Vorige week schreef ik over een nieuw avontuur, waar ik mee zou starten. Ik kan je verklappen dat de start hiervan super ging. Het is dan ook erg leuk om zoveel aanmoediging te krijgen via social media, waarvoor dank. Al is het mijn proces en reis, toch is het fijn om steun te krijgen en aangemoedigd te worden. Ik houd je uiteraard op de hoogte van mijn vorderingen. Dit keer wil ik het met je hebben over een ander avontuur: mijn laatste specialisatie ‘Romans & Korte verhalen’, die zaterdag 2 mei van start gaat.

De crisis die roet in het eten gooide

In eerdere blogs vertelde ik dat mijn laatste specialisatie in eerste instantie een heel andere zou zijn (klik hier om daarover te lezen). Blijkbaar moest ik een ander pad bewandelen dan ik voor mezelf uitgestippeld had.

Was ik eerst teleurgesteld dat mijn specialisatie Young Adult niet doorging, later zag ik er de voordelen van in. Ik hoefde niet in mijn uppie naar Amsterdam (iets met ‘op de harde weg komen’ of zo) en ik kreeg wat meer tijd om na te denken over wat ik nu precies wilde met mijn laatste specialisatie.
Bovendien zou ik deze periode aan de Schrijversacademie kunnen afsluiten met mijn schrijfmaat: samen gestart, samen afsluiten.

Het liep allemaal net anders

Ook het inschrijven voor RKV (Romans en Korte verhalen) verliep anders dan gepland. Op de eerste plaats besloot mijn schrijfmaatje niet deel te nemen aan de specialisatie. Dat vond en vind ik oprecht jammer, maar ik begreep het wel. Ik zou het laatste stukje van deze reis alleen afleggen.

Helaas volgde niet veel later een mail dat de specialisatie niet doorging vanwege te weinig deelnemers. Als klap op de vuurpijl kwam de Coronacrisis en kon een nieuwe startdatum voorlopig helemaal niet meer worden vastgesteld.

Een prima alternatief

Ik had me er min of meer bij neergelegd dat het nog wel een tijdje kon duren, voordat mijn laatste specialisatie echt van start kon gaan. Er was immers teveel onduidelijkheid over hoe deze crisis zich zou ontwikkelen.

Tot een aantal weken geleden de vraag vanuit de Schrijversacademie kwam of er animo was voor een online specialisatie. Dus, géén fysieke bijeenkomsten, maar bijeenkomsten via een online omgeving. Enthousiast mailde ik een reactie dat ik daar graag gebruik van wilde maken. Eindelijk kwam er schot in de zaak.

Nu gaat het toch echt gebeuren

Gelukkig dachten er meer mensen hetzelfde over als ik en kunnen we zaterdag 2 mei van start gaan met RKV. Dat het in een andere, nieuwe vorm gegoten is en niet met de gebruikelijke bijeenkomsten is gewoon een kwestie van wennen.

Ik ben blij dat de Schrijversacademie heeft gezocht naar mogelijkheden om de studenten toch te laten beginnen en aan het werk te zetten. Stiekem vind ik het wel prima dat ik lekker vanuit huis kan deelnemen aan de bijeenkomsten.

Horizongesprek met docent

Afgelopen woensdag had ik een gezellig en openhartig gesprek met mijn nieuwe docent van de Schrijversacademie. Voorafgaand aan een specialisatie word je gebeld (of via een Skypegesprek) door je docent voor een kennismakingsgesprek, waarin de student zijn verwachtingen over de specialisatie uitspreekt en de docent je alvast enkele handvatten geeft over zijn/haar begeleiding.

Gedurende het gesprek werd het mij eigenlijk pas duidelijk wat ik graag wilde leren in deze specialisatie. Dat had niet alleen te maken met het gesprek, maar vooral met de vooropdracht waar ik mee bezig was (en ben).

Wat ik hoop te leren

We moeten allemaal een schrijver (en een boek) uitkiezen en ons verdiepen in de persoon achter het boek. Ik heb voor deze opdracht gekozen voor de Amerikaanse schrijfster Stephenie Meyer (bekend van de ‘Twilight Saga’).

Toen ik op YouTube op zoek was naar filmpjes over haar en terechtkwam bij een interview, viel opeens het kwartje en wist ik: Ik schrijf verhalen die ik zelf graag lees en ben dus mijn eigen ideale lezer. Ik schrijf omdat ik mijn gevoelens en emoties op deze manier kan verwerken en uiten in een door mij zelfbedachte wereld, waarin alles mogelijk is.
Mijn verhalen zijn magisch realistisch en laat ik daar nou zelf helemaal gek op zijn.

Benieuwd naar medestudenten

Nu ik een beetje meer richting gevonden heb, ben ik ook benieuwd naar de vijf andere studenten. Wat zijn hun verwachtingen? Wat is hun schrijfstijl? En wat hopen ze na deze specialisatie geleerd te hebben?

De eerste bijeenkomst is altijd een beetje spannend. Je kent nog niemand en moet elkaar een beetje aftasten. Gelukkig zorgt de eerste opdracht ervoor dat het ijs snel gebroken wordt en leer je elkaar een beetje beter kennen.

De opdracht is bijna klaar en de link naar de online omgeving staat klaar in mijn mailbox. Nog een dagje wachten en dan gaan we van start.
Ik ben er klaar voor: Let’s do this!