De winter loopt op z’n einde, maar het mooie weer laat nog op zich wachten. Dit weekend wordt storm Ellen verwacht; dat zal me wat worden 😉
Ik ben zelf een ‘wintergek’ en hou van knusse winteravonden op de bank onder een dekentje met een mok thee naar Netflix kijken. Of in een dikke jas en warme sjaal wandelen en daarna warme chocomel drinken in een gezellig café.

Voorpret in de winter

Een paar weken geleden was het ‘Blue Monday’; de meest deprimerende dag van het jaar. De feestdagen zijn achter de rug, de winter is nog lang niet voorbij, voornemens mislukken en de zomervakantie lijkt nog ver weg.
Ik schreef er een blog over (klik hier om deze nogmaals te lezen), gevuld met tips om de winter blues te lijf te gaan.

Hoe fijn kan het zijn om in de winter vooruit te kijken naar de zomer en na te denken over eventuele vakantieplannen. Voorpret is vaak net zo leuk als het daadwerkelijke gaan.

Nadenken over bestemmingen

Zelf ben ik niet echt van het uitpluizen en lezen over nieuwe bestemmingen. Bart des te meer. Hij surft avonden (soms wel wéken achter elkaar) op het internet op zoek naar leuke bestemmingen en natuurlijke de beste prijsjes.

Het is voor hem echt een sport om voor weinig geld een leuk tripje te organiseren. Het hele gezin wordt hierin betrokken. We moeten op de computer foto’s kijken, er worden reviews voorgelezen en we beslissen welke bestemming we leuk vinden.

Voordelen vroeg plannen

Profiteren van vroegboekkorting is één ding. Volop keuze hebben is een ander voordeel. Hoe later je je vakantie boekt, hoe meer campings, hotels of huizen volgeboekt zijn. Dan kan het zo maar gebeuren, dat jouw voorkeur er niet meer tussen zit.

Lange voorpret is toch bij uitstek het grootste voordeel. Hoe eerder je begint met plannen maken voor je vakantie, hoe langer je kunt genieten van deze plannen. Informatie over een land opzoeken, reisgidsen kopen/lezen, een lijstje maken met ‘must see’s & do’s’, ervaringen lezen van andere reizigers en nog veel meer leuks.

Ieder jaar dezelfde plek of juist niet?

Als je eenmaal weet waar je naartoe wilt, kan de voorpret beginnen. Al is uitzoeken wat je wilt natuurlijk ook erg leuk, tenminste dat kán het zijn 😉
Sommige mensen gaan ieder jaar naar dezelfde plek, omdat het land zo mooi is, het eten lekker, de mensen vriendelijk en gastvrij, de kinderen er vriendjes hebben gemaakt, etc.

Als kind ging ik een aantal jaren op rij naar dezelfde camping in Italië (Levico). Het was een prachtige camping, met veel activiteiten en voorzieningen, mooie natuur, leuke mensen en lekker weer. Het voelde ieder jaar als thuiskomen. Het eerste jaar was wennen, want alles moest verkend en ontdekt worden, maar de jaren daarna ging het soepeler. Dezelfde mensen, je kende de omgeving en wist de leuke plekjes. Als kind heb ik daar erg van genoten.

Nieuwe plekken, nieuwe herinneringen

Nu ik volwassen ben, heb ik juist behoefte aan nieuwe dingen en nieuwe plekken ontdekken. Eerder schreef ik al dat ik nogal snel verveeld ben. Rusteloos beter gezegd. Wanneer ik te lang op dezelfde plek, wil ik iets anders. Ik dacht altijd dat ik dan heimwee naar huis kreeg, maar besef nu dat ik gewoon iets anders wilde; een andere omgeving, nieuwe indrukken.

Niets zo saai als weken lang op een strandlaken liggen bakken in de zon. Iedere dag dezelfde route over de boulevard, eten in het hotel-restaurant, zelfde plek op het strand of aan het zwembad. Dat idee benauwt me. We hebben het wel gedaan, hoor. Een paar keer: met de bus naar Spanje, twee weken lang dezelfde soort dagen beleven. Ik vond het fijn, maar na een week of anderhalf wilde ik weer naar huis. Dan had ik het wel bekeken.

Op het (reis)verlanglijstje

Sinds de komst van de kinderen zijn onze vakanties wel wat veranderd. Toen ze nog klein waren, gingen we verder weg naar bestemmingen, die Bart en ik leuk vonden, en bekeken we van alles. Nu ze groter worden/zijn, zijn hun interesses veranderd en willen ze niet meer mee om allerlei dingen te bezichtigen. Nog even en we gaan weer samen, net als toen we jong waren.

Wat staat er nog op ons reisverlanglijstje?
Als het aan Bart ligt, vertrekken we uit Nederland en komen we nooit meer terug om vervolgens de hele wereld over te reizen. Dat zie ik niet zitten. Ik vind reizen geweldig en hou ervan om nieuwe landen, bestemmingen en plaatsen te bezichtigen, maar niet te lang. Ik vind het thuis ook erg fijn.

We willen graag naar:

Amerika, Jordanië, Groenland, Lapland, de Lofoten, Canada, Australië, Zweden, Finland, en nog veel meer mooie plekken.
Ik vergeet er vast nog een heleboel andere, prachtige bestemmingen, maar je moet ergens beginnen.

Wat zijn jouw vakantieplannen? Waar zou jij ooit naartoe willen? En hoe kom jij deze laatste winterweken door? Bedenk je vakantieplannen of doe je iets anders? Ik ben benieuwd. Ik zou het leuk vinden als je dit achterlaat in een reactie onder deze blog.

Misschien krijg ik nog goede tips.