Monsterblog persoonlijke ontwikkeling

Behalve dat ik op avontuur ben in schrijversland, probeer ik mezelf als persoon ook zo goed en veel mogelijk te ontwikkelen. Veel te lang heb ik op de automatische piloot gefunctioneerd en stond ik stil als mens. Sinds mijn burn-out weet ik dat het super belangrijk is om te blijven groeien en leren. Hoe ik dat doe? Dat lees je in deze blog. Veel leesplezier!

  1. Wat is persoonlijke ontwikkeling

Wat is dat eigenlijk persoonlijke ontwikkeling? Je leest en hoort steeds meer over deze populaire term en iedereen lijkt ermee bezig te zijn. Maar wat is nu eigenlijk de definitie van persoonlijke ontwikkeling en waarom is het zo belangrijk?
Uit Wikipedia: “Het gebied van de persoonlijke ontwikkeling betreft alles rondom de ontwikkeling van het zelfbewustzijn, de identiteit, het eigen talent en potentieel, het vergroten van de kwaliteit van het leven en het realiseren van dromen en aspiraties. Dit zowel in persoonlijke als in zakelijke omgeving.” Zoals ik het interpreteer: alles wat je doet om jezelf te verbeteren en/of te ontwikkelen en zo te groeien als mens. Dit kan bijvoorbeeld zijn: het lezen van boeken, het volgen van cursussen en/of trainingen, informatieve programma’s op tv bekijken, enz.

  1. Wat doe ik aan persoonlijke ontwikkeling

Totdat ik een jaar of veertig was, had ik misschien nog nooit bewust stil gestaan bij persoonlijke ontwikkeling. Ik was er simpelweg niet mee bezig, ik had het immers veel te druk om alle ballen in de lucht te houden. Laat staan dat ik tijd had om ook nog aan mezelf te werken. Eigenlijk vond ik het ook maar een beetje zweverig en flauwekul. Hoezo aan jezelf werken? Wat was daarvan het nut? Je weet toch zelf wie je bent en waar je wel/niet goed in bent. Daar heb je toch geen cursus of therapie voor nodig? Dat was tenminste hoe ik er toen in stond. Pas toen ik (bijna) vier jaar geleden in een burn-out terecht kwam, ging ik voor het eerst echt met mezelf aan de slag. Om mezelf te ontwikkelen.

Hoe dat eruit zag? Ik begon in januari 2016 voor het eerst in mijn leven met therapie. Vanuit school werd ik verwezen naar een psychologe, die vooral gespecialiseerd was in het werken met mensen uit het onderwijs. Even had ik de hoop dat het nu allemaal goed zou komen. Ik bedoel, een psychologe is hiervoor opgeleid en weet hoe hij/zij het moet aanpakken. Nu wil ik niets negatiefs over mijn psychologe zeggen, maar er was geen klik tussen ons. Wat overigens niet wil zeggen dat ik haar niet aardig vond, integendeel. Ik vond het zeker een leuk mens en ze is vast goed in haar werk, maar voor mij was het niet de juiste persoon om van te leren.

Zeker de eerste twee bezoeken was ik na afloop helemaal gesloopt en nog meer down dan voordat ik ging. Het is waarschijnlijk volkomen normaal dat je moe en emotioneel bent als je terugkomt van zo’n afspraak. Alleen werd ik, naarmate het aantal bezoeken vorderde, steeds neerslachtiger in plaats van beter. Ik voelde me niet gehoord, gezien en begrepen. Iedere keer kreeg ik opdrachten, waar ik absoluut het nut niet van inzag en die ook totaal niet bij mij pasten.
Ik moest bijvoorbeeld naar kabbelende golfjes luisteren op YouTube of iedere week een dag iets leuks voor mezelf doen en alle zorg overlaten aan mijn man. Dit klinkt allemaal prachtig en het zal ook best werken, maar niet voor mij.

Wat het werkelijke probleem was? Ik zei niets. Ik zat daar maar, huilde tranen met tuiten en snoot zakdoekjes vol en hield steeds mijn mond wanneer ik dingen moest doen niet goed voelden. Als ik al eens de moed had om mijn twijfels uit te spreken, werd daar meteen overheen gewalst. Ik kon geen beslissingen nemen omdat ik op dat moment niet in mijn kracht stond, volgens de psychologe. Nog altijd krijg ik een nare smaak in mijn mond als ik die term hoor of lees. Niet in je kracht staan…
Alsof ik het fijn vond om zo in de put te zitten, nee echt niet.

Je begrijpt dat ik het traject niet heb afgemaakt. Maar man, wat was het moeilijk om dit besluit te nemen. Om gewoon voor mezelf op te komen en te zeggen: “Dit past niet bij mij, ik denk dat ik beter af ben bij een andere psychologe.” Dit was echt heel erg lastig voor mij. Ik heb het wel gedaan en uiteindelijk ben ik er alleen maar op vooruit gegaan. Na bijna een jaar te hebben aangemodderd, kwam ik eindelijk bij de juiste persoon, die mij wél begreep en zag. Iemand die ik zelf (nou ja, met behulp van mijn man) had uitgezocht, omdat ik haar vertrouwde en me bij haar veilig voelde.

Hoe sceptisch ik eerder tegenover een psychologe stond, hoe meer ik nu ‘het nut’ ervan inzie. Sterker nog; ik ben van mening dat je, als je met jezelf in de knoop zit, het meest gebaat bent bij een goede psychologe. Ik zeg altijd maar zo; als je lichamelijke klachten heb, ga je naar je huisarts. Waarom zou je geen hulp zoeken/vragen als je psychische problemen hebt? Het is geen schande om hulp in te schakelen. Je bent NIET gek. Nee, je bent ‘gek’ als je het niet doet. Je doet jezelf er vreselijk mee te kort. Het kan je zoveel inzichten en handvatten geven. Je leert er jezelf door kennen en je krijgt tools om mee aan de slag te gaan.
Misschien klinkt dit een beetje alsof ik het bezoeken van een psychologe promoot, maar dat is niet mijn bedoeling. Ik probeer alleen aan te geven hoeveel het voor mij betekende op het moment dat ik het heel moeilijk had. Dat wanneer je de juiste hulp inschakelt, het je alleen maar helpt.

Behalve dat ik dus naar een psychologe ging (in mijn geval zelfs twee), deed ik nog veel meer om mezelf te ontwikkelen. Zo surfte ik dagenlang op het Internet om informatie en ervaringen van anderen te zoeken. Het gaf me troost om te lezen dat ik niet de enige was die het moeilijk had. Dat ik dus niet gek was.
Bovendien begon ik bijna twee jaar geleden aan een nieuwe opleiding: Creatief Schrijven aan de Schrijversacademie. Nadat ik eenmaal de smaak van het schrijven te pakken had, wilde ik niets liever dan verder groeien in het schrijfambacht. Misschien ook een beetje traditioneel gedacht, maar zonder een diploma vond ik mezelf geen schrijver. Stom hè? Nu weet ik dat je niet per se een diploma of getuigschrift nodig hebt om ergens goed in te zijn. Het was iets dat in mijn hoofd zat. Ik vertrouw meer en meer op mijn kunnen als schrijver en dat geeft me een bepaalde rust.
Naast al deze dingen lees ik graag en liefst zoveel mogelijk boeken om mezelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen. Ook dingen die met business te maken hebben, want ik droom ervan om succesvol te zijn als schrijver en spreekster.

  1. Tips op het gebied van boeken en podcasts over persoonlijke ontwikkeling

Boeken en podcasts over persoonlijke ontwikkeling (die ik gelezen en geluisterd heb en waarvan ik denk dat ze iets kunnen bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling):

Boeken: – Vind je Ikigai van Héctor Garcia
– The Secret van Rhonda Byrne
– Babe, you got this (en het werkboek dat daarbij hoort)
van Rosa Dammers en Emilie Sobels
– Schrijven vanuit je hart van Nathalie Goldberg
– Schrijven kreng! van Lisette Jonkman

Podcasts: – Design your dream podcast van Rosanne Raubun
– Kim Munnecom podcast
– Businessbudies
– The freedom writers
– Omdenken podcast
– 100% inspiratieshow van Thijs Lindhout
– De Eelco de Boer podcast
– Business Influencer podcast van Celine Charlotte
– Leef je mooiste leven podcast van Michael Pilarczyk & Cindy Koeman

Uiteraard zijn er nog veel meer goede boeken en podcasts. Ik verwijs je graag door naar deze site: https://www.mindacademy.nl/boeken/persoonlijke-ontwikkeling/  om een uitgebreide lijst met boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling te vinden. Misschien zit er wel iets tussen waarvan je denkt dat het voor jou iets kan betekenen.

Mocht ik nieuwe boeken aan mijn lijstje toegevoegd hebben, laat ik dat uiteraard weten en pas ik het aan op mijn blog. Het is dus verstandig om regelmatig terug te keren om te kijken of er iets nieuws bij staat.

  1. Nooit te oud om te leren

Alhoewel ik dus altijd dacht dat persoonlijke ontwikkeling maar flauwekul was en je alles wist over jezelf wat je nodig had, denk ik daar nu toch anders over. In een moeilijke periode van mijn leven heeft het me zeker geholpen om boeken te lezen en podcasts te luisteren om er ‘beter’ door te worden.
Ik bedoel overigens niet dat als je dat niet doet, dat je dan niet ‘beter’ kunt worden. Helemaal niet zelfs. Voor sommigen hoeft het niet. Bovendien zijn ze misschien wel super tevreden met hetgeen ze hebben en doen. Wie ben ik dan om te zeggen dat het anders moet/kan. Ik wil niemand ergens toe aanzetten. Ik deel alleen mijn ervaringen en probeer je mee te nemen in mijn reis.

Of het me iets heeft opgeleverd? Al het lezen, volgen van (online) trainingen, een nieuwe opleiding en het luisteren van podcasts?
Ik denk dat je het antwoord hierop wel weet. JAZEKER! Ten eerste ben je nooit te oud om te leren. Ik dacht altijd dat ik na de pabo helemaal klaar zou zijn met studeren en nieuwe stof tot me nemen. Ik had het gehad om met mijn neus in de boeken te zitten. Tja, lekker naïef natuurlijk. Ook als je afgestudeerd bent en een baan hebt, moet je jezelf blijven scholen en ontwikkelen. Al had ik dat toen niet in de gaten.

Ik begon pas van het (opnieuw) studeren te genieten toen ik in december 2017 het TAC in Eindhoven binnenstapte. Zodra ik had kennisgemaakt met de groep medecursisten en het eerste ongemakkelijke momentje van kennismaking erop zat, begon het leuk te worden. Eindelijk had ik het idee dat ik op de goede plek zat. Dat dít was wat ik écht leuk vond en dat ik hierin iets te doen had. Raar om te ervaren dat dit je ook op latere leeftijd (nou ja, veertigplus zeg maar) kan overkomen. Ik had het in ieder geval niet zien aankomen. Maar gaaf is het wel.

5.   Plannen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling

Of ik nog plannen heb op het gebied van persoonlijke ontwikkeling?
Ik weet nu dat ik nog zoveel te leren heb en dat er nog zoveel moois te ontdekken is. Pas sinds kort ben ik gestart met het lezen van boeken hierover en ik vind het heerlijk. Ik heb echt de smaak te pakken en wil mezelf nog veel meer voeden en trainen met informatie. Er zijn heel veel podcasts die ik nog wil luisteren en de lijst met boeken is wat dat betreft eindeloos. Voorlopig ben ik dus niet ‘uitgeleerd’ en dat is ook meteen het leuke. Je kunt er alleen maar slimmer van worden.
Niet alleen passief (dus door middel van boeken en podcasts) maar ook actief iets doen om mezelf te ontwikkelen, is belangrijk.

Bijvoorbeeld het bezoeken van netwerkborrels, of een workshop volgen. Een webinar luisteren of een online cursus of training volgen. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Ook hiervoor geldt; mocht ik iets interessants hebben gedaan, dan laat ik het zeker weten. Het is niet alleen voor mij belangrijk en verstandig om te doen, maar zeker ook voor jóu! Ook jij kunt hiermee je voordeel doen. Misschien wist je het allang of misschien denk je; mmm, zou het ook iets voor mij kunnen betekenen? Zeker weten. Ik vind het echt een aanrader om jezelf beter te ontwikkelen en constant te denken aan wat jij nodig hebt om weer een stapje verder te komen.
Tenzij je natuurlijk al alles hebt wat je wilt. Dan heeft het waarschijnlijk geen meerwaarde. Nee, dat is ook niet zo. Het heeft, in mijn ogen, áltijd meerwaarde.

Het is toch alleen maar leuk om nieuwe dingen te leren en als persoon te groeien en te ontwikkelen?
Voor mij is het een zeer leerzaam en boeiend proces en ik ben nog lang niet klaar met dit leerproces.

Mocht je naar aanleiding van deze blog leuke, bruikbare en inspirerende tips voor me hebben, schroom dan niet en laat een reactie achter. Ik ben namelijk heel benieuwd naar jouw visie over persoonlijke ontwikkeling en natuurlijk ook naar interessante boeken/podcasts of andere dingen waar ik van kan leren. Let me know!