Doe jij dat? Gun jij het jezelf om investeringen te doen die je kunnen laten groeien? In deze blog wil ik mijn hersenspinsels hierover met je delen.

Lees je mee?

Spannend

Oké, ik geef eerlijk toe. Ik vind het doodeng om in mezelf te investeren. En dan bedoel ik niet om nieuwe kleren of schoenen te kopen. Daar ben ik namelijk al heel goed in, haha. Het liefst koop ik veel voor weinig, zodat ik optimaal rendement haal uit mijn uitgaven. Zo doe ik dat met alles wat ik koop.

Toch vind ik het retespannend om een hoog bedrag in mezelf te investeren. Waarom? Dat is iets waar ik de afgelopen tijd mee gestruggeld heb. Terwijl het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld is om in jezelf te investeren, kan ik me er behoorlijk druk over maken.

Waar komt dat gevoel vandaan?

We vinden het normaal dat we investeren in een huis, een auto, kleding, vakanties en noem maar op. En als het dan aan komt op investeringen doen in jezelf, qua persoonlijke groei, dan wordt het opeens een ding. Althans, ik spreek nu voor mezelf. Wordt het voor míj opeens een ding.

Natuurlijk heb ik erover nagedacht waarom ik het lastig vind om bepaalde investeringen te doen. De conclusie is dat ik bang ben. Bang om het niet goed te doen, om te falen. Dat het weggegooid geld is en het me uiteindelijk niet zal opleveren wat ik ervan verwachtte. Dat dus…

Blokkades opheffen

En om hieruit te komen, zal ik innerlijke blokkades moeten opheffen. Zal ik die angsten onder ogen moeten komen en het mezelf moeten gunnen. Of ja, moeten, dat klinkt meteen heel zwaar. Ik bedoel, dan mág ik het onderzoeken. Wat is die angst en waar komt die vandaan?

Ik wil heel graag dat dingen lukken, dat ik gegarandeerd succes zal behalen. Met iets nieuws doen, heb je natuurlijk nooit die garantie. Je weet immers pas of iets lukt, als je het daadwerkelijk gaat doen. En misschien brengt het je niet die resultaten die je zo graag wilt.

In het diepe springen

Soms is het het beste om maar gewoon in het diepe te springen en te kijken of je kunt zwemmen. Dat klinkt heftiger dan ik het bedoel, hoor. Ik wil zeker niet verzuipen en dat gaat ook niet gebeuren. Het ergste wat kan gebeuren is dat het niet lukt of dat de resultaten tegenvallen. That’s it!

Ik kan heel lang blijven wikken en wegen en mezelf allerlei vragen stellen. Fantaseren en dromen over een plan gaat er namelijk niet voor zorgen dat er ook echt iets verandert. Het blijft dan slechts een idee, een droom. Om te weten of iets werkt, zul je het moeten ervaren en doen.

Een peptalk

Het helpt me vaak om mezelf een peptalk te geven. Af en toe jezelf een schop onder je kont geven, kan helpen om in actie te komen. Teveel in je hoofd blijven, gaat er niet voor zorgen dat je een stap zet.

Dus ja, dit is zo’n moment. Ik ben momenteel met iets bezigs wat ik eng vind en waarvoor ik een bepaalde grote investering moet doen. Ik kan daar nu nog niets over delen, maar het heeft te maken met mijn schrijf- en spreekavonturen.

Een kleine stap

De eerste, kleine, stap heb ik inmiddels gezet. Nu afwachten of het ook echt iets wordt. Hopelijk heb ik hierover binnenkort meer nieuws. Nu klinkt het allemaal heel cryptisch en vaag, hihi! 😊

Het voelt wel erg goed om in ieder geval een stap te zetten, om iets te doen hoe klein en onbetekenend het dan ook lijkt. Op dezelfde plaats blijven, maakt dat je niet vooruit komt. Soms kan dat ene stapje precies genoeg zijn om weer verder te komen. Vanuit actie, komt actie. Daar geloof ik in.

Wordt vervolgd

Deze blog is misschien niet de meest duidelijke en laat je wellicht met meer vragen achter dan je van te voren had. Ik wil wel met je delen dat het niet erg is om te twijfelen bij grote beslissingen. Dat het oké is en dat ook dat onderdeel is van het groeiproces.

Ik hoop héél gauw meer informatie te hebben over mijn reis. Het is namelijk super leuk om hiermee bezig te zijn en om te kijken naar alle mogelijkheden. Laten we het er daarom maar op houden dat dit heel snel wordt vervolgd.