat die bij jou past. Ik zou je willen uitnodigen om de manieren eens uit te proberen en zo te ontdekken wat goed voelt en je het gevoel geeft dat het je kan helpen.

De zes manieren

Uiteraard zullen er nog veel meer manieren zijn om je gedachten te veranderen of om ermee om te gaan. Ik gebruik in deze blog de manieren die ik gelezen heb in het boek “BARE”. Ze staan beschreven in het hoofdstuk “Detox your mind”.

  • Herkader je gedachte: je benadert een gedachte met andere woorden en kijkt ernaar vanuit een meelevend, aanmoedigend perspectief. Bijv. “Ik ben dik en walgelijk” wordt “Ik ben inderdaad niet op het gewicht dat ik zou willen en ik voel me niet comfortabel bij dit gewicht. Maar ik werk er hard aan om op een aandachtige manier te eten, ik beweeg op een fijne manier en ik verwijder alles uit mijn leven dat me naar beneden haalt. Ik ben op een afvalreis. Ik ben er nog niet, maar ik beweeg in de goede richting. Ik zie al resultaat.”
  • Draai het om: denk het tegenovergestelde van je negatieve gedachte. Dus in plaats van “Ik ben een vreselijk persoon” maak je ervan “Ik ben geen vreselijk persoon”.
  • Pak het vast: Zie je gedachte als een schattig, lief puppy’tje en praat er op de manier tegen zoals je dat bij een puppy zou doen. Gebruik een hoge, zachte stem en spreek je gedachte streng, maar liefdevol toe. “Ik zal nooit afvallen” wordt “Nee, dat is niet hoe we ons gedragen. Je kunt niet wild rondrennen met zulke negativiteit. Zit stil. Blijf. En ben braaf.” (eerlijk: niet mijn manier, haha).
  • Alchemiseer het: Deze manier wordt door monniken gebruikt. Het is een prachtige oefening. Je ademt diep in en beeld je in dat je op deze manier alle ellende inademt. Beeld je in dat het inktzwarte lucht is. Dan adem je krachtig uit en je beeldt je in dat alle ellende uitblaast en het verandert in liefdevolle lucht.
  • Sla er tegenaan: Pak een kussen en ga naar een privéplek. Dit is niet zo handig uit te voeren met publiek erbij. Sla tegen het kussen en zeg tegelijkertijd welke gedachten je niet meer wilt hebben. Dit is een wetenschappelijk bewezen manier om van negatieve gedachten af te komen. Na een paar minuten slaan voel je een verandering in je lichaam. Je voelt je meer ontspannen, alsof er een last van je is afgevallen. Je kunt gaan lachen of huilen. Laat alles er maar uit.
  • Bewijs het tegendeel: Verzamel bewijzen dat de gedachte die steeds terugkeert niet klopt.
  • Zet het op de “plank”: Parkeer de negatieve gedachte en kom er op een rustiger moment op terug.
  • Praat terug: “Ik ben dik en walgelijk”. Zeg: “O, ben je daar weer. Wil je weer in mijn hoofd kruipen. Niks daarvan. Hier is alleen plek voor positieve gedachten en jij wordt verbannen. Hoepel op.

Oefening baart kunst

Natuurlijk is het niet na één keer oefenen meteen klaar. Het zal een tijd duren voordat het effect heeft. Onthoud: de aanhouder wint en oefening baart kunst. Niemand is helemaal vrij van negatieve gedachten en je zult je er altijd bewust van moeten blijven en eraan blijven werken.

Ik hoop dat je na het lezen ideeën hebt gekregen om zelf mee aan de slag te gaan. Ik wens je daarbij veel plezier en succes.