Wat een mooie week hebben we achter de rug. Een week waarin afscheid nemen centraal stond. Afscheid nemen van school, van klasgenoten en juffen. Bij een laatste schoolweek hoort ook een afscheidsmusical. Hoe bijzonder dat onze jongste dochter deze zelf heeft geschreven met twee vriendinnen.

Op Facebook en Instagram deelde ik hierover al het een en ander. Als je daar meer over wilt lezen, neem dan eens een kijkje op mijn Facebookpagina en Instagramaccount.
Ik heb met volle teugen genoten van de musical en hoe Yfke haar rol met verve speelde. Super trots! Hierover wil ik het met je hebben in deze blog.
Lees je mee?

Weten wat je wilt

Om even in het thema van de musical te blijven. Ik denk dat daar mooie lessen inzitten die ik vandaag met je wil delen. Zo leer ik ook van mijn eigen kinderen. Geweldig hoe ze je een spiegel voorhouden. Je moet het natuurlijk wel willen en kunnen zien.

Toen ze eenmaal besloten hadden dat ze hun eigen musical wilden schrijven en uitwerken, gingen ze er volledig voor. Doelbewust gingen ze te werk en lieten zich door niets en niemand weerhouden. Ik denk dat dat een voorwaarde is voor succes. Of om het gewenste resultaat te kunnen bereiken. Maar op de eerste plaats zul je dus heel goed moeten weten wat je wilt.

Bij je standpunt blijven

Het hele avontuur ging niet zonder slag of stoot. Niet alleen moesten ze het verhaal verzinnen en op papier krijgen, maar er moesten nog een heleboel andere dingen gebeuren en geregeld worden. Waarschijnlijk zijn er best momenten geweest waarop het even moeilijk was om door te zetten.

Omdat corona tussendoor kwam, omdat niet iedereen in de klas enthousiast reageerde op hun idee, omdat ze niet goed wisten hoe ze de liedjes moesten componeren, omdat het niet eens zeker was of ze de musical ├╝berhaupt zouden mogen opvoeren. Kortom, een heleboel onzekerheid. Dan is het extra belangrijk om bij je standpunt te blijven. In dit geval dus: het opvoeren van de zelfbedachte en uitgewerkte musical.

Doorzetten

Ik gebruik nu het voorbeeld van de dames en hun musical, maar dit kun je natuurlijk door ieder ander idee of plan vervangen. Het gaat er nu om dat ik je probeer duidelijk te maken hoe je, door op jezelf te vertrouwen, iets heel moois kunt bereiken.

Doorzettingsvermogen of uithoudingsvermogen is hierbij van groot belang. Het is een essentieel onderdeel van de hele reis naar het doel waar je naar streeft. Als je doel is om je eigen musical te schrijven en deze op te voeren, dan ga je daarmee aan de slag en stop je niet voordat je het bereikt hebt. Ook al komen er zeer waarschijnlijk obstakels op je pad.

Focus

Ik vind het proces een prachtig voorbeeld van je focus ergens op leggen en gaan voor wat je wilt. De dames hebben net zo lang geschreven, getekend, gepraat, geoefend en gedaan, totdat ze bereikt hadden wat ze zo graag wilden.

Het is wel belangrijk dat je je focus op het juiste hebt gericht en deze daar ook houdt. Hoe snel verleg je je focus weer op iets anders, omdat het niet snel genoeg gaat of omdat je niet weet hoe je verder moet. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit niet heel normaal is, overigens. Ik weet het zelf maar al te goed. Bij mij gebeurt het namelijk regelmatig dat ik weer een ander briljant plan krijg en daar mijn focus op richt. Een reminder voor mezelf, dus, haha! ­čśë

In kleine stapjes vooruit

Wat ik wel kan leren van Yfke en haar vriendinnen is dat ze met kleine stapjes vooruit zijn gegaan tijdens het hele proces. En van ieder stapje genoten. Zo kwamen ze iedere keer weer een stapje dichter bij het realiseren van hun droom. Geweldig dat ik hiervan getuige mocht zijn en van hun proces mocht leren.

Ik kan het op mezelf betrekken en lering trekken uit hun reis. Van dichtbij heb ik meegemaakt en meegeleefd hoe ze uiteindelijk hun droom hebben gerealiseerd. Afgelopen woensdag was het zover: de musical werd opgevoerd. De kers op de taart. Het was in ├ę├ęn woord geweldig.

Wat kun je hiervan leren?

Samen krijg je meer gedaan dan in je eentje. Als de ├ę├ęn iets niet durft of ergens geen talent voor heeft, kan een ander het doen. Zo kun je de taken verdelen en de dingen doen waar je het meeste talent voor hebt.

Weten wat je wilt en daarvoor gaan. All-in. Je hele ziel en zaligheid erin leggen. Dat deden ze in ieder geval. Ze waren super gemotiveerd, enthousiast en betrokken. En dat bleven ze gedurende het hele proces. Erg mooi en inspirerend om te zien.

Doortrekken naar mijn dromen

Ik besef dat dit ook allemaal op mij van toepassing is. Mijn doel helder hebben, een goed stappenplan maken, iedere keer een klein stapje vooruit zetten en doorzetten, ook al krijg je te maken met tegenslag(en).

Natuurlijk wist ik dit allemaal al, maar nu ik dit van dichtbij heb gezien, ben ik me er weer even van bewust. Dat het een mooie reis is met een bevredigend resultaat.
Ik ben een heel trotse moeder. Geweldig om te zien hoe ze hebben staan stralen. Ik voelde hoe ze genoten van hun moment. Dit was waarvoor ze het gedaan hebben.

In deze blog heb ik met je willen delen dat je ook van je kinderen heel veel kunt leren, dat ze een voorbeeld kunnen zijn. Hoe mooi is dat?