Vorige week deelde ik het heuglijke nieuwtje dat ik vandaag mijn honderdste blog zou schrijven en nu is het dus zover.
Het voelt een beetje gek: 100 blogs! Als ik alle blogs onder elkaar zou zetten in een document kon ik er een dik boek van maken (goed idee, trouwens J).

In deze blog wil ik mijn inzichten na 100 blogs met je delen. Ik hoop dat je weer meeleest.

  1. Alle begin is moeilijk

Ik had al een paar jaar de wens om te gaan bloggen, maar dacht dat ik te laat was om hiermee te beginnen. Er bestonden immers al zoveel blogs en wat zou ik daar nog aan toe kunnen voegen? Nu weet ik dat dat allemaal belemmerende gedachten waren en smoesjes om niet te starten.

Onder deze belemmerende factoren zat natuurlijk de angst om te falen. Wat nou als niemand mijn blogs zou lezen of er negatief op zou reageren? Dat zou ik niet fijn vinden. Ik gaf mezelf tenslotte wel behoorlijk bloot in sommige blogs. Het kweken van een dikke huid was iets wat ik nog moest leren. En nog altijd vind ik best lastig om negatieve reacties te krijgen.

  1. De aanhouder wint

Hoewel een clich├ę is, klopt het wel. De aanhouder wint. Als je ergens in gelooft en je gaat ervoor, dan kun je enorm veel bereiken. Het is daarbij wel belangrijk om je verwachtingen hier en daar wat aan te passen. Je kunt nu eenmaal niet verwachten dat je bij het plaatsen van je eerste blogs meteen duizenden bezoekers en volgers hebt (hoewel je natuurlijk altijd hoop mag hebben, haha).

Ik ben enthousiast begonnen en nog altijd ben ik super blij om iets leuks te verzinnen, al valt dat heus niet iedere keer mee. Soms ben ik inspiratieloos en moet het van diep komen, maar uiteindelijk slaag ik er iedere week in om een leuke blog voor je te schrijven. Tenminste, ik vind ze in ieder geval leuk. ­čśë

  1. Zoek interactie op met je lezerspubliek

Een belangrijk onderdeel van bloggen is de interactie die je hebt met je lezers. Daarom probeer ik onderaan iedere blog te eindigen met een vraag of een zogenaamde ÔÇścall to actionÔÇÖ. Ik prikkel hierbij de nieuwsgierigheid van de lezer en hoop zo een reactie uit te lokken (klinkt fouter dan hoe ik het bedoel).

Het lukt niet altijd hoor, die interactie krijgen. Soms zijn er blogs die simpelweg minder gelezen worden, omdat het onderwerp misschien niet zo aanspreekt. Daar is ook niets mis mee. Iedereen heeft zijn of haar eigen interesses en soms sluiten mijn blogs daar minder goed op aan. No problem!

  1. Bepaal je doelen en ga vandaaruit te werk

Vooraf is het handig om te bedenken waarom je een bepaalde blog schrijft. Al heb ik echt niet altijd een doel voor ogen tijdens het schrijven. Vaak wil ik gewoon een verhaal met je delen over dingen die me bezighouden en die ik kwijt wil.

Het is voor mij een soort dagboek dat ik bijhoud en waar je een blik in kunt werpen. Dat moet best een leuk gevoel zijn, of niet? (Ik bedoel, dagboeken zijn toch echt heel persoonlijk en intiem. Als je de kans krijgt om met iemand mee te lezen, zou ik deze met twee handen aannemen, haha. Zegt dit nieuwsgierig aagje).

  1. Er is zoveel om over te schrijven

Je vraagt je misschien af of ik nog wel onderwerpen weet om over te schrijven. Ik noemde net al dat ik wel eens inspiratieloos ben. Dus ja, ik heb soms wel eens een week dat het iets minder makkelijk gaat. Gelukkig bedenk ik uiteindelijk altijd iets om over te schrijven.

Als ik terugkijk op dit avontuur (dat al bijna twee jaar duurt) dan realiseer ik me dat er ontzettend veel is om over te schrijven. Misschien zijn het niet altijd voor de hand liggende dingen, maar dat hoeft ook niet. Iets heel simpels kan reden zijn om een lange blog over te maken. Het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn als je misschien denkt. Kijk om je heen en er is genoeg te zien.

  1. Een mooi avontuur

Bovenal vind ik deze reis een mooi avontuur. Het voelt soms letterlijk of ik op ontdekkingsreis ben. Weliswaar niet fysiek, maar in gedachten kun je de mooiste avonturen beleven en er vervolgens uitgebreid over schrijven.

De weg naar je eindbestemming is de uiteindelijke beloning. Ik kom onderweg steeds obstakels tegen waar ik overheen moet zien te komen. Het kan uitzichtloos lijken, maar er is altijd een oplossing voor je probleem te vinden. Soms zit dat probleem in de techniek, soms in de inspiratie, soms in tijd, en ga zo maar door. Eigenlijk zijn het allemaal smoesjes die je jezelf aanpraat waarom dingen niet lopen zoals ze zouden moeten gaan. Mooi als je dat kunt zien en weer een stapje vooruit kunt zetten.

  1. Het is vooral heel leuk om te doen

De reden waarom ik ben gaan bloggen is om mensen deelgenoot te maken van mijn belevenissen op schrijfgebied. Om de struggles te laten zien, de successen mee te delen en de teleurstellingen waar ik mee te maken krijg te delen.

Het is immers niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Maar dat geldt voor iedereen. Wat je ook doet of wie je ook bent, je krijgt allemaal te maken met tegenslag. De kunst is om er positief mee om te gaan.
Wat het bloggen me vooral heeft geleerd, is hoe blij ik word van schrijven en cre├źren. Hoe leuk het is om mijn avonturen met je te delen en reacties hierop te krijgen. Wanneer iemand geniet van mijn verhalen voel ik me trots en dankbaar. Daarvoor doe ik het namelijk.

  1. Hoe ziet de toekomst eruit?

Misschien vraag je je af hoe ik nu verder ga en wat mijn plannen met bloggen zijn. Ik kan je verklappen dat ik nog lang niet klaar ben met het delen van mijn avonturen en belevenissen. Er gebeuren vast nog veel leuke, maar ook minder leuke dingen, om over te schrijven. Alles wat ik meemaak is immers een leerproces.

Het lijkt me ook een tof idee om uiteindelijk een boek te maken met daarin mijn verzamelde blogs. Om alles gebundeld te hebben, zodat je het altijd kunt teruglezen.

Wat vinden jullie van dit idee? Ik hoop dat je mij dat in een reactie wilt laten weten. Als genoeg mensen enthousiast zijn, ga ik hier serieus mee aan de slag. O, ik kijk er nu al naar uit om hiermee aan de slag te gaan!

Voor nu wil ik iedereen heel hartelijk bedanken voor het trouwe bezoeken en lezen van mijn blogpagina. Ik hoop dat je er net zo van geniet als ik doe tijdens het schrijven ervan. Ook hoop ik dat je mijn blogs blijft lezen. Daar ben ik je echt dankbaar voor. Zonder lezer geen schrijver.

Nogmaals erg bedankt en tot de volgende keer,
Liefs Ellen