Na een drukke periode waarin, vooral de kinderen, van alles moesten afronden, is nu de vakantieperiode aangebroken.
Laat de zon maar komen. Liefst niet te warm, want dan zie je mij niet veel buiten. Ik hou best van lekker weer, vind de zon op mijn gezicht heerlijk, maar als de temperaturen boven de dertig graden uitkomen, is het voor mij te warm.

Plannen deze vakantie

Nu de vakantieperiode is aangebroken, voelt alles lichter. Niks moet, alles mag. Heerlijk, even niet die wekker die me om half zeven uit bed trommelt. Natuurlijk moet Bart nog wel een paar weken werken, terwijl wij kunnen blijven liggen, maar dat is anders. Als hij opstaat, draai ik me nog een keer om. En de kinderen blijven ook langer in bed. Ik vind dat ze dat verdiend hebben. Ze moeten tenslotte iedere dag vroeg opstaan om door weer en wind 12/13 kilometer te fietsen. Best een opgave, een heel jaar lang.

Zwitserland en Italie

We gaan met het gezin twee weken op vakantie en genieten dan even van deze tijd samen. De eerste week gaan we naar Zwitserland en de tweede week naar Italië.
Laten we hopen dat het weer meewerkt, dus geen twee weken plensbuien of extreme hitte, waardoor je niets kunt ondernemen.
Op vakantie willen we zorgen voor een combinatie van uitstapjes en relaxen, zodat iedereen aan zijn trekken komt.

Voor de kinderen betekent dat voornamelijk zwemmen en voor Bart en mij een stad bekijken of de natuur verkennen. We gaan dus lekker uitrusten bij het zwembad en avontuurlijk in kloven wandelen. Op deze manier wordt het voor iedereen een vakantie om nooit te vergeten.

Zomerstop met schrijven?

Nu vraag je je misschien af of ik deze zomer geen pen of laptop aanraak? Het antwoord daarop is: echt wel! Ik móet schrijven. Misschien niet in dezelfde hoedanigheid als in het ‘normale’ leventje, maar de mooiste verhalen en beste ideeën ontstaan vaak ergens anders.

Vooral als je in een andere omgeving bent, ontstaat er in je hoofd vaak ruimte voor nieuwe plannen en ideeën. Geen idee hoe dat precies werkt in je hersenen. Het is wel slim om er gebruik van te maken. Jammer genoeg is het wel zo, dat als je weer thuis bent, je gauw genoeg terugvalt in je oude patronen. Daarom neem ik in ieder geval genoeg schrijfspullen mee, zodat ik briljante ingevingen kan noteren en alvast een beetje kan uitwerken. Ik kijk er nu al naar uit!

Zes weken te lang?

Toen de kinderen nog een stuk kleiner waren en ik zes weken vakantie had, was het soms een behoorlijke uitdaging voor mij om deze weken leuk door te brengen.
Ja, dat klinkt misschien heel raar en ondankbaar, maar zo was het nu eenmaal.

Vaak was het slecht weer en zat ik hele dagen met vervelende en drukke kinderen opgescheept. Wanneer ze een vriendje of vriendinnetje hadden om mee te spelen, ging het nog het beste. Zodra ze zich echter met elkaar moesten vermaken, werd het een stuk lastiger. Pfff, ik word er nog moe van als ik eraan terugdenk. Ik heb af en toe echt moeten afzien.

Bij de buren was het gras veel groener

Helemaal erg vond ik het wanneer ik collega’s sprak of ouders van vriendjes en vriendinnetjes van Nynke, Kjell of Yfke. Nee, zij hadden dat gevoel helemaal niet. Ze vonden het zalig om de kinderen al die weken om zich heen te hebben en vonden het vreselijk wanneer de vakantie voorbij was.
Ik schaamde me dan altijd diep en dacht dat het aan mij lag; dat ik een slechte moeder was.

Nu hoor en lees ik steeds vaker dat andere moeders dat gevoel ook hebben. Het is alleen not done om dit bespreekbaar te maken. Het leven met kinderen moet immers altijd leuk en gezellig zijn.
Vooral wanneer je je Facebook app of Instagram app opent en al die perfecte plaatjes voorgeschoteld krijgt. Het lijkt dan steevast één groot feest. Iedereen is vrolijk en blij, ziet er zongebruind en uitgerust uit en komt op de leukste plekjes.

Je niks aantrekken van anderen

Ik heb intussen steeds beter geleerd om me niet teveel aan te trekken van deze perfecte plaatjes en er eerlijk voor uit te komen, dat het mij wel eens teveel wordt allemaal. Dat ik snak naar een dagje voor mezelf, zonder man of kinderen. Gewoon lekker mijn eigen ding kunnen doen.

Natuurlijk lukt me dat niet altijd en heb ik soms wel eens momenten dat ik tóch naar die perfecte plaatjes kijk met een kriebel in mijn buik en denk; moet je zien, wat ziet dat er super uit!
Ik besef me dan dat het ook bij hen heus niet altijd zo gezellig en leuk is als de foto doet denken.

Vooral lekker genieten

Hoe dan ook is de vakantieperiode een uitgelezen kans om ongegeneerd te genieten van mooi weer, lekker en veel eten, leuke uitstapjes, heerlijk niksen en ontspannen.
Ik ga mezelf in ieder geval zeker trakteren op een portie niks doen en hoop na een paar weken helemaal opgeladen, zongebruind en fris en fruitig weer aan allerlei leuke projectjes en ideeën te gaan werken. Hou mijn blog goed in de gaten, want wie weet wat voor geweldige plannen in deze vakantie ontstaan.

Liefs Ellen

Ps. Wat ga jij doen deze zomer? Heb jij leuke plannen, reisjes op het programma, klussen in- en rondom huis die je gaat uitvoeren? Laat je het me weten in een reactie onder deze blog? TOF!