In mijn vorige blog keek ik terug naar het afgelopen (schrijf)jaar 2019. Nog niet gelezen? Klik dan hier om mijn herinneringen aan een bijzonder vruchtbaar (schrijf)jaar te lezen.
Terugkijken is fijn en dankbaar en maakt dat je nostalgisch wordt over alles wat geweest is. Vooruit kijken is misschien wel net zo fijn of zelfs fijner. In deze blog deel ik enkele (schrijf)plannen. Lees je mee?

Het afronden van mijn opleiding aan de Schrijversacademie

Sinds 1 december 2017 ben ik druk met het studeren aan de Schrijversacademie en dit jaar hoop ik mijn opleiding af te ronden.
Wat vliegt de tijd voorbij. Het lijkt als de dag van gisteren dat ik zenuwachtig en onzeker de TAC binnenstapte om voor de eerste keer kennis te maken met mijn medestudenten.

Nu, met iets meer zelfvertrouwen, geniet ik met volle teugen van alle opdrachten en bijeenkomsten. In maart start alweer mijn laatste specialisatie Romans & Korte verhalen in Eindhoven. Samen met mijn schrijfmaatje van het eerste uur gaan we deze laatste specialisatie tot een succes maken. Ik ben benieuwd welke verhalen er dit keer uit mijn pen vloeien.

De bekendmaking van het winnende verhaal van de schrijfwedstrijd ‘Zonderlingen’

In oktober dit jaar stuurde ik een verhaal in voor de wedstrijd ‘Zonderlingen’. In de zomervakantie kreeg ik hiervoor een idee en ik werkte dit in Italië verder uit. Terug in Nederland heb ik nog flink aan het verhaal geschaafd en het aan mijn broer laten lezen. Toen ik uiteindelijk tevreden was met het resultaat heb ik het ingestuurd.

In november werd bekend welke verhalen op de longlist staan en dus kans maken om de wedstrijd te winnen en gepubliceerd te worden. Om er met de Fantasy/SciFi Award 2020 vandoor te gaan. Tot mijn grote vreugde maakt mijn verhaal “Meneer Kees Leurrijk in het rijk Grauw” kans!
Nu zijn er 45 verhalen in de running en uiteindelijk worden er 25 verhalen gepubliceerd. Fingers crossed.

Tijdens het Fantasy/SciFi event op 7 maart in Arnhem, waar ik samen met mijn broer naartoe ga, wordt dit alles bekend gemaakt. Ik kijk er erg naar uit. Het belooft een mooie dag te worden, met een vol programma. Ik houd jullie uiteraard op de hoogte over de afloop van deze wedstrijd. Duimen jullie mee?

Nieuwe wedstrijden

Ook in 2020 wil ik meedoen aan schrijfwedstrijden, die aansluiten bij mijn interesses. Het zou te gek zijn wanneer ik een schrijfwedstrijd win, maar gepubliceerd worden in een bundel is natuurlijk ook gaaf. Hoe meer verhalen mensen van mij lezen, hoe meer naamsbekendheid ik opbouw en hoe meer mensen mij als schrijver (her)kennen.

Mezelf profileren op social media

Een onderdeel dat belangrijk is om naamsbekendheid op te bouwen, is berichten en stories posten op social media, zoals Facebook, Instagram en Pinterest. Al post ik regelmatig berichten hierop, toch blijf ik het lastig vinden een goede strategie te vinden, die echt werkt.
Vandaar dat ik regelmatig meedoe aan (gratis) challenges, in de hoop ervan te leren en deze kennis te kunnen toepassen.

Wat me hierbij opvalt, is dat ze bijna allemaal dezelfde dingen zeggen, maar dat het in de praktijk niet echt werkt. Of ik doe iets fout, dat kan natuurlijk ook.
Ook hiervoor geldt: de aanhouder wint. Het is een kwestie van volhouden en stug doorgaan. Trouw blijven aan mezelf en niet een kunstmatig trucje toepassen, dat niet bij me past. Ik laat zien wat ik graag deel en niet wat goed scoort.

“Het reizende boek”

Op verschillende plekken heb ik ze intussen gespot: (kleine) bibliotheekkasten en dit inspireerde me om er ook één in Neerkant te gaan plaatsen. Tenminste, dat is het idee. Nu de uitvoering nog. Er moet eerst een kastje gemaakt worden, waarin boeken tentoongesteld kunnen worden en het moet er ook nog eens aantrekkelijk en toegankelijk uitzien.

Het lijkt me erg leuk om deze bibliotheek Het Reizende Boek te noemen, omdat voorbijgangers een boek kunnen meenemen en wellicht verspreiden naar een nieuwe plek.
Iedereen heeft wel één of meerdere boeken, die niet meer gelezen worden. Zonde om deze weg te gooien of ergens op zolder te leggen waar niemand ze ooit nog ziet.
Geef het boek een tweede (of derde, vierde, vijfde, zesde, etc.) leven en maak iemand anders blij.
Aangezien ik niet echt handig ben, moet ik even uitzoeken hoe ik dit project ga vormgeven. Wordt dus vervolgd.

Organiseren van een literaire avond

27 mei 2019 was ik te gast in Deurne bij Henk Driessen. Hij nodigde mij uit om uit eigen werk voor te lezen en mijn verhaal te vertellen.
Ik vond het zó leuk om te doen, dat ik in het nieuwe jaar zelf zo’n avond wil organiseren. Maar nu samen met Henk.

Een idee hierbij is het uitschrijven van een verhalenwedstrijd met een, nog te bepalen, thema. De bekendmaking van de winnaar zal tijdens deze literaire avond zijn. Hopelijk met de nodige publiciteit, zodat er genoeg mensen op afkomen. “Deurne has writing talent”.

In januari heb ik hierover contact met Henk. Ik heb er in ieder geval super veel zin in. Er kunnen leuke dingen uit voortkomen.

Lezingen

In maart neem ik deel aan het symposium over burn-out. Dit wordt gehouden in het kader van de week van de psychiatrie en georganiseerd door Henk. We gaan er een boeiende avond van maken, waarin ik hopelijk een inspirator voor velen mag zijn.

Het vertellen van mijn verhaal voor een (groot) publiek vind ik erg leuk om te doen. Spannend, dat wel, maar ook echt leuk. Ik heb verschillende presentaties en lezingen gegeven en iedere keer zag ik hoe mijn verhaal bij anderen binnenkwam. Het effect van mijn woorden.
Ook al denk ik soms dat mijn verhaal niet bijzonder is, toch blijkt dat anderen mijn verhaal wél bijzonder en inspirerend vinden.

Website up to date houden en vernieuwen

Hoe trots ik ook ben op mijn zelfgebouwde en ontworpen website, verbetering is altijd mogelijk. In september/oktober 2019 bedacht ik, na een online samenwerk dag bij Rosanne Raubun, dat ik mijn site anders wil indelen en daardoor overzichtelijker wil maken.

Er stonden andere dingen op mijn TO DO lijstje, daarom parkeerde ik dit klusje. In 2020 heb ik volop ruimte (alhoewel: nu ik mijn blog lees, lijkt het jaar alweer redelijk gevuld) voor nieuwe dingen.
Mijn website aanpassen komt daarom zeker op mijn nieuwe TO DO lijstje. Houd deze site dus goed in de gaten de komende tijd. Binnenkort gaat er een en ander veranderen.

Mijn schrijfavontuur met Sandy

In één van mijn brieven naar Sandy reageerde ik op haar manieren om met schrijven geld te verdienen (klik hier om deze brieven te lezen).
In mijn hoofd ontstond een idee om andere beginnende schrijvers te inspireren en informeren. Een soort E-book met waardevolle tips.

Het zou geweldig zijn, wanneer uitgevers hier iets in zien en ons een kans geven om een soort gids/werkboek te maken voor beginnende schrijvers. Ik zie het al helemaal voor me.

Nu ik deze blog herlees, besef ik dat er genoeg werk te doen is. Om het nog concreter voor mezelf te maken, ga ik één dezer dagen een groot vel papier pakken en al mijn ideeën en plannen hierop schrijven/tekenen/uitwerken.

Ik geloof in de kracht van visualiseren. Hopelijk kan ik aan het eind van 2020 tevreden terugkijken en op mijn site al deze (grote of kleine) successen met jullie delen.

Wat zijn jouw plannen voor het nieuwe jaar?
Deel ze gerust in een reactie onder deze blog. Wie weet raak ik geïnspireerd door jullie plannen.