Over twee maanden is het zover: mijn laatste specialisatie. In een aantal van mijn vorige blogs deelde ik verhalen en ervaringen over hoe het is om op veertigjarige leeftijd opnieuw te studeren. Heb je deze blogs nog niet gelezen? Klik dan hier

Wijziging van plan

Een jaar geleden was ik ervan overtuigd, dat ik voor mijn laatste specialisatie zou kiezen voor Young Adult. Tot voor kort was dat het plan. Het lot besliste anders. Of mijn pad werd anders, dat kan ook. De specialisatie, die in november 2019 zou starten, zat helaas niet vol en werd geannuleerd. In het voorjaar of najaar van 2020 zou er misschien een nieuwe groep starten.

Eerder deelde ik met je dat ik al een hele tijd bezig ben met een verhaal over een magiër. Ik wilde dat verhaal gebruiken als uitgangspunt voor deze specialisatie. Het verhaal wilde op een bepaald punt echter niet meer vlotten; ik bleef steken en kon niet meer voor- of achteruit in het verhaal.
Ik parkeerde het bestand op mijn laptop (op de zogenaamde digitale plank) en ik hield in mijn achterhoofd de gedachte het ooit af te ronden.

Gaat het verhaal er dan wel komen?

Het idee om mijn verhaal af te maken tijdens deze specialisatie is alweer een tijdje geleden ontstaan. Vorig jaar (dat klinkt lang geleden, hè?) moest ik mijn plan herzien. Ik koos ervoor om niet te gaan voor Young  Adult, maar om de specialisatie ‘Romans & Korte verhalen’ te volgen.

De laatste tijd heb ik een aantal korte verhalen geschreven, dankzij schrijfwedstrijden waaraan ik deelnam.
Het lijkt me erg waardevol hierover meer te leren en me de fijne kneepjes van het vak beter eigen te maken. Samen met mijn schrijfmaat van het eerste uur ga ik de laatste etappe van mijn opleiding in. Ik heb er zin in.

Je vraagt je misschien af of het verhaal over Donovan de Magiër gedoemd is om voor altijd op die digitale plank te blijven liggen. Niet getreurd, ik het ontdaan van stof en spinnenwebben en er opnieuw aan begonnen. Ik ben het manuscript aan het herlezen en schrijven. Door het maken van een strakke planning, hoop ik het verhaal voor de carnavalsvakantie helemaal gelezen te hebben. Ook hoop ik dit keer verder te komen, vanaf het punt waarop ik vorige keer vastliep.

Vervolg manuscript afmaken

In mijn hoofd fladderen verschillende plannen en ideeën, die allemaal het levenslicht willen zien. Hoe meer ik bezig ben met de uitvoering, hoe meer ideeën lijken te ontstaan.
Aangezien ik snel mijn focus kwijtraak, is het belangrijk om al die ideeën en plannen op papier uit te werken en een planning te maken, zodat ze niet langzaam oplossen en in de vergetelheid raken. Ik ken mezelf en mijn valkuilen; ik ben creatief, maar ook snel afgeleid en verveeld. Bovendien wil ik soms té graag en heb dan niet altijd het geduld om vol te houden.

Als kind zorgde dat soms voor komische situaties; ik ben een blauwe maandag lid geweest van de tennisvereniging en na drie wedstrijden (een toernooi van de club) te hebben verloren, was mijn tenniscarrière alweer voorbij, voordat hij überhaupt begonnen was. Of wat te denken van de scouting, korfbal of skiën? Allemaal dingen waarvoor ik een korte interesse had, maar die net zo snel afnam.

Doel voor ogen houden

Als je weet wat je wilt bereiken en je maakt het concreet, wordt het makkelijker om naartoe te werken. Zo weet ik dat ik mijn verhaal over Donovan wil afmaken. Het wordt een Young Adult boek. De vormgeving heb ik al bedacht en er komt ook een deel 2 en 3.

Ik maakte afgelopen week een planning om mijn manuscript te herlezen en daarna verder te gaan met het verhaal. Het kan best zijn dat ik wéér vastloop in het verhaal, maar dit keer ben ik vastberaden verder te schrijven. Een andere invalshoek te zoeken, een nieuw personage inbrengen, enz.

Wat hoop ik te leren in die laatste specialisatie?

In de specialisatie ‘Romans & Korte verhalen’ leer je een roman, die je goed vindt, te analyseren en krijg je een helder idee hoe jouw boek of verhaal eruit moet komen te zien. Vervolgens werk je de opzet voor jouw eigen boek uit en ga je onder begeleiding van je docent je verhaal schrijven, zodat het steeds meer vorm krijgt.

Dat klinkt geweldig. Ik zou het zeker erg fijn vinden, wanneer mijn verhaal meer vorm en structuur krijgt. Op 28 maart is de eerste bijeenkomst. Ik heb er echt zin in en hoop een boel te leren, zodat mijn verhaal over Donovan echt afkomt. Al is het een Young Adult verhaal.

Ook voor het schrijven van korte verhalen voor schrijfwedstrijden hoop ik meer tips en handvatten te krijgen om mijn win kans te vergroten.

Ik houd jullie uiteraard op de hoogte.