De afgelopen week was de eerste vakantieweek van onze kinderen. Anders dan andere jaren gaan we dit jaar niet naar het buitenland, niet echt op vakantie dus. En hoewel we dat erg jammer vinden en hopen dat het volgend jaar weer gewoon mogelijk is zonder eventuele beperkingen of regels, maken we er maar het beste van.
In deze blog wil ik het met je hebben over leven in het nu.
Lees je mee?

Een andere manier van leven

Ik heb er op social media al vaker over gedeeld, zo ook afgelopen week, omdat het een actueel thema is. Helemaal nu we met z’n allen door een moeilijke tijd gaan. De hele wereld zit in hetzelfde schuitje en ook al ben je het misschien niet altijd eens met alles wat er gebeurt, toch moet je het er mee doen. Er zit niets anders op.
Onze dagelijkse routine ziet er momenteel waarschijnlijk heel anders uit dan pak ‘m beet anderhalf jaar geleden. Toen konden we zorgeloos en vrij gaan en staan waar we wilden. Er zijn mensen die zeggen dat dat nog steeds kan en dat je je niets van alle maatregelen moet aantrekken. Dat is hun goed recht. Iedereen mag denken wat hij of zij wil. In zekere zin ben ik het wel met ze eens, maar ik vind het daarbij belangrijk dat er geen mensen in je omgeving geschaad worden. Dus, niet ten koste van alles jouw mening aan anderen willen opdringen of mensen overhalen iets te doen waar ze niet achter staan.

Kijk naar mogelijkheden, niet naar onmogelijkheden

Ik heb misschien makkelijk praten. De crisis raakt mij niet zoals die anderen wel raakt. Ik ben mijn baan niet verloren, we hebben geen eigen restaurant, bar of hotel en iedereen van mijn familie is gezond. Als je op wat voor manier dan ook te maken hebt gehad met vreselijke tegenslagen is het natuurlijk heel anders. Daar wil en kan ik niet over meepraten of oordelen.
Ik ben van mening dat je, ondanks de ellende, moet kijken naar alles wat wél kan en mag. Om dus naar mogelijkheden te kijken/zoeken, in plaats van onmogelijkheden. Als je daar namelijk naar op zoek gaat, kun je altijd een heleboel dingen bedenken en zien die niet goed zijn of niet mogen/kunnen. Nogmaals, wanneer je in een rotsituatie zit, valt dat niet mee. Je hebt echter wel de keuze hoe je ermee kiest om te gaan.

Carpe diem

En daarom heb ik deze blog dan ook ‘CARPE DIEM’ genoemd. Een heel wijze uitspraak. Misschien zelfs een afgezaagd cliché. Maar o zo waar. Pluk de dag, geniet van het moment. Het is alles wat er op dit moment bestaat. Morgen bestaat (nog) niet en overmorgen is al voorbij. Het is dus belangrijk om van deze dag, van dit moment te genieten.
Hoe doe je dat? Vraag je je vast af. En als het zo makkelijk is, lukt het dan altijd en bij iedereen? Tja, daar heb ik geen kant en klaar antwoord op. Nee, het is zeker niet makkelijk en het lukt mij ook niet iedere dag. Was het maar zo’n feestje. Het heeft voor een groot deel te maken met dankbaarheid en dankbaar zijn.

Te veel gedachten in je hoofd

Als je je realiseert dat je wel 60.000 gedachten per dag kunt hebben, dan kun je nagaan hoe vermoeiend dat moet zijn. Gelukkig ben je je er niet continu bewust van, want dan zou je niet meer kunnen functioneren. Het verklaart wel waarom het zo lastig is om in het moment te zijn.
Vraag jezelf maar eens af hoe vaak je gedachten teruggaan naar het verleden of hoe vaak je nadenkt over de toekomst. Je zult er waarschijnlijk van schrikken hoe vaak dat is. Nu zijn er een heleboel manieren om je gedachten stil te krijgen. Om ze compleet uit te schakelen, lijkt me een kunst die slechts voor weinigen is weggelegd. Kijk maar naar de monniken in Tibet. Die brengen hun hele leven door in afzondering en stilte. Dat is heel andere koek.

Mindfulness

Wat je tegenwoordig ook vaak voorbij hoort komen, is de term ‘mindfulness’. Het betekent simpelweg je volledig bewust zijn van je huidige situatie. In mijn visie: in het moment leven. Je kunt het dus leren. Er zijn legio trainingen, cursussen of boeken over dit onderwerp te vinden. Mocht je het interessant vinden, zou ik zeker eens googelen op dit woord.
Ik dacht eerst dat het iets heel zweverigs was. Dat je met gesloten ogen en gekruiste benen op een matje zat te hummen in wijde kleding. Hoezo vooroordelen?
Nu weet ik dat het niet zo zwart-wit is als ik in eerste instantie dacht, haha.

Zoveel mogelijk leuke dingen doen

Voor mij betekent in het moment zijn zoveel mogelijk leuke dingen doen; met ons gezin, met Bart en ook alleen. En leuke dingen doen hoeft echt niet altijd veel geld te kosten. Er zijn meer dan genoeg activiteiten te verzinnen waar je geen (of heel weinig) geld voor nodig hebt. Denk aan: een mooie wandeling met picknick, een fijne fietstocht, een strandwandeling, een boek lezen in je achtertuin, een gezellig etentje aan een fijn gedekte tafel, een bioscoopavondje thuis met popcorn, spellenavond (dit is zó niet aan mij besteed, maar er zijn heel veel mensen gek op spelletjes, haha) en zo kan ik nog wel een tijdje door gaan.
Zoals je kunt lezen, zijn er heel, heel veel leuke dingen te bedenken die weinig tot geen geld kosten en die je vooral heel mooie herinneringen opleveren. Uiteindelijk is dat waar het in de kern om draait. Om het creëren van herinneringen waar je jaren later nog steeds met een warm gevoel aan terugdenkt.

Dankbaarheid

Ik hoop dat ik je met deze blog geïnspireerd heb en dat je gaat proberen/leren om meer in het moment te zijn. Om te genieten van alles wat je hebt en wat er is. Dat is namelijk echt veel meer dan je misschien nu denkt. Het helpt ook om dingen op te schrijven. Om een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Het hoeft niet veel tijd te kosten. Slechts een minuutje per dag. Je kunt dit ook eenvoudig op je telefoon doen, met bijv. de app Gratitude. Daarin kun je iedere dag een korte notitie met foto maken over waar je die dag dankbaar voor was. Ook staan er mooie affirmaties op. Een echte aanrader.
Ik wens je een heel fijne zomer(vakantie).