Vorig jaar september tekende ik mijn auteurscontract voor Zoutelande, dat op 22 februari 2022 werd gelanceerd bij HIP Publishing.

Aanstaande zaterdag is het opnieuw zover…

In deze blog ga ik het hele proces met je delen.

Wie niet waagt…

Een paar maanden geleden zag ik een oproep op de Facebookpagina van HIP Publishing met de vraag naar YA manuscripten. Hoewel mijn eerste e-book nog niet zo lang geleden werd gelanceerd, kriebelde het toch. Ik dacht bij mezelf; wie niet waagt, wie niet wint en ik stuurde mijn manuscript in.

Ik denk dat je dit een typisch staaltje inspired action kunt noemen. Als je vanbinnen voelt dat er iets begint te borrelen of kriebelen en je wordt heel blij van de gedachte hieraan, dan weet je dat je goed zit. Dat je actie mag ondernemen.

Positief verrast

Eerlijk gezegd had ik geen idee of Elly positief zou reageren op mijn manuscript. Dolgelukkig was ik dan ook toen ik niet veel later een mail ontving met een wel heel goed nieuwtje. Ik mocht opnieuw een e-book lanceren bij HIP.

Zo zie je maar dat het wel degelijk de moeite loont om je droom achterna te jagen. Om te doen waar je gelukkig van wordt en energie van krijgt. Ook al is het misschien eng, spannend of onzeker. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Werk aan de winkel

Dat betekent dus dat ik het hele proces van herschrijven, wachten op feedback en redactie, cover bepalen en promotie maken opnieuw mag doorlopen. Een intensief, maar super leuk en dankbaar proces.

Inmiddels ben ik erachter dat het juist heel erg fijn is om je verhaal niet alleen in de wereld te slingeren, maar om dit samen te doen. Met een beetje hulp kom je ook verder. Wat de een niet weet of kan, kan en weet de ander en andersom. Kortom, een win-win situatie.

Imposter-syndroom

Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik toch onzeker blijf. Vinden lezers mijn verhaal leuk? Doe ik het wel goed? Allemaal vragen en onzekerheden die door mijn hoofd spoken. Zolang je verhaal veilig op je eigen computer staat en niemand het nog heeft gelezen, kan het ook niet afgekeurd worden.

Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat er best een en ander aan mijn verhaal te verbeteren is. Ik neem alle tips en feedback heel serieus. Al zou het helemaal fantastisch zijn als ik een manuscript zou insturen waar helemaal niets op aan te merken is. Dream on, nietwaar? Dit getwijfel wordt ook wel het impostersyndroom genoemd. Waarschijnlijk blijft het bij ieder nieuw boek spannend hoe de lezer erop zal reageren.

Mooi uitgangspunt

Tijdens ons contact vertelde Elly dat ze het belangrijk vond om beginnende auteurs een podium te geven. Het valt namelijk als beginneling niet mee om voet aan de grond te krijgen in schrijversland. Iedere auteur vindt zijn/haar boek het mooiste, beste, spannendste, meest uniek en ga zo maar door.

Om een plekje te veroveren is het daarom fijn wanneer lezers vaker verhalen van een bepaalde auteur lezen. Dat ze hun schrijfstijl leren kennen en waarderen, dat ze uitkijken naar een nieuw verhaal van hem of haar. Ik vind dat een geweldige gedachte en bovendien een mooie kans die ik met beide handen aanpak.

Niet een, maar twee!

Zal ik nog eens iets verklappen? De komende tijd zal er niet een, maar zullen er twee verhalen van mij gelanceerd worden bij HIP. Hoe cool is dat? Zaterdag teken ik dus een contract voor twee verhalen. Ik ben daar ontzettend trots op en dankbaar voor.

De aanhouder wint

Ik heb het cliché waarschijnlijk al te vaak gebruikt, maar toch is het zo. Als je volhoudt, doorzet en gelooft in jezelf, dan komt er een moment waarop dit doorzetten beloond wordt. Dat wil overigens niet zeggen dat de verhalen die ik schrijf perfect zijn.

Er is nog altijd genoeg te leren en ik maak dankbaar gebruik van alle hulp die ik daarbij krijg. De tijd dat ik dacht alles wel alleen te kunnen, is inmiddels voorbij. Eigenwijs is ook wijs, zal ik maar zeggen, haha.

Schrijversoverleg

Zaterdag na het schrijversoverleg mag ik dus mijn tweede auteurscontract tekenen. Ook zijn er een tweetal workshops te volgen, is er een lekkere lunch en gelegenheid om met collega schrijvers te praten.

Ik heb er zin in!