In het brievenavontuur dat ik iedere week met Sandy beleef (meer weten? Klik hier om een kijkje op haar website te nemen. Héél leuk! En voor onze brieven klik hier), schreef Sandy dat ze in de maand november de NaNoWriMo ging doen.
In deze blog ga ik uitleggen wat dat precies inhoudt en waarom ik deze uitdaging ook aanga.

Nano watte?

Toen ik de naam voor de eerste keer ergens op internet voorbij zag komen, moest ik een paar keer kijken, wat er nou eigenlijk stond. Na-No-Wri-Mo. Het is een Engelse term en de eerste letters van vier woorden.

De precieze term staat voor National Novel Writing Month; het is een jaarlijks terugkerend schrijfevenement. In die maand is het de bedoeling dat deelnemers 50.000 woorden schrijven van een roman binnen het tijdsbestek van 30 dagen.

Een hele roman schrijven in een maand?

Ik hoor je bijna denken. Huh? 50.000 woorden in 30 dagen? Een hele roman schrijven? Hoe dan? Ik kan je wel vast verklappen dat het geen roman gaat worden. Nee, ik ga een ander project inzetten voor die schrijfmaand.

Hoe leuk en gaaf ik het ook vind om aan een nieuw project te beginnen, toch zit er iets anders in mijn hoofd. Iets dat ik al een tijdje heel graag wil ‘afmaken’. Waar ik al een poos tegenaan lijk te hikken, omdat het een heel karwei is.

Het herschrijven van mijn manuscript

Zoals je weet ben ik bezig om een nieuwe versie van mijn boek ‘Er was eens…een juf’ te schrijven. Ik heb contact met Droomvallei en waarschijnlijk gaan zij mijn boek opnieuw uitgeven. Joepie!!
In een eerdere blog (goede voornemens) schreef ik dat ik eind 2019 klaar wil zijn met herschrijven.

Dat leek een half jaar geleden nog héél ver weg. Maar, zoals dat meestal gaat, ik werd in beslag genomen door een heleboel andere leuke ideeën en projecten. Iets met focus en creatief brein?
Het leek er een beetje op dat ik de zaak aan het uitstellen was of in ieder geval voor me uitschoof. Dat komt wel, zei ik dan tegen mezelf. Nu is het dan écht zover.

Met feedback aan de slag

Gelukkig heb ik tijdens de nanowrimo hulp vanuit de Schrijversacademie en natuurlijk de morele support van Sandy (en andersom ben ik er ook voor haar!).
Voor de zomervakantie had ik een mail gestuurd naar de Schrijversacademie met de vraag of ze nog manuscripten konden gebruiken voor de specialisatie Redactie. Op dat moment waren ze voorzien.

Net toen ik het niet meer verwacht had, kreeg ik een mail met de vraag of ik mijn manuscript nog beschikbaar wilde stellen voor de specialisatie Redactie, die na de vakantie weer van start ging met een nieuwe groep studenten. Soms vallen puzzelstukjes op hun plek. Dit was voor mij zo’n moment.

Veel bruikbare tips

Ik had het geluk om een superleuke, spontane en betrokken dame te treffen, die met mijn manuscript aan de slag ging. Helaas konden we elkaar niet in real life ontmoeten, maar hadden we een heel nuttig, inspirerend en ook emotioneel skype gesprek.

Ook ontving ik van Janneke een document, met een aantal geredigeerde hoofdstukken van mijn boek en heleboel tips en op- en aanmerkingen. Hiermee kan ik de komende maand aan de slag.

Gaat het me lukken om in dertig dagen 50.000 te schrijven?

De vraag is of het me gaat lukken de deadline van 50.000 woorden te halen op 30 november. Voor jou, als lezer, net zo spannend als voor mij. Ik weet van mezelf, dat als ik ‘mijn klauwen’ ergens inzet, ik er dan ook helemaal voor ga. Niet voor 100% maar voor 200%.

Ik wil niets liever dan in december 2019 te kunnen zeggen dat het me gelukt is om mijn hele manuscript te herschrijven. Dat ik trots ben op het resultaat.
Toen ik, inmiddels bijna vier jaar geleden, begon met het schrijven van mijn verhaal, zat ik middenin mijn burn-out en het genezingsproces. Met name in het begin van het verhaal, kun je teruglezen dat het moeilijk was om afstand te nemen van mijn verhaal. Ik denk dat daardoor veel stukken uit het eerste gedeelte geschrapt kunnen worden en dat er beter andere dingen voor in de plaats kunnen komen.

Ik ga ervoor!

Met de fijne feedback van Janneke, de geredigeerde hoofdstukken en alle nuttige tips, de online cursus over de nanowrimo en de morele support van Sandy, gaat me dat zeker lukken.

Ik heb er echt zin in. Ik weet namelijk zeker dat mijn verhaal er heel veel beter van gaat worden. Van het herschrijven. In de afgelopen jaren heb ik bovendien een hoop bijgeleerd over hoe ik een verhaal prettig leesbaar kan maken en welke technieken ik hiervoor kan toepassen.

Via Facebook en Instagram zal ik je op de hoogte houden van mijn vorderingen.
Duim je voor me dat het gaat lukken om die 50.000 woorden op papier te knallen? Dat het me gelukt is het hele manuscript te herschrijven?

Dat zou ik erg waarderen.
Mocht je een goede tip hebben, waardoor het volhouden van schrijven me makkelijker afgaat, laat dan gerust een reactie achter onder deze blog. Leuk!

Wordt vervolgd…