In de vorige blog deelde ik de primeur dat ik (samen met Henk) het theater in ga. Hoe gaaf is dat? Ik nam afgelopen week ook een podcast hierover op. Mocht je het leuk vinden om meer details over de voorstelling te horen, zou ik je van harte willen aanbevelen deze te luisteren. Ik zal hier de link plaatsen, zodat je kunt luisteren.

Schrijfavontuur

Eerder heb ik misschien al verteld dat ik met een lieve schrijfcollega een verhaal heb geschreven. Dit verhaal is vorige week al ingeleverd en wij wachten vol ongeduld en spanning op de uitslag. We moeten nog even geduld hebben, want op 19 maart worden de vier winnende verhalen bekendgemaakt.

Het was een geweldige ervaring om dit samen te mogen doen. Ik heb een blog geschreven die op 8 maart (internationale vrouwendag) is gepubliceerd op Schrijvenonline.org. Heel erg cool, natuurlijk. Sowieso vind ik het leuk om regelmatig blogs in te sturen die dan ook geplaatst worden op deze leuke, informatieve site. Neem gerust eens een kijkje zou ik zeggen 😊.

Samen is beter

Lang heb ik gedacht dat ik alles alleen moest doen. Dat mijn problemen niet andermans problemen waren en dat ik ze dan ook maar zelf moest oplossen. Hoe stom kon ik zijn? Kijk, er is niets mis mee om in eerste instantie je eigen shit op te lossen. Als het je alleen lukt, is dat helemaal prima.

Zodra je merkt dat het toch niet zo eenvoudig/snel is op te lossen, is er niets mis mee om daarbij om hulp te vragen. Sterker nog, het is juist krachtig en goed om dat te doen. Samen kom je gewoon verder, dat is een feit.

Krachten bundelen

Natuurlijk hoef je geen probleem te creëren om samen te werken. Dat zou wat zijn, haha. Nee, je kunt leuke projecten best samen aanpakken. Het is gezellig, leerzaam en bovendien kun je mooie resultaten behalen wanneer je het samen doet.

Het is dan ook een slim idee om krachten te bundelen. Wat de een mist, kan de ander misschien toevoegen en andersom. Ieder mens heeft zijn eigen kwaliteiten en valkuilen. Hoe mooi als je van elkaars kwaliteiten gebruik kunt maken en elkaar op die manier kunt aanvullen?

Gelijkgestemden zoeken

Het werkt pas echt als je iemand zoekt die op hetzelfde niveau/level zit of denkt als jij. Een gelijkgestemde ook wel genoemd. Ik weet dat ik het heerlijk vind om met mensen te werken die precies weten wat je bedoelt of die dezelfde dingen meemaken.

Ik hoor het vaker voorbij komen, maar ik geloof er wel in. Als je een club mensen (of misschien is een partner ook genoeg) om je heen verzameld waar je mee kunt samenwerken, gaat dat gegarandeerd voor mooie dingen zorgen. Daar ben ik van overtuigd. Bovendien heb ik het ook echt gezien bij anderen.

Gezelligheid

Buiten het feit dat je samen verder kunt komen, is het ook gewoon heel erg gezellig om samen te werken. Overigens betekent dit niet dat ik alleen maar projecten met anderen wil doen. Ik kan me heel goed alleen vermaken en bezig zijn met eigen projecten.

Het gaat erom dat je de keuze hebt om beiden te doen. Je mag én en doen. Het hoeft niet het een of het ander te zijn. Dat is toch heerlijk? Voor mij is het een geruststelling om te beseffen dat ik hierin kan en mag afwisselen.

Ego

Wat je op social media regelmatig ziet, is dat mensen elkaar proberen af te troeven. Kijk mij eens succesvol zijn, ik heb al tienduizend volgers, ik heb dit, ik heb dat… En zo ben je in plaats van collega’s concurrenten en gun je die ander niets.

Ik denk dat het ego hierin een grote rol speelt. Ieder mens vindt het toch fijn om gezien en gewaardeerd te worden? Het is alleen de vraag of dat ten koste van een ander moet gaan. Ik denk van niet. Wat mij betreft is het nobel om een ander zijn of haar succes te gunnen.

Nooit meer jaloers?

Wil dat automatisch zeggen dat je nooit meer jaloers zult zijn op een ander? Nee, het is juist heel menselijk om af en toe jaloerse gevoelens te ervaren. Als je weet wat het je wil zeggen, kun je er vervolgens iets mee doen.

Jaloezie is een signaal dat iemand iets doet/heeft/kan wat jij ook graag zou willen. Als je in die gevoelens blijft hangen, raak je afgunstig op die ander en dat is een vervelend gevoel. Beter is het om die emotie om te zetten in concrete acties. Wat kan ik doen om ook dat doel te bereiken? Het wil niet zeggen dat je die ander moet kopiëren. Je mag het op jouw manier doen.

Ga lekker prutsen

Om maar weer te eindigen met de woorden: lekker prutsen, is dat het advies dat ik je zou willen meegeven. Ga eens lekker experimenteren om samen een project te doen. Wie weet vind je het super leuk en smaakt het naar meer.

In mijn geval is dat zeer zeker het geval. Samen een verhaal schrijven is me super goed bevallen en Sandy ook. Dat heeft ze in haar laatste brief naar mij geschreven. Klik hier als je die brief nog niet gelezen hebt en wel nieuwsgierig bent 😉…