Tja, that’s the question, nietwaar? Ik denk dat heel veel mensen daar dolgraag een antwoord op zouden willen krijgen. In deze blog ga ik mijn visie hierop met je delen.
Lees je mee?

Het boek ‘Uitblinkers’

Vorige week ging ik naar de kringloopwinkel en zag daar het boek UITBLINKERS. Aangezien ik nogal nieuwsgierig van aard ben, trok die titel mij meteen aan. Ik nam het dus mee. Het voordeel van shoppen bij de kringloop; het kost weinig. Als er dus een keer een minder goed boek tussen zit, is er geen man overboord, hihi.

Ook al heb ik stapels boeken op mijn slaapkamer liggen die nog gelezen moeten worden, toch werd mijn blik steeds naar mijn nieuwe aanwinst getrokken. Ik ben er dus snel in begonnen. Ik heb het nog uitgelezen, maar dat zal niet lang duren. Het leest vlot en de materie die beschreven wordt is bovendien super interessant.

Waarom wordt de ene persoon wel succesvol en de andere niet?

Dat is een vraag die mij buitengewoon interesseert. Je kunt het je bij iedere tak van sport afvragen: bij muzikanten, sporters, ondernemers, filmsterren, schrijvers en ga zo maar door. Is het een kwestie van talent? Op spelen heel andere factoren hierin mee? Als het alleen een kwestie zou zijn van talent, dan zouden er veel meer succesvolle mensen zijn.

En wat is eigenlijk succesvol zijn? Dat kan tenslotte voor iedereen anders zijn. Ben je succesvol als je wereldberoemd wordt met je talent? Als je er miljoenen mee verdient? Of ben je succesvol als je doet waar je gelukkig van wordt? Ik denk het laatste. Je kunt misschien een talent hebben en daarmee wereldberoemd worden, maar als je dan doodongelukkig bent, is je leven dan succesvol?

Een kwestie van geluk en/of geduld?

In het boek wordt de 10.000 uur regel benoemd. Dit houdt in dat wanneer iemand 10.000 uren investeert in het verbeteren/verfijnen van zijn of haar talent diegene meer kans heeft om daar succesvol mee te worden. Dat klinkt te simpel en mooi om waar te zijn. Waarschijnlijk is het ook niet helemaal de waarheid en komen er nog andere factoren om de hoek kijken.

Toch, toen ik het hoofdstuk las, raakte het bij mij wel een gevoelige snaar. Ik dacht bovendien meteen aan een ander cliché (dat ik overigens graag gebruik), namelijk: Oefening baart kunst. Het wordt zo vaak gezegd en geschreven, maar ik ben het er helemaal mee eens. Als je ergens écht goed in wilt worden, zul je het steeds opnieuw moeten oefenen. Opnieuw, opnieuw en opnieuw.

Een weg te gaan

Deze wetenschap maakte me ook duidelijk dat ik nog een weg te gaan heb. Ik bedoel, ik heb nog heel wat schrijfkilometers te maken, wil ik aan die 10.000 uren komen, haha. Het geeft me ergens ook vertrouwen. Ik weet dat ik op de goede weg ben en dat ik geduld moet hebben. De meeste succesvolle mensen waren dat namelijk niet van de een op de andere dag en dat is een geruststelling.

Ik dacht namelijk altijd dat een super talent door iemand werd opgemerkt en dat het dan zomaar kon gebeuren dat die persoon van het ene op het andere moment succes kreeg met zijn of haar kwaliteiten. Ja, heel naïef, dat weet ik. Misschien lijkt het ook zo, omdat dit soort succesverhalen op televisie worden getoond. En mensen zien zulke verhalen nu eenmaal graag.

Believe in yourself and anything can happen!

Ik gebruik graag Engelse quotes, die klinken gewoon mooier. De essentie van deze quote is hartstikke waar: als je in jezelf gelooft, kan er van alles gebeuren. Want als jij niet gelooft in je eigen kunnen, hoe kun je dan van anderen verwachten dat zij dat wel doen? Lekker filosofisch, hè? 😉

En nee, ik denk niet dat het slechts een kwestie is van talent hebben, dit 10.000 uur verbeteren en geloven dat het lukt om daarmee succes te bereiken. Als dat zo simpel zou zijn, zou het veel meer mensen lukken om de top te bereiken. Maar dat heb ik hierboven al benoemd. Ik val dus in herhaling, haha 😊.

In een goede omgeving opgroeien

Behalve talent en veel oefening speelt nog iets anders mee. Namelijk de plek waar en bij wie je geboren wordt. Het schijnt daadwerkelijk verschil te maken of je bij rijke of arme ouders geboren bent en hoe zij omgaan met het cultiveren van je talenten. Weet je waarom ik dit ook zo bijzonder vind? Omdat we graag lezen over mensen die helemaal vanuit het niets iets groots hebben opgebouwd en daarmee ongelofelijk succesvol zijn geworden. De echte droomverhalen, dus.

Het gaat dus ook om het krijgen en hebben van kansen. Om het hebben van mensen om je heen die je helpen bij je carrière. Daar worden in het boek meer dan genoeg voorbeelden van gegeven. De meeste succesvolle mensen komen er namelijk niet vanzelf en al helemaal niet alleen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar die zijn er altijd.

Conclusie

Nou, dit klinkt allemaal prachtig, denk je misschien? Maar wat is nu de moraal van het verhaal? Een echte conclusie kan ik je helaas niet geven. Het boek heb ik nog niet uit en bovendien is het ook een verhaal door iemand geschreven. Het is niet de bijbel of dé waarheid.

Mijn conclusie is: je kunt je eigen succes creëren, maar het betekent dat je én talent, uithoudingsvermogen, veel tijd, de juiste mensen, de juiste omgeving en tijd én geluk moet hebben. Het komt je niet vanzelf aanwaaien. Bovendien moet je voor jezelf bepalen wat je ervoor over hebt en moet je een rotsvast vertrouwen hebben in je eigen kunnen.

Wat dat voor mij betekent? Dat ik lekker doorga met mijn verhalen, met het maken van veel schrijfkilometers en het opbouwen van een goed netwerk. Doorzettingsvermogen heb ik, de wil om iets te bereiken ook. Tijd en geloof in mezelf ook (al wankelt dat laatste nog weleens als ik een slechte review krijg 😉).

Zoals Barry Stevens zou zeggen: “Vooral doorgaan…” Laat ik dat maar doen! 😊