Nee, ik heb niet de loterij gewonnen (jammer genoeg). In deze blog wil ik het onderwerp geld bespreekbaar maken. Ik heb namelijk het idee dat veel mensen daar nogal angstvallig bij uit de buurt blijven. Waarom eigenlijk? Ik ga het verder onderzoeken.

Lees je mee?

Moneymindset en blueprint

Er zijn twee mooie woorden voor hoe jij naar geld kijkt en hoe je ermee omgaat, nl. money mindset en money blueprint. Twee termen die dit volgens mij precies omschrijven. Vanuit je opvoeding heb je meegekregen hoe je tegen geld aankijkt. Is het “vies” of kun je er juist geen genoeg van hebben?

Ga dit maar eens bij jezelf na. Wat kreeg jij als kind vaak te horen? ‘Je moet keihard werken voor je geld?’ of ‘Rijke mensen zijn slecht en egoïstisch?’ of misschien zelfs de uitspraak ‘Geld is de wortel van alle kwaad’. Dit zijn een aantal voorbeelden van uitspraken die over geld gaan. Welke hiervan klinkt jou bekend in de oren?

Handelen vanuit automatisme

Vaak gedraag jij je later hetzelfde als je ouders (of mensen in je directe omgeving waar je veel van hebt meegekregen). Of misschien doe je precies het tegenovergestelde. Waren je ouders fanatieke spaarders en geef jij je verdiende geld uit als water? Of andersom? Het kan allemaal.

Wellicht heb je er nog nooit bij stilgestaan waarom je doet zoals je doet (en dan bedoel ik op het gebied van geld uitgeven). Het is gewoon zo en verder sta je er niet bij stil en vind je het wel prima zoals het is. Dat kan natuurlijk, daar is ook niets mis mee. Misschien erger je jezelf aan je overspannen houding als het gaat om geld uitgeven en zou je dit het liefst willen veranderen, maar weet je niet hoe.

Bewustwording

Als je je bewust wordt van je kijk op geld en de manier waarop jij geld laat rollen, dan is de eerste stap al gezet. Hoe beter jij jezelf en je uitgavepatroon leert kennen, hoe beter je erin wordt om dit te veranderen. Iets waar je je niet bewust van bent, kun je immers ook niet aanpassen, toch?

Dit betekent niet dat het gemakkelijk is. Het kan zelfs confronterend zijn om je money mindset onder ogen te zien. Misschien geef je altijd af op anderen omdat je vindt dat ze niet verstandig met geld kunnen omgaan en is dit nou net wat je zelf ook doet.

Veel leesstof

Inmiddels ben ik erachter dat er heel wat leesstof over geld te vinden is. Op mijn nachtkastje prijken al aardig wat boeken over dit thema en ik lees het met veel interesse. Ik zal deze blog eindigen met een aantal boekentips. Misschien vind je het, net als ik, interessant om hierover meer te lezen en leren.

Hoe anderen met geld omgaan, kan je veel leren over jouw kijk op geld en geld uitgeven. Vooral geslaagde mensen kunnen dit vaak uit de kunst. Zij weten hoe ze van geld meer geld kunnen maken en hoe ze geld voor hun kunnen laten werken in plaats van dat zij werken voor geld. Je begrijpt wel wat ik bedoel, hè? 😉

Mijn kijk hierop

Nu denk je misschien dat ik erg onverantwoordelijk met geld omga of dat ik er een negatieve associatie mee heb. Niets is minder waar. Ik vind van mezelf dat ik goed met geld kan omgaan. Wat er niet is, geef ik niet uit en ik probeer altijd koopjes te scoren.

Wie mijn podcast weleens geluisterd heeft, weet dat ik een kei ben in het vinden van leuke aanbiedingen en de beste koopjes. Het is voor mij een sport om zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk geld te kopen. Kringloopwinkels en outlets zijn bij mij daarom favoriet. Al moet ik ook bekennen dat ik nu lang niet meer zo vaak op koopjesjacht ben dan een aantal jaren geleden. Sinds mijn burn-out is dat namelijk flink veranderd.

Slim omgaan met het geld dat je hebt

En hoewel ik vind dat ik goed met geld kan omgaan, weet ik ook dat ik hier nog veel winst te behalen heb. Ik zou het nog veel beter of verstandiger kunnen uitgeven. Zeker nu met alle prijsstijgingen en (als je pech hebt) negatieve rente op de bank is het een uitdaging om goed te kunnen rondkomen.

Er zijn helaas legio gezinnen die niet of met zeer veel moeite de maand overleven. Als je kijkt naar programma’s als Uitstel van executie of Steenrijk, straatarm weet je dat er ontzettend veel armoede en ellende is. Wij leven dan wel in een welvarend land, maar ook hier is het niet allemaal goud dat blinkt.

Meer openheid

Praten over geld, wat je verdient, spaart, uitgeeft is in ons land nog niet echt gebruikelijk. Ik durf wel te zeggen dat er best een taboe rust op het onderwerp geld. Het voelt ongemakkelijk en oncomfortabel om over geldzaken te praten met anderen. Je salaris is misschien wel het best bewaarde geheim. Denk maar eens terug aan de reclames waarin de slogan “Je mag alles van me weten, behalve mijn pincode” werd gebruikt.

Met mijn podcast wil ik taboes doorbreken en ook op het gebied van geld zou er veel meer openheid mogen komen. Als het zo gemakkelijk was om goed met geld om te gaan, dan zouden er niet zoveel mensen in de problemen zitten, lijkt me. Je leert het ook niet als vak op school. Als je geluk hebt, krijg je misschien wat educatie door je ouders, maar meestal moet je het lekker zelf uitzoeken.

Ik eindig deze blog met een aantal boekentips. Misschien haal je er mooie inzichten uit. Veel leesplezier.

  • Rijke pa, arme pa van Robert T. Kiyosaki
  • Denk groot, word rijk van Napoleon Hill
  • Gratis geld voor iedereen van Rutger Bregman
  • Miljonair met een gewone baan van Oeds-Jan Postma
  • De weg naar financiële vrijheid van Scott Rieckens
  • De route naar 100.000 euro per jaar van Suzanne van Duijn
  • Unf*ck je financiën van Melissa Brown
  • Blondjes beleggen beter van Janneke Willemse

 

p.s. Ik heb hierover ook een podcastaflevering opgenomen (Let’s talk about money). Hier kun je deze beluisteren!