Wie me al een tijd volgt en deze blogs leest, weet dat mijn leven (en dat van iedereen eigenlijk 😉) met ups en downs gepaard gaat.

In deze blog wil ik het hebben over flow en wat dat nou precies betekent. Althans hoe het voor mij een belangrijke rol speelt.
Lees je mee?

Lekker bezig zijn

In principe betekent flow een stroom van energie. Tegenwoordig wordt er nogal met de term gegooid. Wat ermee bedoeld wordt is een geestestoestand waarin we geluk ervaren omdat we positief en intensief met iets bezig zijn. Flow is het optimaal beleven van een moment.

Oftewel: Je bent lekker bezig en nog concreter, ik ben lekker bezig 😊. Het gevoel dat je unstoppable bent, niet te stoppen als een trein die doordendert (en dan in de meest positieve zin van het woord). Wanneer je tijd en ruimte vergeet en compleet opgaat in je eigen dingen. Heerlijk is dat gevoel.

Leuke dingen

De afgelopen week heb ik zoveel leuke dingen gedaan en bereikt. Zo heb ik gehoord dat ik geslaagd ben voor de cursus stress en burn-out coach met maar liefst een 9.4. Wie had dat gedacht? Als je me dat een aantal jaren geleden had gezegd, had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Studeren? En dan nog wel met zo’n mooi punt je diploma behalen. Te gek!

Verder heb ik een super leuke podcastaflevering opgenomen met Henk, waarin hij me interviewt over de nieuwe naam van mijn podcast. Ook heb ik de derde module van mijn opleiding ervaringsdeskundige afgesloten met een 9.8, staat er weer een nieuwe blog van mij te lezen op de website van schrijven.org (lees hier het artikel) en is de verhalenbundel ‘De laatste zomerdag’ bezorgd, met daarin mijn verhaal ‘Wind der verandering’. Allemaal geweldig leuke dingen.

Golfbewegingen

Zo zit ik in een heerlijke (schrijf/leer)flow en van het ene op het andere moment kan ik in een dip terechtkomen. Het komt en gaat als een golf die aanspoelt op het strand. Natuurlijk kan ik (meestal achteraf) de oorzaak van de dip achterhalen, al snap ik op het moment zelf niet altijd waarom het even niet wil vlotten.

In plaats van mezelf er heel druk om te maken, kan ik beter meebewegen met de golven. Zoals ik al eens eerder schreef, je kunt het verst komen door je mee te laten nemen door de stroom in plaats van ertegenin te zwemmen.

Optimaal genieten

Als ik in een flow zit, lijkt alles vanzelf te gaan en kost het veel minder energie dan wanneer ik eraan moet trekken. Heel logisch natuurlijk, maar zelf heb ik dat niet door. Ik wil dan ten koste van mezelf doorduwen en toch de dingen voor elkaar krijgen die ik mezelf had voorgenomen.

Nu ik in een heerlijke flow zit, heb ik me voorgenomen om er extra van te genieten en me mee te laten voeren, omdat ik niet weet hoelang de flow dit keer aanhoudt, haha. Soms heb je nu eenmaal periodes in je leven dat het net wat meer lijkt te stromen. Ervan profiteren is dan de slimste manier om ermee om te gaan.

Heerlijk seizoen

Bovendien breken nu mijn twee favoriete seizoenen aan: herfst en winter (misschien iets minder heerlijk voor onze portemonnee maar dat is een heel andere discussie die ik nu niet wil aanzwengelen).

Met donkere, sombere dagen wordt mijn fantasie geprikkeld en krijg ik gevoelsmatig veel meer gedaan. Ik kijk ernaar uit om weer lekker door de bossen te wandelen en op zoek te gaan naar mooie dingen. Leuk pluspunt dat ik door te wandelen vaak de meest briljante ingevingen en ideeën krijg.

De laatste puntjes op de ‘i’

In november wordt mijn tweede e-book gelanceerd, een YA dit keer. Ik ben momenteel bezig de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. Misschien niet altijd het meest fijne werkje, maar wel heel bevredigend als je het eindresultaat bekijkt.

Gelukkig heb ik een sparringpartner waarmee ik kan brainstormen over mijn manuscript. Ik weet zeker dat het verhaal er alleen maar beter van wordt. Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd wat de lezers ervan gaan vinden. Leuk!!

Zoals je waarschijnlijk tussen de regels door kunt lezen, zit ik in een positieve energie. Lekker genieten van al het leuks dat op mijn pad komt en intussen volle bak door met de dingen die ik belangrijk vind en waar ik mijn tijd aan wil besteden. I love it <3