Om te beginnen wil ik je bedanken voor de felicitaties die ik heb ontvangen op mijn blog vorige week. 15 oktober is een memorabele dag en hoe mooi dat het dit jaar toevallig op een vrijdag viel, zodat ik er een blog aan kon wijden.

Vandaag wil ik dieper ingaan op een afspraak die ik afgelopen week had en wat ik daarvan geleerd heb. Lees je (weer) mee?

Podcastaflevering

In één van mijn podcastafleveringen had ik Sonja te gast. Ik ken haar via het symposium over burn-out waaraan ik afgelopen maart als ervaringsdeskundige heb deelgenomen, net als zij. Sonja is haptotherapeut en mindfulnesscoach. Ik was door haar lezing zo geïnspireerd geraakt, dat ik onmiddellijk mogelijkheden zag om daar meer over aan de weet te komen. Dus nodigde ik haar uit om gast te zijn in mijn podcast.

In juli was het zover en namen we samen een heel waardevolle en interessante podcastaflevering op. Over hoe je veel meer bij je gevoel kunt komen door middel van haptotherapie. Deze aflevering kun je beluisteren via bijvoorbeeld Spotify. Mocht je het interessant en leuk vinden om hierover meer te leren, dan ben je bij dezen van harte uitgenodigd om dat te doen.

Ken jezelf

Na het opnemen van ons gesprek vroeg Sonja of ik het leuk zou vinden als zij een enneagram onderzoek bij mij zou doen. Ik reageerde gelijk enthousiast op haar vraag, omdat ik me er al eens in verdiept had en het me bovendien erg interessant leek om wat meer de diepgang op te zoeken. Een online test is snel gemaakt en geeft misschien een richting, maar het blijft wat oppervlakkig zonder verdere uitleg.

De laatste jaren ben ik, zoals ik al vaker heb gedeeld, best veel bezig met persoonlijke ontwikkeling. Jezelf leren kennen is daarbij van wezenlijk belang. Want als jij jezelf niet begrijpt, hoe kun je dan verwachten dat anderen dat doen/kunnen? Deze week was het zover en ging ik naar Sonja’s praktijk.

Veel emoties

Ik had er erg veel zin in en was ook nieuwsgierig naar de uitkomst van het onderzoek. Van te voren had ik me al ingelezen. Het boek dat ik gelezen heb (‘Het enneagram’ van Richard Rohr) bleek een pittig boek te zijn met een behoorlijk katholieke inslag. Door het boek kreeg ik wel wat meer achtergrond van dit instrument en had ik ook wel een beetje het idee welk type het beste bij mij past.

Toch vond ik sommige vragen best moeilijk, omdat ze bepaalde emoties opriepen. Al gauw zat ik dus met een tissue en een glas water te snotteren. Hoewel ik het nog steeds wat ongemakkelijk vind om emoties te tonen bij anderen, liet ik het gewoon gebeuren en probeerde ik ze ook niet tegen te houden. Iets wat ik in het verleden wel zou hebben gedaan. Alles beter dan ‘je zwakte’ te tonen (zo dacht ik toen).

Wat is een enneagram?

Het enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat zich met bewust of onbewust gedrag bezighoudt. De modellen geven de motivatie aan van waaruit in veel omstandigheden gehandeld of gedacht wordt. Volgens het enneagram is het ene persoonlijkheidstype niet beter dan het andere type. Elk type heeft eigenschappen die doeltreffend kunnen zijn.

Negen enneagram-typen worden beschreven vanuit de manier waarop ze in het leven staan. Het model beoogt inzicht te geven in het eigen karakter en de relaties met anderen. Het enneagram probeert ook bewustwording te creëren voor de aanleg die elk type heeft voor hogere kwaliteiten, zoals empathie, alwetendheid en liefde.

Het diagram bestaat uit negen basismodellen van ons gedrag. Elk mens herkent de negen modellen meestal wel in zijn eigen leven, maar er is er bij de meesten wel één dat dominant is. Het dominante model verklaart waarom wij ons op een bepaalde manier gedragen of een bepaalde kijk op de wereld hebben. (bron: Wikipedia)

Welke negen typen zijn er?
(Bron: Wikipedia)

Type EEN is de Perfectionist: realistisch, consciëntieus, grondig en principieel
Type TWEE is de Helper: warm, betrokken, hulpvaardig en verzorgend
Type DRIE is de Presteerder: energiek, optimistisch, zelfverzekerd en doelgericht
Type VIER is de Romanticus: gevoelig, warm en scherpzinnig
Type VIJF is de Waarnemer: introvert, leergierig, analytisch en inzichtelijk
Type ZES is de Loyalist: verantwoordelijk, betwijfelend, betrouwbaar en loyaal
Type ZEVEN is de Avonturier: energiek, levendig en optimistisch
Type ACHT is de Baas: direct, onafhankelijk, zelfverzekerd en beschermend
Type NEGEN is de Vredestichter: ontvankelijk, goedaardig en ondersteunend

Enneagram - Wikipedia

(foto: Wikipedia)

De negen types verhouden zich in een gestructureerde wijze tot elkaar. Als iemand ontspannen en effectief is (in veilige omstandigheden) neemt hij de goede eigenschappen van een bepaald ander type over (in het plaatje tegen de pijlen in) en als iemand juist gespannen is (in stressvolle omstandigheden) neemt hij de slechte eigenschappen van weer een ander type over (met de pijlen mee).

Het nut van het enneagram

Mij heeft het inzichten gebracht over mezelf en waarom ik me gedraag zoals ik doe. Zo komt er bij mij type 7 als kerntype uit, op de voet gevolgd door type 4. Hierin kan ik me prima vinden en herken ik mezelf ook. Zelf dacht ik in eerste instantie dat ik type 1 (de Perfectionist) was. Na ons gesprek bleek dat dit veel meer aangeleerd gedrag was en niet zozeer mijn kerntype.

Over een paar weken ga ik nog een keer terug om te kijken hoe ik deze informatie kan integreren in mijn (werk)leven. Hoe ik bijvoorbeeld mijn valkuilen kan herkennen en begrijpen waarom ik in bepaalde situaties op een bepaalde manier reageer. Kennis is macht, en daarmee bedoel ik dat ik met die kennis mijn voordeel kan doen en anders (lees: beter) kan reageren op situaties.

Een aanrader

Al met al was het een boeiend gesprek waarin voor mij veel duidelijk is geworden. Ik heb het als heel prettig ervaren om te leren waarom ik mezelf op een bepaalde manier gedraag en waar dat vandaan komt.

Ik vind het een aanrader om dit model te gebruiken als je meer over jezelf wilt leren. Ga dus eens googelen om te kijken welk type jij zou kunnen zijn. Er zijn genoeg gratis tests online te vinden. Misschien word je, net als ik, erg enthousiast en kun je jezelf ook beter begrijpen. Hoe tof is dat?