De afgelopen weken deel ik veel uit en over hoe mijn leven op dit moment verloopt. Sommigen vinden het dapper, anderen zullen zich er misschien aan ergeren. Iedereen heeft er wel een mening over en dat is oké. Ik doe het ook niet om een ander te pleasen, maar met de intentie om een ander te helpen of wellicht zelfs te inspireren. Het is iets wat me bezighoudt en waarover ik graag open en eerlijk ben.
In deze blog wil ik het hebben over jaloezie en wat dit met je kan doen. Lees je mee?
Het groene monster
Niet voor niets is een metafoor voor jaloezie ‘het groene monster’. Het wordt vaak gezien als iets afschuwelijks en slechts. Er zit een nare bijsmaak aan, een negatieve associatie. Dat heeft te maken met wat er altijd tegen ons gezegd wordt. Jaloers zijn is niet zoals het hoort, het mag niet.
Door het een ‘gezicht’ te geven, in dit geval een groen monsterlijk gezicht, krijgt het alleen maar meer negatieve lading. Mijn hele leven heb ik het dan ook bij mezelf veroordeeld, afgekeurd. Ik mocht het niet voelen, want dat was immers slecht.
Een andere kijk
Nu ik al een hele tijd bezig ben met persoonlijke ontwikkeling en ontzettend veel hierover gelezen en geluisterd heb, is mijn visie hierop helemaal veranderd. Ik ga het uitleggen: in plaats van jezelf te veroordelen voor jaloerse gedachten, kun je jezelf ook afvragen welk verlangen erachter schuilgaat.
Jaloezie is eigenlijk niets anders dan een signaal dat jij een bepaald verlangen hebt, maar dit nu nog niet doet/hebt/bent. In plaats van die gevoelens te negeren of weg te drukken, is het juist goed om ze recht in de bek aan te kijken. En ja, dat is niet makkelijk. Het vergt moed en lef.
Wat wil ik?
Vaak keur je namelijk niet af wat een ander doet/zegt/heeft/is, maar vind je het ontzettend lastig om er mee om te gaan. Je weet niet wat je met die gevoelens en gedachten aan moet. Dus stop je ze weg en doe je alsof het er niet is.
Mocht je dit nu bij jezelf constateren, dan is het dus belangrijk om te onderzoeken waarom die ander deze gevoelens/gedachten/emoties oproept? Wat heeft hij dat jij niet hebt? Een concreet voorbeeld: een kennis is onlangs meer dan tien kilo afgevallen en jij zou dat eigenlijk ook willen. Je bent jaloers op die ander, omdat het jou (tot op heden) nog niet gelukt is om af te vallen.
Leerproces
Nu is het makkelijk om de ander te veroordelen en jaloers op hem/haar te zijn. Het is je eerste impuls. Wat een betere optie is, is op de man af vragen hoe het hem of haar gelukt is om af te vallen. Wellicht kan die ander jou op weg helpen, je tips geven en/of je stimuleren.
Het is een leerproces. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk of simpel, maar door hulp te vragen, kan het al wat makkelijker worden. Op de eerste plaats zul je je dus bewust moeten worden van je gevoel en je gedachten. Bewustwording is de eerste stap naar verandering.
Het kan altijd beter
Misschien denk je nu, ja jij hebt makkelijk praten. Was het maar zo simpel, dan zou ik wel denken. Ik zeg ook niet dat het vanzelf gaat of dat het soms niet verdomd lastig kan zijn. Er zullen altijd momenten en situaties ontstaan, waarin je even niet of minder bewust bent van je eigen gedrag.
Dat is niet erg. Je hoeft niet perfect te zijn en het altijd maar goed te doen. Het leven is een continu groei- en leerproces. Soms gaat het goed en soms wat minder. Het hoort erbij, dat accepteren maakt het in ieder geval al een stuk makkelijker.
Ga het gesprek aan
Omdat we onszelf te vaak schamen voor ons gedrag en voor onze gevoelens, durven we het niet bespreekbaar te maken en doen we alsof het er niet is. Daardoor blijven die gevoelens op de achtergrond sluimeren en steken ze regelmatig de kop op.
Hoe moeilijk het ook is of lijkt, probeer toch het gesprek met die ander aan te gaan. Ontdek hoe hij denkt, wat hij doet en vooral wat je ervan kunt leren. Ik denk dat het erg gewaardeerd wordt als je open bent en je gevoelens bespreekbaar maakt. Breng het op een positieve manier en je zult versteld staan van de medewerking die je van de ander krijgt.
Oefening baart kunst
Zoals met alle dingen in het leven geldt ook hiervoor: oefening baart kunst. Het is niet iets dat je meteen goed af zal gaan. Het heeft wat oefening nodig. En het hoeft ook niet meteen ‘perfect’ te gaan (bovendien, wat is perfect?).
Ik trap zelf nog regelmatig in de valkuil dat ik jaloerse gevoelens richting anderen ervaar. Zodra dat het geval is, probeer ik te achterhalen waarom ik die gevoelens heb en wat ik ermee kan doen, wat ze me willen vertellen. Het is in feite een beetje een rare manier van je brein om je wakker te schudden, maar toch is het zo.
Nou, ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad. Dat je er mooie inzichten voor jezelf hebt uitgehaald. In mijn podcast heb ik dit onderwerp ook uitgebreid besproken. Mocht je deze (nog) niet gehoord hebben, klik dan hier om dat alsnog te doen. Veel luisterplezier.
Dank je Ellen voor dit inzicht. Kamp er geregeld mee. Maar praat er wel over thuis. Maakt het niet makkelijker maar wel beter voor de relatie. Knap van je dat je het zo durft toe te geven.