Aanstaande zaterdag (12 september) is het zover: mijn allerlaatste bijeenkomst van de opleiding Creatief Schrijven aan de Schrijversacademie.
Wie had dat gedacht? Ik niet in ieder geval. Hoezo? Dat ga ik in deze blog met je delen. Alle (nou ja, een heleboel!) geleerde lessen na het volgen van ruim tweeënhalf jaar schrijfopleiding. Lees je mee?

Een mooi lijstje met geleerde lessen

Hieronder deel ik graag mijn lijstje met mijn geleerde lessen (ik ga ze uiteraard ook toelichten). Ben je er klaar voor? Komt ie dan…

 1. Je bent nooit te oud om te leren.
  Ik bedoel, ik was ál 41 toen ik besloot om weer in de schoolbanken plaats te nemen. In de afgelopen twintig jaar stond ik immers voor de schoolbanken en was ik degene die de kinderen iets leerde. Nu was het andersom.
  Spannend was het wel. Met iets nieuws beginnen, een nieuwe weg inslaan, een nieuw avontuur starten.
  Ik heb ontdekt dat je altijd iets te leren hebt, hoe jong of oud je ook bent.
 2. Stel je open voor nieuwe ervaringen, dan komt het ‘vanzelf’ goed.
  En nee, dat betekent niet dat je dan niets hoeft te doen en alleen maar achterover hoeft te leunen. Het betekent wél dat het dan een stuk makkelijker wordt.
  De eerste bijeenkomst was ik zó gespannen, maar ook nieuwsgierig en opgewonden. Veel te vroeg kwam ik aan bij het TAC in Eindhoven, waar ik zenuwachtig werd rondgeleid door een vriendelijke, behulpzame jongeman. De cappuccino maakte natuurlijk ook veel goed. Het ijs was dan ook snel gebroken, toen ik kennismaakte met mijn docent en medestudenten.
 3. Een goede docent is essentieel.
  Klinkt heel logisch, maar is niet vanzelfsprekend. Je moet echt het gevoel hebben dat je jezelf kunt en mag zijn. Bij mijn docent van de basis (Tania Heimans) had ik dat zéker. Zij is zeer goed in staat om ‘het zooitje ongeregeld’ in goede banen te leiden, leuke en vlotte opdrachten te geven en ons bovendien veel kennis bij te brengen.
 4. Iedere schrijver hanteert z’n eigen werkwijze.
  Er is geen snel stappenplan dat leidt tot gegarandeerd succes. De Schrijversacademie helpt je die van jou te ontdekken. Door de opdrachten van de basismodulen ontdek je welke schrijfstijl bij je past en in welk genre je het liefst schrijft. Ik heb die van mij in ieder geval ontdekt.
 5. Creëer een schrijfroutine die bij je past.
  Zoveel mensen, zoveel wensen. Niet alleen zijn er veel verschillende schrijfstijlen, er zijn ook verschillende manieren om je dag schrijvend in te vullen. Het is voor jezelf prettig en belangrijk om een routine te ontwikkelen die werkt én die bij je past (maar dat gaat hand in hand).
  Sommigen schrijven het liefst ’s ochtends, terwijl anderen effectiever kunnen werken in de middag of misschien zelfs ’s nachts. Het kan en mag allemaal, zolang je maar het gevoel hebt dat het werkt voor jóu.
 6. Schrijven is vooral een kwestie van DOEN!
  Of, zoals Nike het zo mooi verwoord: JUST DO IT!
  Dus, pak die pen, kruip achter je laptop, spreek je verhaal in, teken het op papier, maar kom in beweging en doe het. De beste manier om vooruit te komen. Klinkt heel simpel en dat is het ook.
 7. Ik heb ervaren dat schrijven iets is waarvan ik gelukkig word en waarvan ik energie krijg.
  Om vanuit niets iets te creëren. Een nieuwe wereld te scheppen. Het voelt goed om een mooi verhaal uit je pen te zien ontstaan.
  Nog leuker is het als anderen deze verhalen lezen en er net zoveel plezier aan beleven als jij tijdens het schrijven ervan.
 8. Als je iets doet wat écht bij je past, voelt het niet als zwaar…
  en wordt het maken van opdrachten een makkie.
  Nooit gedacht dat ik dat ooit over mezelf zou zeggen. Op de havo en pabo was ik altijd één van de laatsten die werkstukken inleverde of op het laatste nippertje begon met leren. Nu was ík die overenthousiaste student die als eerste de opdrachten inleverde. Het werd bijna een sport om de eerste te zijn, haha. En weet je? Het voelde GOED!
 9. Met gelijkgestemden zijn, schept een band.
  Ik heb écht fijne contacten overgehouden aan mijn tijd bij de Schrijversacademie. Daarvoor ben ik erg dankbaar. Om met mensen jouw passie te kunnen delen en erover met elkaar in gesprek te gaan, is een fijn gevoel. Soms begrijpen mensen in je directe omgeving namelijk niet waarover je het hebt.

 

Het was kortom ‘a hell of a ride and I enjoyed every seconde’.
Veel geleerd, veel schrijfkilometers gemaakt, leuke mensen ontmoet en bovenal de bevestiging gehad dat ik op de goede weg ben.
Dat de weg die ik ben ingeslagen de juiste is. Het was een geweldig avontuur en ik hoop oprecht dat dit het begin was van nog veel meer mooie (schrijf)avonturen.

Blijf op de hoogte en bezoek regelmatig mijn site om leuke nieuwtjes te lezen en mijn schrijfavonturen te volgen. Dat vind ik LEUK!