Wat was het een leuke week met veel reacties op de podcast waarin ik Bart het hemd van het lijf vroeg. Als je hier klikt kun je deze aflevering luisteren. Veel mensen hebben deze aflevering geluisterd en hebben mij een positief en mooi bericht gestuurd (op Facebook of via WhatsApp, Messenger). Erg leuk en ook heel fijn om terug te krijgen dat mensen dit gesprek tussen ons zo waardeerden. Dat was overigens niet de reden waarom ik het gesprek met Bart heb gevoerd. Maar dat heb ik in mijn blog van vorige week uitgebreid uitgelegd.

Deze week wil ik iets delen over het nemen van INSPIRED ACTION. Wat het is en waarom het zo gaaf is om te doen. Lees je (weer) mee?

Een goede leerschool

Misschien word je niet goed van Engelse termen die ik weleens in mijn blogs of berichten gebruik, haha. Dat is helemaal prima. Ieder z’n eigen ding, nietwaar? 😉 Vaak kan ik in het Engels mezelf mooier uitdrukken dan in het Nederlands. Het ‘bekt’ gewoon lekker, vind ik.

Waarom ik het met je over geïnspireerde actie wil hebben, ga ik zo met je delen. Het is niet iets wat ik zelf verzonnen heb. Zoals je inmiddels weet, luister ik heel regelmatig (zeg maar iedere werkdag) naar de podcast van Kim Munnecom. Zij vertelt heel vaak dat het belangrijk is om naar je intuïtie te luisteren en dan geïnspireerde actie te ondernemen.

Wat is dat dan?

Waarschijnlijk heb je niet helder wat dat begrip precies inhoudt. Dat had ik in eerste instantie niet in ieder geval. Ik vond het maar een vage term, waar ik niks mee kon. Maar hoe vaker ik naar Kims verhalen luisterde, hoe meer ik begreep wat ze bedoelde met inspired action.

Je kent het wel: je leest, ziet of hoort iets en voelt dan opeens in je onderbuik kriebels. Dit is nou net waar je op zat te wachten of wat je ook al heel lang wilde maar nooit durfde te ondernemen. Op het moment dat je dat gevoel krijgt, is het belangrijk actie te ondernemen. Niet te verwarren met impulsiviteit, natuurlijk, want dat is echt iets anders.

Verschil tussen inspired action en impulsiviteit

Voor mij waren dat in het begin namelijk dezelfde dingen. Ik ken mezelf en ik weet dat ik nogal snel ergens enthousiast over ben en dan onmiddellijk reageer. Impulsief zijn, dus. Klopt. Dat ben ik ook. Soms is het maar goed dat Bart het tegenovergestelde van impulsief is, anders hadden we veel dingen in huis gehad waar we uiteindelijk niets mee zouden doen. En stiekem zijn er die nu ook wel, maar dat zijn eerder kleine snuisterijtjes (oftewel impulsaankopen). Herken je dat? 😊

Actie ondernemen wanneer je ergens enorm door geïnspireerd bent, is iets heel anders. Het komt echt van heel diep en zegt vaak iets over je drijfveren. Waarom je iets wilt en wat dat met je doet. Het betekent echt iets voor je. Dus, niet dat je bij de Action bent en een leuke kaars ziet en die besluit te kopen, terwijl je ‘m eigenlijk niet nodig hebt. Je snapt nu wel het verschil, denk ik.

Wanneer kom je in actie?

Stel je voor: je leest in een tijdschrift een artikel over iemand die al zijn of haar bezittingen verkoopt en de wereld gaat rondreizen in een oude camper. Je leest het en raakt hoe langer hoe enthousiaster door het inspirerende verhaal. Je besluit de volgende dag je huis te verkopen, je baan op te zeggen en een oude camper op de kop te tikken en deze vervolgens compleet te verbouwen.

Een paar weken later is je huis verkocht, heb je geen werk en dus geen inkomen en zie je het niet meer zitten om op die wereldreis te gaan. Kortom; je hebt spijt als haren op je hoofd. Tja, da’s nu typisch een gevalletje van impulsief handelen. Bij die persoon uit dat tijdschrift leek het allemaal magisch en zo geweldig, maar in de praktijk blijkt het net even anders te zijn. Je bent keihard van een roze wolk gedonderd.

Het gaat dus niet om het ondernemen van actie in een opwelling, omdat je ergens enthousiast over bent of iets idealiseert. De uitdrukking ‘het gras is altijd groener bij de buren’ bestaat niet voor niets.

Ja maar, hoe dan?

Nu heb je een voorbeeld gelezen van hoe het niet werkt. Leuk en aardig, maar hoe werkt het dan wel. Ik heb de wijsheid natuurlijk niet in pacht. Voor mij is het allemaal nog redelijk nieuw en ik ben erg zoekende en lerende hoe ik dit in mijn eigen leven kan inpassen.

Toch weet ik wel dat ik vaker mag luisteren naar mijn intuïtie. Iedereen heeft intuïtie, maar niet iedereen gebruikt die. Het is iets wat we, denk ik, in de loop der tijd een beetje verleerd zijn. We leren op school en in onze opvoeding dingen verstandelijk te bekijken. Dat brengt ons ver, zeker weten. Ik wil daarmee ook niet zeggen dat je alles met je gevoel moet beslissen en niet meer met je verstand. Het is zaak om een balans hierin te vinden en wél naar dat onderbuikgevoel te luisteren. Dat vertelt je namelijk vaak al heel veel.

Voorbeelden

Maar ik begrijp nog steeds niet hoe het moet? Dat snap ik. Ik vind het zelf ook behoorlijk lastig, hoor. Ik kan je wel een voorbeeld geven uit mijn leven. Zo heb ik in een eerder blog al eens verteld hoe ik door aan een online programma mee te doen een leuke schrijfopdracht heb overgehouden. Dit is een mooi voorbeeld van hoe inspired action werkt.

Ik voelde zo’n sterk gevoel van binnen om een voorstel te doen dat ik het niet kon negeren en uiteindelijk ook actie heb ondernomen. Omdat ik wist dat het een geweldig idee was en een mooie kans. Hoewel het een hele tijd geduurd heeft, voordat er een reactie kwam, bleef ik wel het vertrouwen houden dat het goed kwam. En dat was ook zo.

Oefenen, oefenen, oefenen!

Ook hierbij geldt het gezegde ‘oefening baart kunst’. Je moet iets nu eenmaal heel vaak geoefend hebben, wil je het beheersen en écht begrijpen. Als je de vruchten plukt van je oefenen, wordt het vaak pas echt leuk en wil je het steeds opnieuw toepassen.

Ik hoop dat je hier een mooi inzicht voor jezelf uithaalt. Het zou helemaal tof zijn als je me in een reactie wilt laten weten of je dit zelf ook toepast in je leven en zo ja hoe je dat doet en wat je ermee bereikt hebt.

Let me know. Vind ik te gek! 😊