Het nieuwe jaar is inmiddels een week oud. De eerste paar dagen voelt het altijd even onwennig en wil ik heel veel plannen maken. Toch heb ik dit jaar besloten om dat niet te doen. In deze blog vertel ik waarom ik geen goede voornemens heb.

Lees je mee?

Doelen stellen

Natuurlijk is het helemaal prima om goede voornemens te hebben. De eerste weken, misschien maanden, ben je super gemotiveerd en gaat het je gemakkelijk af. Toch komt er vaak een moment dat het moeilijk wordt en het even tegenzit.

Juist dan is het de kunst om te blijven volhouden. Waarom het zoveel mensen niet lukt om goede voornemens vol te houden? Omdat ze terugschieten in oude patronen en gewoonten. Je moet je voorstellen dat het ook jaren heeft geduurd om bepaalde gewoonten eigen te maken. Puur op doorzettingsvermogen en wilskracht kun je een nieuwe gewoonte best een tijdje volhouden, maar helaas niet voor eeuwig. Ik spreek daarom liever van het stellen van doelen.

Schrijfdoelen

In de vorige twee blogs heb ik uitgebreid geschreven over mijn schrijfplannen en over wat ik afgelopen jaar bereikt heb. Dat ga ik hier niet meer herhalen. Mocht je interesse hebben, dan kun je hier en hier klikken om deze blogs te lezen.

Om mezelf uit te dagen en te motiveren, stel ik wel bepaalde doelen. Het is niet zo dat deze per se bereikt moeten zijn aan het eind van het jaar, maar het zou wel heel gaaf zijn uiteraard! 😉
Een eindbestemming voor jezelf bepalen, werkt uiteindelijk beter dan alles aan het toeval overlaten.

Wat wil ik dit jaar wél bereiken?

Ook al heb ik misschien geen goede voornemens het wil niet zeggen dat ik geen verlangens heb. Zo zou ik het helemaal fantastisch vinden, wanneer ik een nieuw boek mag uitgeven. Hetzij in eigen beheer of bij een uitgever. Ik ga er alles aan doen om dat doel waar te maken.

En mijn podcast onder een groot publiek verspreiden en zo zoveel mogelijk mensen te inspireren, dat is ook een droom. Hoe gaaf zou het zijn als ik dat dit jaar mag en kan bereiken?
Heel veel schrijven en heel veel nieuwe dingen creëren.

Waarom goede voornemens niet altijd fijn zijn

Zoals waarschijnlijk half Nederland heb ik ook ieder jaar goede voornemens gehad, die uiteindelijk toch niet volgehouden werden. De motivatie ontbrak op den duur en langzaam verslapte mijn voornemen om uiteindelijk helemaal dood te bloeden.

Ik schreef in het begin van deze blog al dat je op wilskracht een heel eind kunt komen, maar dat er niets ‘fout’ mag gaan. Als er een kink in de kabel komt, verval je namelijk weer heel snel in oude patronen en oud gedrag. Dat is heel normaal. Leuk is het misschien niet. Om mezelf geen mislukkeling te voelen, ben ik ermee gestopt om goede voornemens te hebben. Wel spreek ik verlangens uit en doe ik er alles aan om ze te bereiken. Dat is toch een net iets andere insteek.

Hoe kun je een nieuw jaar goed inzetten?

Om dat te doen, kan het helpen om in de eerste week een visionboard te maken en daarop alles te tekenen, schrijven, plakken wat je dit jaar graag zou willen doen, ervaren, bereiken, kopen en ga zo maar door. Het geeft je focus. Zo kun je daarna gerichte actie ondernemen.

Ook kun je ervoor kiezen om in een notitieboek, agenda of planner je dromen/verlangens te noteren. Wanneer je het zo concreet mogelijk opschrijft, wordt het vanzelf helder waar je je focus op wilt richten. Hoe leuk is het om dan aan het eind van het jaar terug te lezen wat je aan het begin opgeschreven had en om te zien of al die dingen werkelijkheid zijn geworden?

Go with the flow

Als er iets is wat ik dit jaar wil doen, is het meer meegaan in de flow van het leven. Teveel controle uitoefenen is ook niet altijd prettig en brengt je bovendien niet per se het gewenste resultaat. Om in de termen van de wet van aantrekking te blijven: je krijgt wat je verlangt als is het misschien op een andere manier dan je verwacht. En zo is het maar net.

Wil je de zaak teveel beïnvloeden, kan het niet naar je toe stromen en blokkeer je dus eigenlijk je eigen resultaat. Het pad zal zich vanzelf ontvouwen, mits je het vertrouwen hebt dat datgene waar je naar verlangt, naar jou op weg is.  Dat vind ik een mooie gedachte.

Maak er een onvergetelijk jaar van

Natuurlijk hoop ik op schrijfgebied een en ander te bereiken, maar bovenal hoop ik dat het een onvergetelijk jaar wordt. Dat er mooie herinneringen mogen worden gemaakt, dat er nieuwe ervaringen zullen plaatsvinden en dat er opengestaan wordt voor dingen die op je pad komen.

Dat hoop ik ook voor jou. Ik wens iedereen een fantastisch nieuwjaar met mooie dingen. Tenslotte moet je zelf de slingers ophangen om er een mooi feestje van te maken.