Bijna, bijna heb ik 100 blogs met je gedeeld. Wow, wat een enorme hoeveelheid tekst is dat. Ik denk dat als ik ze allemaal achter elkaar plak, ik er een dik boek mee kan vullen.
Houd mijn blogpagina dus goed in de gaten als je nieuwsgierig bent naar mijn inzichten na 100 blogs.

Dit keer ga ik het met je hebben over falen en waarom dat eigenlijk helemaal niet erg is.
Lees je mee?

Bericht op Facebook

Afgelopen week plaatste ik een bericht op Facebook waarin ik inging op de vraag: “En? Is je boek al een bestseller?”
Het antwoord hierop is helaas: “Nee, nog niet.” Ik zie dan dat iemand meewarig het hoofd schudt en medelevend zegt: “Ach, dat geeft toch niet.” Inderdaad, dat geeft ook niets. Ik zou liegen als ik zeg dat het me helemaal niets uitmaakt. Het liefst zou ik willen dat ons boek duizenden keren gekocht zou zijn en in de top 10 van best verkochte boeken zou staan. Maar dat is nu eenmaal niet het geval.

Wat vind ik daar nu van?

Ik vroeg mezelf af wat ik er nu écht van vind. Maakt het me niet uit? Is het een ‘mislukking’? Of is het een mooi leerproces waar ik dankbaar voor en trots op mag zijn? Het laatste is het geval. Ik ben trots op ons boek en blij met alle boeken die we tot nu toe verkocht hebben. Maar ik ben vooral blij met de leuke reacties die we erop krijgen. Daar doe ik het tenslotte voor.

Het is een prachtig leerproces om een boek helemaal zelf in de verkoop te gooien, zonder hulp van een uitgever die volop aan promotie doet. Het enige wat we gedaan hebben is veel reclame maken op de social media kanalen: Facebook en Instagram. En weet je wat het is? Door het algoritme van deze kanalen krijgt lang niet iedereen je bericht te zien. Je moet al bijna met advertenties gaan werken om je boek onder de aandacht te brengen.

Heeft ons boek gefaald?

Misschien vraag je je nu af wat ons boek te maken heeft met falen. Nee, ons boek heeft zeker niet gefaald. Bovendien is het nog maar anderhalve maand in de verkoop dus er kan nog een heleboel gebeuren. Dat is het mooie van boeken: ze zijn tijdloos en kunnen dus nog jarenlang zorgen voor leesplezier.

De definitie van falen is: het onverwacht eindigen van het juist functioneren of het niet (meer) voldoen aan vastgestelde criteria van het systeem of een gedeelte daarvan. Aan deze criteria voldoet ons boek niet; het is niet onverwacht geëindigd met juist functioneren en het voldoet aan bepaalde criteria. Als je de letterlijke betekenis leest, kun je concluderen dat ons boek dus niet gefaald heeft.

Waarom falen goed kan zijn

Ik geef de moed dan ook niet op. Ik weet en ik voel dat het goed komt. One way or the other!
Toch kan het goed zijn om te falen. Ja, dat klinkt stom en raar. Ik weet het. Daarom zal ik het anders formuleren. Falen bestaat niet. Het is gewoon een manier om te zeggen dat iets op een bepaalde manier niet gelukt is, maar dat er nog genoeg andere manieren zijn.

Niet falen maar leren. Net als met fietsen. Je valt, staat op en probeert opnieuw. Zo kun je dat ook met alle andere dingen die je wilt leren, bekijken. Het is dan misschien niet gelukt op de manier die je voor ogen had, maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Niets is onmogelijk, als je er maar in gelooft.

Leren van je ‘mislukkingen’

Klinkt te mooi om waar te zijn, kun je nu denken. Dan zou toch iedereen alles bereiken wat hij of zij wil. Inderdaad, ik denk ook dat dat kan. Het ligt aan het verhaal dat we onszelf vertellen waarom dat vaak niet lukt. Dat kan ik nooit, het is te moeilijk, te zwaar, te veel, ik ben er niet goed genoeg voor, ik ken niet de juiste mensen, ik durf het niet, wat zullen mensen ervan vinden, en ga zo maar door.

Misschien als je van iedere ‘mislukking’ de dingen onthoudt die je een volgende keer anders zou doen, dat je iedere keer een stapje verder komt om je droom/doel te bereiken.
Ik weet wel dat ik mijn droom nooit opgeef.

Kijken naar wat je al bereikt hebt

In een open en fijn gesprek dat ik afgelopen week voerde, werd tegen mij gezegd: ‘Jij gaat ook als een speer. Ik zie zoveel gave dingen voorbij komen op social media. Echt te gek!’
Het eerste wat ik zei was dat het wel meeviel en dat ik liever veel verder zou willen zijn. Toen ik het mezelf hoorde zeggen, dacht ik: zie je wel, je haalt jezelf naar beneden. Kijk eens naar wat voor toffe dingen je al gedaan hebt afgelopen tijd.

Dat gaf me meteen een heel ander gevoel. Een gevoel van dankbaarheid. Ik heb in de afgelopen maanden (en jaren) al veel leuke dingen gedaan en bereikt. Dingen waar ik trots op ben. Successen die gevierd zijn. Maar ik kijk ook uit naar alle andere leuke en gave dingen die ongetwijfeld nog komen gaan. Het geeft hoop voor de toekomst.

En ja, er zijn genoeg dingen die ik liever anders had gezien. Dingen waar ik van geleerd heb. Dat is oké. Het is een proces, een (ontdekkings-)reis. Ik leer van de fouten die ik maak, pas aan, verander dingen en laat de (negatieve) situatie niet leiden. Zo zet ik iedere keer stappen voorwaarts.

Hoe ga jij om met fouten of ‘mislukkingen’?