Zo aan het eind van het jaar voel ik me een beetje nostalgisch. Een jaar vliegt immers voorbij en het is tijd om vooruit te kijken naar een nieuw jaar, waarin alles openligt en er talloze mogelijkheden zijn (al zijn die er natuurlijk altijd en niet alleen aan het begin van een nieuw jaar ;-)).

Goed schrijfjaar gehad?

Soms sta ik ervan versteld hoe snel een jaar voorbij gaat en wat er in zo’n jaar allemaal gebeurd is. Een hoop gedaan, gezien en ontdekt. Kortom: veel nieuwe ervaringen en indrukken rijker. Op deze manier wordt mijn ‘rugzak’ steeds voller (niet negatief bedoeld trouwens).

Ook op het gebied van mijn schrijfavonturen is er in een jaar weer een heleboel gebeurd. Nieuwe kansen dienden zich aan, nieuwe uitdagingen werden aangepakt en een hoop geleerd. Natuurlijk is er volop ruimte voor groei en verbetering en ga ik mezelf ook in 2020 verder ontwikkelen als schrijver. Nieuwe ideeën nestelen zich in mijn hoofd en ontpoppen zich (hopelijk) tot concrete plannen, die in de loop van 2020 het levenslicht mogen zien.

Hoogtepunten van 2019

Hieronder zal ik een lijstje met een aantal van mijn schrijfhoogtepunten met je delen:

 1. Het bouwen en ontwerpen van mijn eigen website en iedere week een blog online zetten. Al een tijdje droomde ik ervan; het hebben van mijn eigen website. Eerst wilde ik het uitbesteden, totdat ik een advertentie van Rosanne Raubun voorbij zag komen op Facebook. Toen besefte ik dat het beter zou zijn om het zelf te doen, zodat ik alles in eigen hand kon houden. Bijna een jaar later ben ik blij dat ik destijds deze keuze maakte. Super trots op het resultaat en dankbaar voor iedereen die mijn website (regelmatig) bezoekt om over mijn schrijfavonturen te lezen.
 2. Het winnen van de wedstrijd van de Thrilleracademie.
  Schrijf een moordverhaal dat dient als lesmodule voor VWO 4 leerlingen. Nog niet zo lang geleden mailde ik mijn verhaalidee naar de Thrilleracademie. Achteraf misschien raar om te zeggen, maar ik had een voorgevoel dat ik het wel eens zou kunnen worden. Ik was dan ook erg enthousiast en blij toen ik écht de winnaar was en het moordverhaal mocht schrijven. Het was een bijzonder project en ik vond het te gek om hieraan mee te werken. De komende jaren zullen veel VWO 4 leerlingen met mijn verhaal aan de slag gaan. Ik hoop dat ze net zo enthousiast zullen zijn als ik was tijdens het bedenken en schrijven ervan.
 3. Mijn briefwisseling met Sandy.
  Tijdens een Facebook challenge raakte ik in contact met Sandy en bleken we veel overeenkomsten te hebben. Zo werkt Sandy nog steeds in het basisonderwijs en is onze passie schrijven. Ik trok de stoute schoenen aan en stuurde haar via Messenger een bericht. Na veel contact over en weer stelde ik voor een ‘briefwisseling’ op onze websites te starten en elkaar tips te geven en onze ervaringen over schrijven met elkaar te delen. Dit heeft erin geresulteerd dat we nu al ruim een half jaar iedere week brieven naar elkaar schrijven en al veel moois met elkaar beleefd hebben op schrijfgebied. Uiteraard gaan we hiermee in het nieuwe jaar verder en hopen we zelfs iets moois te kunnen bieden aan andere beginnende schrijvers.
 4. Meedoen aan schrijfwedstrijden.
  Een jaar geleden had ik nog nooit meegedaan aan schrijfwedstrijden. Op aanraden van mijn docent van de Schrijversacademie, die ons hierop attent maakte tijdens één van onze bijeenkomsten, deed ik een poging en verwachtte er niets van. Groot was mijn verbazing toen mijn verhaal werd uitgekozen om te worden gepubliceerd in een verhalenbundel.
  Ik had toen de smaak te pakken, want afgelopen jaar leverde ik verschillende verhalen in. Het is een sport om een goed idee en/of plot te bedenken dat aansluit bij het thema en bovendien genoeg opvalt tussen de andere verhalen.
 5. Publicatie in een tweetal verhalenbundels.
  In het verlengde van punt 4 past dit punt. Hoe gaaf het ook is om een schrijfwedstrijd te winnen, toch is het niet iedere keer haalbaar. Incasseren hoort net zo goed bij het meedoen aan (schrijf)wedstrijden. Het komt dan ook regelmatig voor dat mijn verhaal niet doordringt tot de longlist. Hoewel dit een teleurstelling is, laat ik m’n koppie niet hangen. Volgende keer beter.
  Helemaal te gek is het wanneer jouw verhaal gepubliceerd wordt in een verhalenbundel. Zo kan iedereen alsnog jouw verhaal lezen, al heb je de wedstrijd niet gewonnen.
  Tot nu toe is het me twee keer gelukt om met één van mijn verhalen in zo’n bundel te komen. Deze boeken prijken op mijn nachtkastje; als trotse trofeeën.
  In het nieuwe jaar hoop ik weer in een aantal van zo’n bundels te mogen staan.
 6. SciFi/Fantasy event en uitreiking award op 7 maart a.s.
  Eén van mijn ingezonden verhalen heeft de longlist gehaald: een fantasyverhaal. Op het SciFi/Fantasy event van 7 maart wordt de winnaar bekend gemaakt, samen met de andere 24 winnende verhalen, die gepubliceerd worden in de verhalenbundel.
  Ik kijk ernaar uit, want het belooft een bijzondere dag te worden met een workshop, een boekpresentatie en natuurlijk de uitreiking van de SciFi/Fantasy award. Hoe gaaf!
  Met mijn broer vertrek ik op 7 maart richting Arnhem, alwaar de bekendmaking zal geschieden. Duim je mee?

Dit is slechts een greep uit de vele mooie avonturen van afgelopen jaar. Andere hoogtepunten zijn:
* Het afronden van een tweetal specialisaties: Storytelling en Autobiografisch Schrijven. Veel geleerd, mooie verhalen geschreven en leuke mensen ontmoet.
* Het geven van twee lezingen (op een vrouwenevent en tijdens een literaire avond voorlezen uit eigen werk). Dit blijf ik geweldig vinden; om mensen deelgenoot te maken van mijn leven. Het is prachtig om te zien dat mensen geïnspireerd raken door jouw verhaal en je ziet aan de gezichten dat jouw woorden effect hebben en bij mensen binnenkomen. Heel waardevol.
* Het versturen van nieuwsbrieven naar abonnees. Mensen die zich via mijn website hebben geabonneerd op mijn nieuwsbrief krijgen zo’n één keer in de maand een update over hoe het met me gaat en waarmee ik bezig ben. Super leuk om te doen. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, ga dan even naar mijn website en meld je aan. Dan krijg jij ook iedere maand een update over mijn schrijfavonturen. Leuk!
* Iedere dag opnieuw genieten van de vrijheid om datgene te kunnen en mogen doen wat ik het liefst doe: nieuwe verhaal ideeën bedenken en uitwerken.

Zoals je leest, is er in een jaar weer veel gebeurd op schrijfgebied. Ik heb mooie avonturen beleefd en hoop hiermee in 2020 verder te gaan.
Volgende keer ga ik vooruit blikken en deel ik mijn nieuwe ideeën en plannen. Hopelijk lees je dan ook weer mee?

Wat waren jouw hoogtepunten van 2019? Ik zou het tof vinden wanneer je ze achterlaat in een reactie onder deze blog.