In één van mijn eerdere blogs schreef ik over mijn deelname aan de schrijfwedstrijd ‘Zwarte Sneeuw’ (klik hier om deze te lezen). Helaas behoorde mijn verhaal niet tot de tien beste inzendingen. Case closed, zul je misschien denken. Niets aan te doen, volgende keer beter. Toch liet het verhaal me niet los en wilde ik graag verder met dit idee. Hoe? Dat lees je in deze blog. Lees je mee?

Mede schrijfster

Toevallig wist ik dat een collega schrijfster, die ik via Instagram ken, ook meedeed aan deze wedstrijd. Ik benaderde haar via DM (direct message: privébericht) en zei (in eerste instantie een beetje voor de grap) of ze niet samen met mij een vervolg wilde geven aan dit verhaal.

Ik heb hierover trouwens pas een blog geschreven, dus ik zal hier inhoudelijk niet verder op ingaan. Als je deze blog nog niet gelezen hebt, kun je dat hier alsnog doen.

Hoe werkt dat precies?

Net als ik, was Kathleen direct erg enthousiast over het plan om onze verhalen te bundelen. Zij liep al langer met het idee rond om in eigen beheer een verhaal uit te geven en had hierover al contact gehad met iemand die haar daarbij kon helpen.

Het is niet zo simpel als het misschien lijkt. Je kunt gelukkig wel gebruik maken van bijv. de service van bol.com: Brave New Books. Hierbij kun je (vrij eenvoudig) je eigen boek uitgeven. Natuurlijk kun je dingen ook uitbesteden om het je allemaal wat makkelijker te maken (tegen betaling uiteraard).

Indie auteurs

Schrijvers, die een boek in eigen beheer uitgeven, worden ook wel Indie auteurs genoemd. De naam komt uit het Engels en staat voor de afkorting: Independent Author. Het zijn schrijvers die, zonder tussenkomst van een officiële uitgever, zelfstandig een boek uitgeven.

Dit fenomeen wordt steeds populairder, omdat je tegenwoordig niet snel bij een (grote) uitgever terechtkomt. Het gaat sowieso niet echt goed met de boekenindustrie. Mensen lezen steeds minder en de komst van digitale boeken (E-Books) maakt het er niet gemakkelijker op.

Is een indie auteur niet gewoon een B-schrijver?

Een vooroordeel dat over Indie auteurs bestaat, is dat het schrijvers zijn die niet bij een uitgever terecht kunnen, omdat ze een slecht verhaal hebben geschreven.

Dat is niet zo. Er zijn veel schrijvers die er bewust voor kiezen om zelf een boek uit te geven. Niet omdat hun boek niet goed genoeg zou zijn, maar omdat ze het proces van uitgeven, promotie en marketing zelf erg interessant vinden en in eigen hand willen houden. Er bestaat zelfs een prijs voor Indie schrijvers: De Alice Indie Boekprijs.

Een interessant proces

Nu ik er me wat meer in heb verdiept, wordt het steeds interessanter en kijk ik er zelfs naar uit om hiermee aan de slag te gaan. Ik heb ook al allerlei ideeën over verhalen die nog niet gepubliceerd zijn. Maar dat is weer een ander idee, haha.

Als je zelfstandig een boek gaat uitgeven, moet je namelijk nogal wat rollen vervullen. Je bent niet alleen schrijver, maar ook lezer, redacteur, corrector, vormgever, marketeer, promotor en ga zo maar door. Het is wel zo fijn en makkelijk als je daar affiniteit mee hebt.

‘Zelluf doen’

Ik voel me weer een beetje als een klein kind, dat alles ‘zelluf wil doen’. Net als toen ik, nu alweer anderhalf jaar geleden, mijn eigen website bouwde. Van te voren leek het een gigantische klus, een berg die bijna onmogelijk te beklimmen was.

Toch vond ik het een mega leuk en interessant proces en ben ik nog altijd trots op en blij met het resultaat. Bovendien weet ik nu hoe ik mijn eigen website kan bouwen en onderhouden. Niet onbelangrijk, omdat ik regelmatig dingen aanpas of nieuws op mijn site plaats.

Een nieuw avontuur

Nu we een gezamenlijke bundel gaan uitgeven, wordt dit wel een uitdaging. Zeker omdat we niet dicht bij elkaar in de buurt wonen en we niet ‘even’ bij elkaar op de koffie kunnen om dingen te bespreken.

Kathleen heeft al wat voorwerk verricht en ik ga (als Bart straks weer aan het werk is) zo snel mogelijk aan de slag met mijn gedeelte. Het werkt namelijk met sjablonen, die je naar eigen inzicht kunt invullen en aanpassen. Dat moet te doen zijn, toch?

Bestseller

Stiekem droom ik al over ‘onze BESTSELLER’. Dat onze bundel wordt opgepikt en een grote hit wordt, vertaald in meerdere talen en misschien wel verfilmd.

Hoe GAAF zou dat zijn? Hoop je met ons mee?

Sterker nog; ook jíj kunt hieraan een bijdrage leveren, door straks een boek te kopen. Dat zou pas echt kicken zijn.
Ik houd je uiteraard op de hoogte van onze vorderingen. Ik heb er zin in!!