Hopelijk heb je vorige keer genoten van mijn top 5 favoriete blogs en de blog over persoonlijke ontwikkeling. Heb je nog geen tijd gehad om deze te lezen? Geen probleem, klik dan hier en hier om dat alsnog te doen.
Soms heb ik wel eens wat minder inspiratie. Dat klinkt misschien raar als schrijfster. Maar gelukkig, zoals met zoveel dingen, kun je inspiratie trainen. In deze blog wil ik het met je hebben over het leren van nieuwe dingen.

Waarom zou je nieuwe dingen willen leren?

In een eerdere blog heb ik al eens beschreven dat ik lange tijd heb stilgestaan in mijn (persoonlijke) ontwikkeling (klik hier om deze blog te lezen). Ik was op een punt in mijn leven beland, waarop ik het eigenlijk allemaal wel prima vond. Met drie kleine kinderen, een parttime baan als juf en alle andere bezigheden en liefhebberijen, kwam het er niet van om nieuwe dingen te leren.

Sterker nog, ik had simpelweg de energie niet om dat te doen. Of misschien gunde ik het mezelf niet om te groeien. Ik wilde niet leren, omdat ik het meer dan druk genoeg had met alles.
Nu weet ik dat het o zo belangrijk is om te blijven ontwikkelen en groeien als persoon.

Moet je studeren om dingen te leren?

Ik dacht altijd dat als ik iets nieuws wilde leren ik daarvoor moest studeren. Een opleiding of een cursus volgen dus. Na de pabo had ik met mezelf afgesproken om nooit meer in de schoolbanken te gaan zitten. Ik was klaar met leren. Misschien kwam dat omdat ik niet de juiste keuze had gemaakt? Ach, wat heb ik eraan om daarover te filosoferen. Op dat moment was dat de goede keuze voor mij. Later zou blijken dat dat niet zo was.

Terug naar het nu: zoals je weet ben ik mijn afspraak niet nagekomen, omdat ik op 1 december 2017 toch weer in de schoolbanken zat. Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat ik zó zou kunnen genieten van het opzuigen van nieuwe informatie. Het leren kennen van nieuwe mensen en het verbreden van mijn horizon. Een geweldige keuze.

Nog een opleiding of cursus?

Op moment van schrijven begint waarschijnlijk zéér binnenkort mijn laatste  specialisatie. In een andere vorm dat wel; helemaal online. In verband met het Coronavirus is het niet mogelijk om fysieke bijeenkomsten te organiseren. Ergens vind ik het op deze manier wel prima. Vanuit huis in mijn eigen tempo en tijd aan de opdrachten werken. Uiteraard mis je dan het contact met je ‘leraar en medeleerlingen’, maar dat is te overzien.

Na het, hopelijk succesvol, afronden van deze laatste specialisatie ‘Romans & Korte verhalen, ben ik na ruim tweeëneenhalf jaar klaar met de opleiding ‘Creatief Schrijven Compleet’. Een aantal getuigschriften en een mooie ervaring rijker. Ik heb dan ook geen seconde spijt gehad van de beslissing om een opleiding te volgen.

Wat kun je allemaal verzinnen om te leren?

De Coronacrisis houdt ons land (en de rest van de wereld) al wekenlang in z’n greep. Dat betekent bijvoorbeeld dat we ‘tijd overhouden’. In ieder geval zou dat kunnen, omdat je een heleboel dingen niet meer kunt, zoals uit eten, naar de bioscoop, op vakantie, naar een festival of concert of een theaterbezoekje.  Dit teveel aan tijd kun je op allerlei manieren invullen.

Veel mensen gaan klussen in- en rondom huis, waar ze normaal niet aan toekomen of ze gaan hun tuin (opnieuw) aanleggen, kasten opruimen, schilderen en ga zo maar door.
Bouwmarkten beleven gouden tijden. Helaas is het daardoor vaak te druk, waardoor mensen zich niet aan de genomen maatregelen kunnen houden.

En weet je, ik begrijp dat. Als je iets niet mag, wordt het ineens interessant. Denk maar eens terug aan toen je klein was en je aan je moeder een snoepje vroeg en dit niet kreeg. Dat snoepje werd in je gedachten steeds lekkerder. Zo werkt het nu ook met dingen niet mogen of kunnen. Je weet pas wat je hebt als het er (tijdelijk) niet meer is.

Wat voor nieuwe dingen leer ik?

Het is niet zo dat ik iedere dag iets nieuws leer, mezelf aanmeld voor een cursus of inschrijf voor een opleiding. Al heb ik de afgelopen tijd een Instagram cursus ‘Spreken in het Openbaar’ gekocht. (#speakup van Nikki Pommer). Een superleuke, waardevolle en interessante cursus, waar ik veel informatie heb uitgehaald. In de toekomst wil ik hier zeker meer mee doen.

Verder heb ik de online training van Cynthia Schultz gekocht ‘Structuurjunkie plantraining’. Zeker in deze onzekere tijden is dit een houvast voor mij. Plannen is niet echt mijn grootste kracht. Ik ben meer van in het moment beslissingen maken over bepaalde activiteiten. Ik merk dat ik het, vooral nu, lastig vind om een goede weekplanning te maken, omdat de dagen onvoorspelbaar verlopen. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, omdat de dagen juist veelal hetzelfde zijn. Maar met drie schoolgaande kinderen, die thuis online lessen moeten volgen, is een flexibele houding vereist. Daardoor komen ‘geplande’ activiteiten in het gedrang. Ik mag hier dus opnieuw mee aan de slag om het maken (en me er vervolgens aan houden) onder de knie te krijgen.

Aquarellen: mijn nieuwe hobby/bevlieging

Naast deze cursussen/trainingen heb ik nog iets anders ontdekt. Met dank aan Marion van Studio Cremers. Super leuk hoe zij live illustreert en je een inkijkje geeft in haar keuken. De eerste keer heb ik een walvis geschilderd. Toen had ik nog geen ‘echte’ verf en goed papier.

Nu heb ik een aantal investeringen in materialen gedaan en ik merk dat het daardoor ook leuker wordt. Op Pinterest zoek ik naar leuke (en ook simpele) voorbeelden. Samen met Yfke (en soms ook met Nynke) maken we de leukste schilderingen.
Het is erg ontspannend en de waterverf geeft prachtige effecten en zorgt voor leuke resultaten.

Ik voel alweer allerlei ideeën opkomen, die ik met deze nieuwe hobby kan uitvoeren. Ik verklap nog niets, omdat ik me eerst wat meer wil verdiepen in alle mogelijkheden.

Hoe zit dat bij jou?

Heb jij, sinds de Coronacrisis, ook nieuwe hobby’s ontdekt of oude ‘liefdes’ weer opgepakt? Ik ben benieuwd naar jullie creativiteit en/of verrassende ideeën. Heb je nog een leuke tip voor mij? Laat het me weten in een reactie. Super leuk.

P.S. Misschien vind je het leuk om mee te doen aan mijn #HEELHOLLANDSCHRIJFT challenge. Deze heb ik een aantal weken geleden in het leven geroepen. Ik heb al één heel mooi gedicht mogen ontvangen, maar ik kijk uit naar nog veel meer creatieve inzendingen.
Alle schrijfsels zijn van harte welkom. Denk aan: een absurdistisch verhaal, een strip, een rap of lied, column, limerick, gedicht, alles is goed!

Ik zou het enorm gaaf vinden als je een poging waagt en wie weet ontdek je bij jezelf een (verborgen) talent. Hoe leuk zou dat zijn?