En de winnaar is…Ellen Kusters; meest veelbelovend schrijftalent van 2019!

UPDATE: 17 OKTOBER KREEG IK DE UITSLAG VAN DE SCHRIJFWEDSTRIJD VAN DE THRILLERACADEMIE: IK MAG HET MOORDVERHAAL VOOR DE UNIVERSITEIT VAN WAGENINGEN SCHRIJVEN!!!!!!

In mijn hoofd heb ik deze zin al meerdere keren gehoord. Ik voel de adrenaline door mijn lijf pompen en zie mezelf in gedachten voor een volle zaal staan om een staande ovatie in ontvangst te nemen.

Waarom meedoen aan schrijfwedstrijden?

Eigenlijk doe ik nog niet eens zo heel lang mee aan schrijfwedstrijden. Het was niet in me opgekomen om mee te doen, totdat mijn docent Tania Heimans ons de tip gaf om vooral onze verhalen op te sturen en/of mee te doen aan schrijfwedstrijden.

Het zou tenslotte zonde zijn om niets te doen met alle geschreven verhalen, die je tijdens de opleiding moest maken. Helemaal waar, natuurlijk.

Hoe werkt het?

Op Internet is een overzicht te vinden van alle wedstrijden. Voor sommigen daarvan moet je een account hebben (of maken) en voor anderen betaal je inschrijfgeld. Dat laatste heb ik overigens nog niet gedaan. Waarom niet vraag je je af? Mmm, goede vraag. Alsof ik mezelf op een of andere manier niet goed genoeg vind om geld te betalen voor een wedstrijd.
Niet helemaal logisch, toch? Ik vind mezelf wel degelijk goed genoeg kunnen schrijven om er geld voor te betalen in de vorm van inschrijfgeld.

Aan de andere kant vind ik het niet nodig om geld te moeten betalen om aan een wedstrijd te kunnen deelnemen. Ze zouden míj juist geld moeten betalen, haha! Het is een beetje dubbel, voel ik.

Welke wedstrijden zijn er?

Natuurlijk kun je in verschillende genres en categorieën verhalen insturen. Ik weet bij voorbaat al dat ik niet ga deelnemen aan bijvoorbeeld poëziewedstrijden, aangezien dichten niet mijn sterkste kant is. Ik ben, geloof ik, blijven hangen in het “sinterklaasgedicht”- niveau. Hoewel ik destijds met gemak vier kantjes vol pende, dat dan weer wel. Alleen waren het geen technische hoogstandjes. Hooguit vermakelijk en enigszins informatief.

Toen ik een puber was, probeerde ik ‘diepzinnige’ gedichten te schrijven. Met veel opsommingen, metaforen en in mijn ogen moeilijke woorden. Toch ligt daar niet mijn kracht. En bovendien heb ik er geen/weinig affiniteit mee.

Mijn deelnames tot nu toe en hun afloop…

Om een specialisatie ‘thriller schrijven’ te winnen bij de Schrijversacademie, klom ik in de pen om een spannend verhaal te schrijven. Je had keuze uit een aantal beginzinnen. Moeilijkheid voor mij was en is het beperkt aantal woorden dat je voor zo’n wedstrijd mag gebruiken. Ik ben namelijk dol op veel woorden. Toch dwingt het me ook keuzes te maken en bepaalde stukken zinnen of stukken tekst weg te laten. Vaak wordt het verhaal er beter door. Dingen die geen meerwaarde hebben of herhalingen vervallen daardoor.

Helaas kwam mijn verhaal niet bij de laatste tien kans hebbende verhalen terecht. Erg jammer. Wel vond ik het erg leuk om te doen en wie weet ga ik er ooit een langer verhaal van maken, zodat het nog spannender wordt.

Overzicht van mijn deelnames

  • Fantasywedstrijd: Magie en Tovenaars ( resultaat: niet gewonnen, wel publicatie in de verhalenbundel)
  • Schrijversacademie: Om een specialisatie Thriller schrijven te winnen: Maak het verhaal af. Kort verhaal van maximaal 1200 woorden. (resultaat: niet gewonnen, ook niet bij de laatste tien)
  • Schrijversacademie: Win een pakket reisboeken en schrijf je leukste vakantie anekdote. (resultaat: niet gewonnen)
  • Badboek: Wedstrijd om een thriller te schrijven die op speciaal papier wordt gedrukt, zodat je het boek in bad kunt lezen. Werk een verhaalidee uit. (resultaat: ingestuurd, uitslag is nog niet bekend)
  • Schrijfwedstrijd Vriendin: Schrijf een spannende en zwoele, zomerse thriller. (resultaat: niet gewonnen)
  • Fantasyschrijfwedstrijd: Zonderlingen. Schrijf een verhaal over zonderlingen in maximaal 3.000 woorden. (resultaat: verhaal klaar, nog niet ingestuurd, deadline 3 november)
  • Thrillerwedstrijd uitgever Keytree. (resultaat: ingestuurd, bekendmaking op 23 oktober)
  • Thrilleracademie: Schrijf een moordverhaal dat gebruikt wordt als lesmateriaal voor studenten van universiteit Wageningen. In maximaal 200 woorden een verhaalidee verzinnen. (resultaat: ingestuurd, uitslag 17 oktober…)

Ik ben van plan het lijstje nog veel langer te maken en dus uit te kunnen breiden met nog veel meer spannende, leuke, ontroerende en gekke verhalen.

De aanhouder wint

Erg cliché, maar o zo waar: ‘De aanhouder wint’. Blijven geloven in jezelf, zorgen voor goed geschreven verhalen, die voldoen aan de gevraagde criteria. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Vooral doorgaan en niet opgeven.

Diep van binnen voel ik het vertrouwen dat het me een keer gaat lukken. Dat ik een schrijfwedstrijd op mijn naam mag zetten. Misschien zelfs een geweldige prijs win of een unieke kans krijg. Tot die tijd blijf ik zoeken naar geschikte wedstrijden en doe ik mijn best om een zo goed mogelijk verhaal te schrijven.

Ik hoop dat ik in een latere blog vol trots mag vermelden dat het me gelukt is om een prijs binnen te slepen.

Wat levert het me tot nu toe op?

Behalve dat er leuke prijzen te winnen zijn en de eer, levert het me vooral leuke verhalen op.
Al die verhalen bij elkaar wil ik binnenkort bundelen, zodat ik een soort verzamelbundel korte verhalen by Ellen Kusters kan ‘uitgeven’. Hoe? Uh, geen idee nog eigenlijk, maar dat is van latere zorg. Dát het gaat gebeuren, weet ik gewoon.

Naast (eventuele) prijzen, leuke verhalen en nieuwe ideeën brengt het een bepaalde spanning met zich mee.
Kans maken op, deelnemen aan een contest, concurreren met anderen, enzovoorts. Telkens weer een nieuwe uitdaging met (misschien) mooie uitkomsten.

Duim je voor me mee? Doe je zelf ook ooit mee aan wedstrijden? Heb je misschien goede tips voor me? Ze zijn meer dan welkom. Het zou fijn zijn wanneer je ze in een reactie onder dit blog achterlaat.