In een van mijn vorige blogs schreef ik, dat ik sinds december 2017 begonnen ben aan een opleiding aan de Schrijversacademie.
Wat die opleiding precies inhoudt, vraag je je misschien af. Ik zal het in deze blog kort uitleggen. Ook wat ik tot nu toe geleerd heb.
De Schrijversacademie: een top opleiding
Al zoekende op het internet kwam ik per toeval (of niet??) uit bij een bericht over de Schrijversacademie. Natuurlijk wist ik dat ik meer wilde leren over het ambacht schrijven, maar waar of hoe precies was me niet duidelijk. Ik bezocht hun website en ging op zoek naar ervaringen van studenten, die de opleiding gevolgd hadden of er nog mee bezig waren. Het lezen van de positieve ervaringen bevestigde mijn gevoel en ik besloot een mail te sturen naar de Schrijversacademie. Ik kreeg bijna meteen antwoord met de vraag of ze me even mochten bellen. Prima; ik stuurde mijn telefoonnummer en enkele minuten later had ik een prettig gesprek met een alleraardigste dame.
Het voelde allemaal heel goed en ik had echt zin om meteen te beginnen. Zo snel ging dat, jammer genoeg, niet en ik zou nog enkele maanden moeten wachten, voordat de eerste bijeenkomst gepland stond. Eerst moest er voldoende animo zijn om een groep in Eindhoven te kunnen starten. Hoe meer ik te weten kwam over wat de opleiding precies inhield, hoe meer zin ik kreeg om te beginnen. De tijd kon wat mij betreft niet snel genoeg voorbij gaan.
Mijn eerste kennismaking
Toen bekend werd dat de opleiding in Eindhoven daadwerkelijk doorging en ook de data bevestigd waren, begon het aftellen. Eén december zou de eerste bijeenkomst zijn. Ik besloot met de trein te gaan, want dat was de gemakkelijkste manier om bij het Temporary Art Centre (TAC) in Eindhoven te komen, vlakbij of beter gezegd tegenover het Philips Stadion. Met mijn tas vol boeken (die ik enkele weken daarvoor had ontvangen), modulewijzers, boterhammetjes en wat te drinken, vertrok ik met gezonde spanning naar Eindhoven. Ik was heel benieuwd wie er in de groep zouden zitten en of mijn docent aardig was. Thuis had ik een vooropdracht gemaakt, die ik voor iedereen had uitgeprint.
TAC: een bijzondere plek
Natuurlijk was ik veel te vroeg, dus kreeg ik van de leuke jongen achter de bar een lekkere cappuccino en een uitgebreide rondleiding. Het gebouw sprak me erg aan; er zijn allerlei ateliers van kunstenaars, die hun werk in expositieruimtes tentoon kunnen stellen en waar ze kunnen werken. Lekker arty! Ik voelde me er meteen thuis. Ook de inrichting van het restaurant en de bar was lekker gek. I love it! Langzaamaan druppelden alle cursisten binnen en de ruimte waar de bijeenkomst plaatsvond, was de oude werkkamer van Frits Philips. Een tochtige ruimte met enkel glas en sober ingericht. Wat dat betreft weinig inspirerend.
Onwennig voorstelrondje
Zoals meestal als je elkaar nog niet kent, volgde er eerst een voorstelrondje. Dat was waarschijnlijk ook het spannendste van alle bijeenkomsten. De reden waarom ik hier zat, was immers best heftig te noemen. Gelukkig reageerde iedereen positief en voelde ik me meteen op mijn gemak bij hen. Ook mijn docent bleek super aardig en ook nog eens erg goed in lesgeven. Iets dat niet voor iedereen is weggelegd. Ze is heel inspirerend in haar manier van doen en praten.
Ik geloof niet dat ik ooit eerder zo enthousiast was over iets nieuws. Het voelde alsof ik thuiskwam en alles wat de afgelopen tijd gebeurd was, had geleid tot het beginnen met deze opleiding en deze groep mensen. Ik vond het niet moeilijk of spannend, maar vertrouwd en vooral leuk. Bergen inspiratie had ik na de eerste bijeenkomst en ik kon niet wachten om aan de eerste echte opdracht te beginnen. De doos met boeken staat al sinds november 2017 midden in onze woonkamer als een soort pronkstuk. Ik moet regelmatig literatuur uit deze doos raadplegen voor bepaalde opdrachten en wil dan snel het juiste boek uit de doos kunnen pakken. Dat én gebrek aan opbergruimte in huis. Ik denk dat er maar een nieuwe werkplek moet komen!
Wat brengt de opleiding me tot dusver?
Op de eerste plaats heel leuke, nieuwe contacten. Met één leuke vrouw heb ik zeer regelmatig contact via Messenger of WhatsApp en we ondernemen soms leuke dingen samen. Een fijne klik, veel raakvlakken en genoeg stof om over te praten. Nieuwe mensen leren kennen vind ik prettig, een verrijking, zeker als het gaat om mensen die dezelfde passie delen en begrijpen waar je mee bezig bent.
Daarnaast is het maken van de opdrachten uitdagend en zet het me aan tot nadenken over mijn schrijfstijl. Ik ontdek meer en meer welke stijl bij me past en in welk genre ik me wil specialiseren. De andere cursisten hebben allemaal hun eigen stijl en hoewel ik dat zeker bewonder, weet ik ook dat het niet mijn stijl is. De een schrijft bijna poëtisch met prachtige metaforen en beeldspraak en de ander kan met een soort bijtend sarcasme een situatie humoristisch beschrijven. Gelukkig zijn er ook een aantal cursisten, die net als ik, niet te complex schrijven, maar dicht bij zichzelf blijven. Iedere stijl wordt geaccepteerd en de feedback in de digitale leeromgeving (DLO) is overwegend positief en altijd opbouwend en eerlijk.
Basisgedeelte afgerond
Het afronden van de vier basismodules is sinds een aantal weken een feit. Deel 1 is dus klaar. Als herinnering ontvang ik over enkele weken een boek met daarin alle korte verhalen (het eindproduct van de laatste module) gebundeld en het doorgeefverhaal dat we eerder geschreven hebben. Het voorwoord is geschreven door onze docent. Echt gaaf! Ik hoop dat het boekje snel in onze brievenbus ligt. Ik kan niet wachten om alle verhalen nog eens rustig door te lezen en er met een glimlach van oor tot oor van te genieten.
Zoals je kunt lezen, heeft de opleiding me tot dusver een hoop gebracht. Of ik al een nieuw boek geschreven heb? Nee. Of ik al een uitgever gevonden heb voor mijn nieuwe werk? Nee.
Maar de fijne ervaringen en het fantastische gevoel dat het volgen van deze opleiding me geeft, is me heel wat waard en dat pakt niemand me meer af. Mooi toch?
Heb jij ook opnieuw een opleiding gevolgd of ben je van plan dat te gaan doen? Leuk! Ik ben heel benieuwd naar wat voor opleiding je doet of gedaan hebt. En wat het jou heeft gebracht. Laat je het in de reacties hieronder achter? Fijn.
Liefs Ellen
Weer een leuke blog Ellen👍
Als ik het lees verheug ik me op de volgende week waar jk ook weer mag beginnen. Je enthousiasme spat, enorm aanstekelijk voor mij, van je blogverhaal af😘
Je korte vervolgverhaal vind ik ook super. Hoe krijg je het toch allemaal voor elkaar?
Geweldig😉petje af voor jou👍😘🎉💐🥂
Dank je wel, Ankie.
Fijn dat mijn enthousiasme jou aansteekt. Maar volgens
mij heb jij geen motivatie nodig, want jij bent van jezelf super gemotiveerd
en ik weet zeker dat jij erg gaat genieten van de specialisatie. Ik lees de verhalen, die je geschreven
hebt heel graag! Ik ben dan ook benieuwd wat er dit keer uit je pen zal vloeien.
Heel veel plezier en geniet ervan!
Fijne carnaval.🎊🎉
Liefs Ellen😍❤