Vorige week keek ik terug op het afgelopen jaar en maakte ik de balans op. Welke doelen had ik mezelf voor dit jaar gesteld en welke daarvan zijn bereikt? Het jezelf doelen stellen helpt je immers om daadwerkelijk in actie te komen. Zolang het alleen bij dromen blijft, gebeurt er ook niets (of niet veel).

Daarom wil ik in deze blog alvast een aantal plannen met je delen. Lees je mee?

Niet te veel dingen doen

Het allereerste doel is om niet teveel dingen (tegelijk) te doen. Ik heb de neiging om alles wat ik leuk vind aan te pakken en dat leidt vaak niet tot het gewenste resultaat. Zoals je kunt lezen, is dat te wijten aan een gebrek aan focus. Dit jaar wil ik mijn focus dus op een aantal dingen leggen.

Misschien herken je het wel. Je hebt een doel, maar ergens halverwege ben je al zoveel andere leuke dingen tegengekomen dat je jouw doel uit het oog verloren bent. En hoewel daar niets mis mee is en het wellicht ook voor mooie kansen zorgt, baal je er toch van.

Mooi schrijfjaar

Vorig jaar begon ik overenthousiast aan een nieuw schrijfjaar. Ik wilde aan zoveel mogelijk schrijfwedstrijden meedoen om zo mijn kansen te vergroten op publicatie of het winnen van een wedstrijd. Een mooi schrijfjaar is 2021 zeker geworden. Ik heb ontzettend veel schrijfkilometers gemaakt.

Vorige week schreef ik al dat de theorie van die schrijfster bij mij niet klopte. Ik werd niet vaker gepubliceerd. Sterker nog, mijn verhalen werden juist minder vaak uitgekozen. Ik heb daarom besloten om mijn pijlen te richten op een beperkt aantal schrijfwedstrijden en niet meer overal aan mee te doen.

Twee boeken

In het nieuwe jaar zullen er maar liefst twee boeken van mij verschijnen. Daar ben ik uiteraard ontzettend trots op. Het is een erkenning voor al het harde werk dat ik heb gedaan de afgelopen jaren. Althans, zo voelt het.

Al hoop ik ook dat het hier niet bij zal blijven en dat er nog veel meer boeken van mijn hand zullen verschijnen. Hetzij bij een uitgeverij of in eigen beheer. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden om je verhalen bij de lezer onder de aandacht te brengen. Zoals het gezegde luidt: “er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden”.

Schrijfopdrachten

Op deze plek wil ik de intentie uitspreken om meer voor anderen te mogen schrijven. Natuurlijk blijf ik het geweldig vinden om mijn fantasie volop aan het werk te zetten, maar om voor anderen opdrachten te mogen doen, is ook te gek.

Er is al een project op mijn pad gekomen, waar ik nu nog niets over kan zeggen. Daar heb ik echt veel zin in. Een mooie uitdaging. Zodra er meer over bekend is, zal ik je op de hoogte brengen.
Vorig jaar heb ik een prachtig werkboek mogen schrijven en ik hoop dat er nog meer van dat soort opdrachten op mijn pad komen.

Podcasten

Behalve schrijven vind ik het ook helemaal fantastisch om te podcasten. Om mijn ervaringen en lessen te delen met de luisteraar. Het doel daarvan is om zoveel mogelijk mensen met mijn verhalen te bereiken en hen erkenning te bieden.

Samen met Henk ben ik de rubriek ‘Henk en Ellen in gesprek’ gestart en aankomende week gaan we het derde gesprek voeren. Super gaaf om onderwerpen te behandelen waarmee anderen ook worstelen. We hopen dat onze luisteraars er mooie inzichten uit kunnen halen en/of zich gesteund en begrepen voelen. Om op deze manier de wereld een beetje mooier te kunnen maken.

De reis gaat door

Ik geniet nog altijd volop van mijn reis. Het is een geweldig avontuur dat me naar allerlei prachtige bestemmingen leidt. Van te voren weet ik niet precies hoe dingen zullen verlopen. En dat is juist het mooie. Ik laat me verrassen door wat er op mijn pad komt. Natuurlijk besef ik dat het niet alleen maar positieve dingen zijn en dat er ook wel eens een mindere ervaring tussen zit, maar dat is oké.

Het gaat erom hoe je met deze teleurstellingen en tegenslagen omgaat. Blijf je erin hangen of neem je je verantwoordelijkheid en ga je door? Ik kies voor het laatste en dat betekent niet dat ik nooit gefrustreerd, onzeker, boos of verdrietig ben. Tenslotte ben ik mens en deze emoties horen er net zo goed bij.

Genieten met mijn gezin

Wat het allerbelangrijkste is, is dat het met mijn gezin goed gaat. Dat iedereen lekker in z’n vel zit en de dingen doet waar hij (of zij) gelukkig van wordt. Jammer genoeg kunnen we nu even weinig uitstapjes maken, maar er is nog genoeg te beleven.

Samen zijn, gesprekken voeren met elkaar, spelletjes doen (ik niet trouwens 😉), lekker eten, een wandeling maken of samen een filmpje kijken op de bank. Dingen die weinig kosten en toch zo ontzettend fijn zijn. Koester de momenten samen.

Vol energie ertegenaan

Het nieuwe jaar zie ik positief in. Ook dit jaar is er weer veel ellende, verdriet en teleurstelling geweest. Een jaar waarin we even mochten genieten van onze vrijheid, maar dat helaas toch weer eindigde in een lockdown. Het is zoals het is. We moeten ermee dealen, of we het leuk vinden of niet.

Hoop en vertrouwen houden, is wat we kunnen doen. Erin geloven dat het beter zal worden. Vol energie ertegenaan. De dingen doen waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Dat maakt happy!

Ik hoop dat je ook zin hebt om er een mooi, liefdevol en gezond 2022 van te maken. Ik kijk er in ieder geval wel naar uit. Op naar een geweldig nieuwjaar.