Vorige week schreef ik heel enthousiast over de nieuwe uitdaging die ik ben aangegaan met collega-schrijver- en vriendin Sandy: het samen schrijven van een feelgood verhaal. Inmiddels zijn we de 3.000 woorden al gepasseerd en het verhaal wordt echt leuk! Ik word er in ieder geval heel vrolijk van.

In deze blog wil ik wat meer achtergrondinformatie geven over mijn opleiding, die ik bijna heb afgerond. Lees je mee?

In augustus 2022 gestart

In augustus 2022 ben ik, met behulp van het STAP-budget, gestart met de opleiding Ervaringsdeskundige. Deze is geheel online en kan in eigen tijd en tempo gevolgd worden. Voor mij een must, want ik wil eraan kunnen werken of en wanneer het mij uitkomt. Dat klinkt misschien een beetje verwend, maar dat is hoe het voor mij het beste werkt.

Veel geleerd

Nu ik bij de laatste module ben aangekomen en deze (op het maken van een opdracht na) klaar is, is het tijd om de balans op te maken en even terug te kijken op wat geweest is. Normaal doe ik dat aan het einde van een jaar, maar in dit geval komt het zo uit dat ik het nu al doe, haha.

De eerste modules heb ik gereflecteerd op mijn (herstel)proces en leerde ik in welke werkvelden ervaringsdeskundigen werkzaam (kunnen) zijn. Heel interessant, zeker omdat ik wilde onderzoeken of het iets voor mij was. Verder kwamen er gesprekstechnieken aan bod en ook het schrijven van begeleidingsplannen.

Wat ik niet wil

Ik zal meteen met de deur in huis vallen, dat laatste vond ik het minst leuke en sprak me niet echt aan. Het deed me erg denken aan het onderwijs, waarin continu dit soort plannen geschreven en geëvalueerd moesten worden. Iets waar ik niet bepaald warm voor liep.

Een ding is me duidelijk; een op een coaching met cliënten waarbij we samen een plan gaan opstellen hoe hij zijn leven in de maatschappij weer kan oppakken, gaat het hem niet worden. Bij de gedachte alleen al, word ik moe. Het is iets wat ik NIET wil.

Wat dan wel?

Ja, maar wat dan wel? Tja, ik blijf het nog steeds heel leuk en waardevol vinden om mensen over mijn ervaringen te vertellen. Zoals ik dat al een paar jaar doe met mijn podcast. Het is een prettige manier om mensen te informeren, inspireren en te steunen.

De vraag is alleen: Hoe kan ik dat inzetten? Zijn er instanties waar ze mij kunnen gebruiken? En heb je dan sowieso iets te zeggen over wat je graag wilt doen? Allemaal vragen waar ik het antwoord (nog) niet op heb. Het blijft dus onzeker en uitproberen.

Geen stap verder

Nu denk je misschien dat ik nog geen stap verder ben gekomen. Misschien is dat zo. Aan de andere kant heb ik nog maar weer eens de bevestiging dat ik het niet moet zoeken in de kant van het coachen. Tenminste niet wat betreft het schrijven, uitvoeren en evalueren van allerlei plannen.

Mijn talenten liggen vooral op het stuk voorlichten, lezingen geven en verhalen vertellen. Of deze verhalen komen vanuit mijn eigen ervaringen of fictief zijn, dat maakt me niet uit. Bovendien kunnen fictieve verhalen bol staan van symboliek en wijze lessen.

De puntjes op de ‘i’

Het is een kwestie van de laatste opdracht maken, mijn module inleveren, wachten op de feedback van de docent en dan nog het afsluitend examen maken. Nog een paar weken geduld dus. Hopelijk heb ik dan mijn certificaat behaald.

Verder wil ik aan mijn docent vragen wat zij voor mogelijkheden ziet. Of ik iets kan met de verlangens die ik heb op dit vlak. Misschien bestaat zo’n functie/rol niet. Dan moet ik het op een andere manier proberen.

Doorgaan

Ik blijf doorgaan met de dingen die ik nu al doe; bloggen over mijn ervaringen, podcasten over mijn leven, het voorzitten van de zelfhulpgroep. Allemaal dingen die ik leuk vind om te doen, waar ik energie uit haal en waarvan ik vind dat ze betekenis hebben.

Hoe het precies afloopt met mijn opleiding? Ik heb werkelijk geen idee. Van te voren had ik ook niet echt een plan gemaakt. Stap voor stap. Eerst module een, daarna module 2, enz. Nu ik bij het einde van de opleiding ben aangekomen, wordt het tijd om na te denken over een eventueel vervolg.

Uiteraard houd ik je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Ik ga eerst maar eens het examen maken en wachten op de uitslag. Fingers crossed!