Dit jaar gaat alles veranderen. Het wordt mijn schrijfjaar. Let maar op, ik ga doorbreken. Een aantal zinnen die ik aan het begin van 2021 tegen mezelf zei. En echt, ik was ervan overtuigd dat dit zou gebeuren.

In deze blog wil ik jou en mezelf moed inspreken als het even niet meezit. Hopelijk kun je deze peptalk, net als ik, goed gebruiken.
Lees je mee?

De plaat blijft hangen

Misschien denk je nu, alweer Ellen. Serieus? Ga je nu alweer over al die dromen vertellen, die toch niet uitkomen? Wat doe je jezelf aan? Wake up and do something else.
Zoals ik al veel vaker heb geschreven, droom ik ervan om mijn geld te verdienen met het schrijven van (bestsellende) boeken. Om heel, heel veel mensen te bereiken en beroeren met mijn verhalen.

Waarschijnlijk is dit niet de eerste keer dat je dit van me leest en word je er een beetje ongemakkelijk van. Of vul ik nu jouw gedachten in en is het gewoon wat ik zelf denk? Of is het beide? Ik vermoed het laatste. Ik denk het voornamelijk zelf. En daar gaat het nou juist fout.

Als je doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg

Deze quote is zó waar. Er zal pas verandering komen, wanneer jij iets aan je situatie verandert. Zolang je dat niet doet, blijft de uitkomst precies hetzelfde en blijft het dus (in mijn geval) bij dromen en fantaseren.

Betekent dat dan dat ik iets fout doe? Nee, ik ben van mening dat ik helemaal niet slecht bezig ben. Ik werk hard aan het verzinnen en uitwerken van verhalen en doe enorm mijn best om onder de aandacht van lezers te komen. Ik bedoel, als ik in een half jaar tijd meer dan 20 verhalen (korte en lange(re) verhalen eruit kan persen, heb je genoeg fantasie en schrijftalent. Maar blijkbaar is de manier waarop ik dat doe, niet de goede manier. Althans voor nu.

Wat ga ik eraan doen?

Da’s een mooie redenering, nietwaar? Een goede samenvatting van een proces, maar wát ga ik dan veranderen? Hoe ga ik ervoor zorgen dat ik een stapje dichter bij mijn droom kom. Het lijkt er namelijk nogal sterk op dat ik steeds hetzelfde doe en daarom ook steeds dezelfde uitkomst krijg. En daar ben ik niet tevreden mee.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt wel supertrots op mezelf dat ik nu doe wat ik het liefst doe, alleen wil ik zoveel meer. Droom ik groot en fantaseer ik over stapels boeken bij grote boekhandels en interviews op de landelijke televisie en ga zo maar door. Ja, ik weet het, een heel mooie droom. De hamvraag is: Hoe kom ik daar waar ik wil zijn?

Nog meer uit mijn comfortzone

Om grootse dingen te doen, moet je een beetje ‘gek’ zijn. Nou, ik denk dat het wat dat betreft dus wel goed zit. Ik hou van gekke dingen, van anders dan anders en heb geaccepteerd dat ik niet standaard ben. Daar is ook niets mis mee.

Toch mag ik nog veel meer uit mijn comfortzone gaan en dingen doen die ik eng of spannend vind. Zo ben ik bijvoorbeeld helemaal geen commercieel talent. Ik heb een hekel aan mensen bellen of vanuit koude acquisitie. Ik zal niet zomaar een boekhandel inlopen met de vraag of ze een stapel van mijn boeken in hun winkel willen leggen (nou ja, da’s niet waar, want ik heb het één keer gedaan en kreeg toen nul op rekest). Of random mensen bellen om hen mijn verhaal te vertellen. Ik ben veel meer van het mailen of schrijven. Daar ligt mijn kracht en tegelijkertijd mijn valkuil. Zoals ik eerder al zei: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Het belangrijkste van alles: geloof in jezelf

Ik deel dit heel vaak en toch doe ik het zelf ook lang niet altijd: geloven in mezelf. De ene keer lukt het nu eenmaal beter dan de andere. Als ik een aantal leuke reacties krijg op mijn verhaal of op een longlist bij een schrijfwedstrijd terecht kom, bijvoorbeeld. Dan ben ik de koning te rijk en blaak ik van het zelfvertrouwen.

Maar wanneer ik vervolgens meerdere afwijzingen na elkaar te verduren krijg of de fantasie even niet zo stroomt, dan wankelt het wel eens. En blijkt het dus lastiger dan ik had gedacht. Is het zelfvertrouwen er even niet meer of veel minder.

I’ve got this!

Om iets, wat het dan ook maar zag, te bereiken, is het allerbelangrijkste het geloof in jezelf. Door dit continu tegen mezelf te zeggen: I’ve got this! ga ik het uiteindelijk ook echt geloven en voelen. Dit heet met een mooi woord: affirmaties opzeggen. En nee, dit is geen zweverige flauwekul. Tenminste, niet voor mij.

Ik weet dat het me lukt, hoe lang het ook mag duren. Op een dag wordt mijn werk beloond. Eerst zaaien en dan oogsten. Daar geloof ik in en daar ben ik mee bezig.
Soms heb je het even nodig om te horen. Ik wel in ieder geval. Hopelijk komt het ook bij jou binnen en kun je er iets mee.