Wow, wat een reacties heb ik mogen ontvangen op de blog van vorige week. Ik ben er beduusd van. Mocht je ‘m gelezen hebben en erop gereageerd hebben, wil ik mijn dank uitspreken. Het heeft me erg goed gedaan om te merken dat mensen met me meeleven. En nee, daarvoor heb ik de blog niet geschreven. Ik wilde gewoon eerlijk mijn verhaal doen.

In deze blog ga ik het hebben over de kracht van samen. Lees je mee?

Hulp vragen

De eerste stap naar verandering is bewustwording. Het is alleen ontzettend lastig om te erkennen en toe te geven dat je hulp nodig hebt, dat je met een probleem zit dat je niet alleen kunt oplossen. Ik denk dat dat de reden is, waarom zoveel mensen te lang met problemen rondlopen en geen uitweg zien. Omdat ze denken dat ze het alleen moeten oplossen.

Jarenlang heb ik dat namelijk zelf ook gedacht. Ik vond mezelf een loser als ik zou toegeven het niet alleen te kunnen. Bovendien is dat ook iets waar je mee opgroeit, los het eerst zelf maar eens op. Of in ieder geval, probéér het zelf op te lossen. Als je dat maar lang en vaak genoeg hoort, ga je er ook naar handelen.

Krachtig

Hoewel ik dus jarenlang de overtuiging had dat het zwak was om je zaken niet alleen te kunnen oplossen, ben ik nu juist van mening dat het getuigt van enorme kracht om om hulp te vragen. Het is erg menselijk om ergens tegenaan te lopen, waarmee je niet verder komt en waar je hulp bij kunt gebruiken.

Helaas is het nog niet echt gebruikelijk om die hulp te zoeken en vragen. Althans het is niet iets waar mensen mee te koop lopen. Er hangt toch een geheimzinnige sfeer omheen. Het cliché is niet voor niets: “je hangt je vieze was niet buiten”. En natuurlijk hoef je niet alle ellende online te zetten of van de daken te schreeuwen, maar erkennen dat je hulp nodig hebt is niet zwak.

Samen is fijner dan alleen

Nu ik door ervaring wijzer ben geworden, deins ik niet meer terug om te erkennen dat bepaalde dingen niet vlekkeloos verlopen in mijn leven. Ik denk dat dat bij de meeste mensen zo is, maar dat lang niet iedereen daar eerlijk over is. Niet alleen tegenover anderen, maar ook tegenover zichzelf.

Ik heb ontdekt dat het heel fijn kan zijn om je problemen met anderen te bespreken en te kijken naar oplossingen. Soms zit je zo vast in je eigen hoofd dat het gewoonweg niet lukt om de oplossing te vinden. Een ander kan daar vanuit een ander standpunt op een andere manier naar kijken en wél de oplossing aandragen.

Openheid van zaken

Omdat ik ervaar dat mensen nog te weinig open zijn over mentale gezondheid doe ik dit juist wel. Als ik op die manier één iemand kan helpen, dan is dat toch machtig mooi? Hoe gaaf is het om het verschil voor een ander te maken en ervoor te zorgen dat zijn/haar leven een klein stukje mooier/beter wordt.

Daarom post ik zoveel over mijn eigen struggles en deel ik mijn proces met de buitenwereld. Natuurlijk vind ik het lastig om het te delen en schaam ik me soms voor de dingen die ik meemaak. Maar ik weet ook dat ik niet de enige ben die met dingen worstelt. Dat het oké is om het soms even niet te weten, dat het niet altijd makkelijk is, dat situaties ontstaan waar je niet alleen mee kunt dealen.

Erkenning bieden

Met mijn ervaringen en verhalen hoop ik anderen erkenning te bieden en ze het gevoel te geven niet alleen te zijn. Het hoeft niet perfect te zijn, jíj hoeft niet perfect te zijn. Bovendien, wat is perfect eigenlijk? En zou het niet oersaai zijn als niemand ooit een probleem ervaarde?

Ik heb het idee dat we hier op aarde zijn om bepaalde lessen te leren. Toegegeven, het is niet altijd leuk om deze ‘the hard way’ te leren. Toch is het vaak wel zo dat als je terugkijkt, je dankbaar kunt zijn voor de waardevolle lessen die je uit een moeilijke periode gehaald hebt. Dat kan alleen maar achteraf. Op het moment zelf is het te lastig om er “neutraal” naar te kunnen kijken.

Positief blijven

Hoe moeilijk het ook kan zijn, toch is het belangrijk om positief te blijven. Om het vertrouwen te hebben dat het altijd weer goed komt. Je mag anderen om hulp vragen en deze hulp ook accepteren. Het kan erg waardevol en mooi zijn om samen door een vervelende, moeilijke periode te gaan.

Ik probeer ondanks de situatie waarin ik momenteel verkeer het positieve en het mooie te zien. Iedere avond noteer ik in mijn telefoon dingen waarvoor ik dankbaar ben. Af en toe lees ik deze momentjes terug en dan word ik helemaal warm van binnen. Het geeft een fijn gevoel en er is altijd iets om dankbaar voor te zijn, maar je moet het wel willen en kunnen zien.

Ik houd je op de hoogte van ontwikkelingen in mijn proces. Nogmaals dank voor de bemoedigende woorden, de lieve reacties en de warme woorden. Het heeft me ontzettend goed gedaan! 😊