Na een heerlijke vakantie heb ik weer zin om me bezig te houden met het bedenken van nieuwe verhalen. In de blog van vorige week vertelde ik dat het soms nodig is om even rust te nemen om op die manier je batterij op te laden en er daarna weer tegen te kunnen.

In deze blog heb ik een paar leuke nieuwtjes over een paar projecten waar ik aan werk/gewerkt heb. Lees je mee?

De bundel ‘Meer dan menselijk’

Vorig jaar kreeg ik een berichtje met de vraag of ik zin en tijd had om mee te werken aan een project waarvan de opbrengst naar het Autismefonds gaat. Het onderwerp was Goden en Godinnen. Dat klonk heel goed, vond ik, dus ik zei ja. Met mij nog zo’n negen andere schrijvers.

Helaas stopte de persoon die het idee had er na een poosje mee. Gelukkig nam iemand uit onze groep het van haar over en kon het project toch doorgaan. Inmiddels zijn we een bijna een jaar verder en begint het project steeds meer vorm te krijgen.

Samenwerken

In eerste instantie had ik één idee, maar gaandeweg had ik twee verhalen die ik vervolgens instuurde. Een prettige bijkomstigheid was dat er ook een redacteur meewerkte die alle verhalen zou beoordelen en redigeren. Het wordt echt professioneel aangepakt.

Twee weken geleden kreeg ik mijn verhalen terug en kon ik aan de slag met het doorvoeren van alle aanpassingen. Ik heb al wat ervaring met redactiewerk, zodat ik dit keer niet schrok van alle roodgekleurde woorden, haha! 😉 Als je dat niet eerder hebt gezien, kun je daar best van schrikken. Het lijkt dan namelijk alsof je helemaal niet kunt schrijven.

Beter resultaat

Was ik eerder van mening dat ik alles alleen moest kunnen, ben ik daar toch van teruggekomen. Voor je eigen fouten ben je namelijk blind. Hoe vaak je je verhaal ook leest en verbetert, je ziet gewoon niet wat er nog veranderd zou kunnen worden. Zelf ben je waarschijnlijk super tevreden met je verhaal.

Een paar nieuwe, frisse ogen kunnen je helpen naar eventuele ‘fouten’ of minpunten te kijken. Voor de schrijver is het verhaal kloppend en logisch, maar de lezer mist misschien informatie. Daarom is het juist goed wanneer je het niet alleen doet. Een redacteur helpt je daar enorm bij. Het verhaal wordt een stuk beter na redactie.

Leuk contact

Ik had het genoegen om met een leuke redacteur samen te werken. Doordat zij me op sommige dingen in het verhaal wees, werd het uiteindelijk een stuk beter. Niet dat er grote veranderingen hebben plaatsgevonden, maar het leest vloeiender en daardoor prettiger.

Ik begrijp nu pas het belang van het hebben van een goede redacteur. Samen kun je dus echt meer dan alleen. Bovendien is het ook gewoon leuk om het er met elkaar over te hebben en zo het verhaal te verbeteren. Mijn verhalen zijn op dit moment helemaal klaar en gaan door voor de tweede redactieronde (dit keer op taalniveau). Ik ben benieuwd of er nog veel te verbeteren is 😊.

Tweede project

Alweer een paar jaar geleden deed ik mee aan een wedstrijd van Marelle Boersma (toen heette het nog Thrillerschool). Ze waren op zoek naar een verhaalidee voor een moordverhaal dat gebruikt zou worden door de universiteit van Wageningen. Op Vwo scholen kunnen leerlingen kiezen voor het vak NLT en daarvoor moest een nieuwe module worden ontwikkeld.

Ze waren op zoek naar een nieuw verhaal en hadden aan Marelle gevraagd of zij daarvoor zou kunnen zorgen. Zo ontstond het idee om een wedstrijd te organiseren en schrijvers de kans te geven hiervoor in aanmerking te komen. Lang verhaal kort: ik won de wedstrijd (of beter gezegd mijn idee) en mocht het verhaal schrijven (ik heb hier overigens een blog over geschreven. Klik hier om deze te lezen).

Super leuke terugkoppeling

Het hele project is al een tijd afgerond en hoewel ik nog eens geïnformeerd had hoe het was afgelopen, hoorde ik er eigenlijk niets meer over. Tot een paar dagen geleden. Ik kreeg een heel leuk appje van Saskia (de persoon met wie ik dit project ben aangegaan) met een update over het project.

In een post op Facebook schreef ik heel enthousiast dat ons verhaal inmiddels door bijna 80 scholen wordt gebruikt en dat de reacties positief zijn. Ik was en ben razend trots. Hoe gaaf om terug te krijgen dat jouw verhaal door zoveel kinderen wordt gelezen en dat ze heel enthousiast zijn. Ik heb ook gezien hoe de online omgeving voor de leerlingen eruitziet. Heel knap gemaakt, alsof je in een aflevering van CSI bent terechtgekomen.

Mooie opkikkers

In een korte tijd heb ik twee leuke berichten gekregen over projecten waaraan ik meewerk/heb gewerkt. Dat zijn mooie opstekers, zeker omdat het de laatste tijd wat minder wilde vlotten met schrijven. Het geeft me energie.

Ook begint het weer te kriebelen om nieuwe verhalen te bedenken en uit te werken. Er is namelijk een schrijfwedstrijd die georganiseerd wordt door Vriendin en daar heb ik wel heel veel zin in. Ik ga binnenkort beginnen om een idee uit te werken. Wordt vervolgd dus…