Wat was het leuk om vorige week de 200e blog te schrijven. En al kreeg ik dan misschien niet de reacties waarop ik had gehoopt, toch ben ik dankbaar voor iedereen die de moeite heeft genomen om me te feliciteren en mijn blog te lezen. Nog niet gelezen? Klik dan snel hier… Dus nogmaals dank je wel; jullie zijn geweldig! 😊

In deze blog ga ik je meenemen in het proces van kleine stappen… Lees je mee?

Raakvlakken met mijn podcast

Wat me de afgelopen maanden is opgevallen, is dat mijn blogs heel vaak raakvlakken hebben met de afleveringen van mijn podcast ‘Leef in de Tevreden-tijd’. En dat is natuurlijk niet verwonderlijk. De dingen die ik leer, zijn de dingen die ik mijn lezer en luisteraar wil meegeven.

Vandaar dat je misschien soms denkt: ‘Hé, ik heb datzelfde verhaal al eerder gehoord’. Dat kan dus kloppen, haha. Ik gebruik de inhoud van mijn afleveringen ook voor de inhoud van mijn blog en andersom. Het kan zelfs een mooie aanvulling op elkaar zijn.

Met kleine stapjes vooruit

In deze blog wil ik het met je hebben over de kracht van het zetten van kleine stappen. Het is weliswaar geen baanbrekend nieuws, maar door er bewust over te lezen (of naar te luisteren) kan het soms pas echt binnenkomen.

Want hoewel je zelf niet altijd de afstand die je hebt afgelegd (figuurlijk, so to speak) kunt zien, sta je soms versteld van de lengte ervan. Zolang je blijft gaan, zolang je stappen blijft zetten, is er vooruitgang. En zoals het cliché (terecht) zegt: stilstand is achteruitgang.

Moedeloos

Als het niet zo snel gaat als je had gehoopt, kun je moedeloos worden. Misschien wil je het zelfs opgeven. Je hebt geen energie meer om harder te knokken en wilt het liefst de handdoek in de ring gooien.

Ik denk dat iedereen wel eens op dat punt heeft gestaan. Of in ieder geval dit verhaal herkent. Een voorbeeld: je wilt leren hardlopen, omdat je graag de (halve) marathon wil rennen. Dan kan het zomaar zijn dat het lijkt alsof je die 42 (of 21,5) kilometer nooit gaat halen. Je bent ongeduldig en je wil te snel gaan. Je raakt ontmoedigd en wil ermee stoppen.

Langzaam maar zeker

Leren hardlopen vraagt om oefening en geduld. Je kunt nu eenmaal niet in één keer 42 kilometer aan een stuk hardlopen. Dat vraagt om een geleidelijke opbouw. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld gewicht verliezen of een nieuwe taal leren.

Zo kan ik nog veel meer voorbeelden bedenken waarbij je met het zetten van kleine stappen heel ver kunt komen. Al zie je dus niet altijd meteen resultaat. Het is de kunst om lang genoeg door te gaan, om in beweging te blijven. Pas dan kun je na een tijdje terugkijken op een mooie route.

De aanhouder wint

Zoals je misschien al hebt gemerkt, ben ik fan van clichés of dooddoeners. Ze bestaan niet voor niets. Hoe afgezaagd het ook klinkt, ze bevatten in ieder geval een kern van waarheid. Daarom gooi ik deze oldtimer er nog maar eens in: de aanhouder wint.

Maar omdat we de neiging hebben af te haken als we niet snel genoeg resultaat zien/boeken, stoppen we vroegtijdig en denken we dat het onmogelijk is. En ja, dan heb ik het ook over mezelf. Hoewel ik nog steeds honderd procent in mijn verhalen geloof, blijf ik het lastig vinden om vertrouwen te houden dat ik er ooit mijn geld mee kan verdienen. Een overtuiging die ontzettend diep geworteld zit.

Peptalk

Af en toe heb ik het nodig om mezelf een peptalk te geven, om een schop onder mijn kont te krijgen (liefst niet al te hard als het even kan 😉). Dat doe ik dan ook met liefde voor jou. Wie weet heb jij het op dit moment ook nodig.

Door regelmatig stil te staan en achterom te kijken, kun je zien welke afstand je al hebt afgelegd. Mag je trots zijn op jezelf en dapper doorgaan. Alleen op die manier zul je vooruitgang boeken. En nee, dat is niet altijd makkelijk.

Count your blessings

(O, ik houd van Engelse quotes 😊). Je mag je zegeningen tellen en dankbaar zijn voor wat je al bereikt hebt. We doen het vaak te weinig en zijn ontevreden, gefrustreerd of ongelukkig omdat we nog niet zijn waar we willen zijn.

Als je vaker beseft en bewust bent van alles wat er al is, voelt het ook lichter en makkelijker om door te zetten. Dus, geef niet op, ga door en zet iedere dag weer een stapje.