Bijna is het zover. Nog een paar weken wachten en dan komt mijn tweede e-book bij HIP Publishing uit. In deze blog wil ik het spannende proces daarnaartoe met je delen.

Lees je mee?

Goed werk heeft tijd nodig

Ik hou van clichés, misschien was je dat al eens opgevallen, haha. De reden waarom ik ervan hou, is omdat ze kloppen. Waarom andere woorden kiezen, als die aloude gezegden de spijker op z’n kop slaan, nietwaar?

Anyway, het heeft best even geduurd voordat de lancering van mijn e-book dichterbij kwam. In juni tekende ik het boekcontract en deze maand wordt het gelanceerd. Daar zitten nogal wat maanden tussen. Dat betekent overigens niet dat ik al die tijd heb stilgezeten. In tegendeel.

Herschrijven is een heel karwei

Het manuscript was nog niet zoals het zijn moest, dus was er voor mij werk aan de winkel. Herschrijven is een tijdrovend, en sorry dat ik het zeg, niet altijd even leuk werk. Het hoort er echter wel bij. Zonder herschrijven is het verhaal een stuk minder geloofwaardig.

En dus ging ik aan de slag om er een beter kloppend verhaal van te maken. Met de hulp van Henk Driessen heb ik geschrapt, herschreven en nog eens geschrapt en herschreven. Het zit ‘m echt in de details. Af en toe is het een kwestie van een paar woorden veranderen. Soms ook een hele scene schrappen of herschrijven.

Samenwerken loont

Hoewel ik eerder de overtuiging had dat ik alles zelf moest kunnen, ben ik daar wel van teruggekomen. Dat heb ik waarschijnlijk al vaker in een blog gedeeld. Het maakt een verhaal juist een stuk beter wanneer je het schrijfproces samen doet.

Als schrijver weet je namelijk nooit hoe een lezer je verhaal interpreteert. Wat voor jou heel logisch is, is dat voor een lezer totaal niet. Of wat te denken van bepaalde stopwoorden, het gebruik van hulpwerkwoorden (passieve schrijfstijl) of herhalingen. Zo zijn er veel dingen die je zelf niet in de gaten hebt.

Schrikken geblazen

Toen ik mijn verhaal van de redactie terugkreeg, schrok ik in eerste instantie. Het wemelde namelijk van de rode woorden. Als ik niet beter wist, zou ik denken dat er helemaal niets aan deugde. Dat is natuurlijk niet zo. Het zijn allemaal verbeteringen.

Zo kan het zijn dat er teveel spaties in staan, dat een komma niet op de goede plaats staat, een letter vergeten of teveel, en ga zo maar door. Allemaal dingen die je zelf op een gegeven moment niet meer ziet.

Tevreden

Na een paar keer goed door het manuscript te hebben gekeken en alle veranderingen te hebben aangebracht, was ik een tevreden schrijver. Toegegeven, op deze manier werd het verhaal alleen maar beter en dat is waar het uiteindelijk om te doen is.

Ook in het plot zijn enkele dingen gewijzigd. Niets ingrijpends of zo, maar wel op een manier dat het verhaal geloofwaardiger wordt. Toch is dat soms best even slikken. Maar als je dat gevoel aan de kant kunt zetten, dan zie je dat de redacteur het goed gezien heeft en dat het verhaal beter wordt door die aanpassingen door te voeren.

Wachten tot de lancering

Nu is het dus wachten tot het moment van lanceren. En dat is spannend, heel leuk spannend, dat wel. Voor mij komt echter de grootste uitdaging: het promoten van mijn boek. Oftewel de marketing. En nee, ik heb daarvoor geen hulplijnen. Ik mag het zelf doen en invullen.

Daarom plaats ik regelmatig updates van mijn schrijfproces en hoop ik op deze manier de lezer te prikkelen en enthousiast te maken. Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat niet iedereen de geschikte lezer is en dat moet ik accepteren. Hoewel ik zou willen dat iedereen mijn e-book leest, haha.

Te veel promotie?

Bestaat er eigenlijk wel iets als teveel boekpromotie? Ik moet realistisch zijn en beseffen dat lang niet iedereen mijn berichten voorbij ziet komen op social media. Dus waarschijnlijk voelt het voor mij als spammen, terwijl jij de posts op Facebook of Instagram niet eens voorbij ziet komen.

Bovendien moet ik mezelf over die drempel heen zetten. Ik hoef niet bang te zijn. Als mensen mijn boek niet willen lezen/kopen, bekijken ze al die promotie toch niet. Daar zit een diepe geloofsovertuiging dat je niet teveel over jezelf mag opscheppen. Maar ik ben juist trots op mijn e-book en de boeklancering. En dat mag gedeeld worden!

Dus, de komende tijd zul je nog vaker berichten hierover voorbij zien komen. Dan ben je nu alvast “gewaarschuwd”, haha 😊.
Ik hoop dat er onder de lezers van deze blog ook mensen zullen zijn die benieuwd zijn naar mijn e-book.